1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi? İşte, mevzuata göre kiracının hukuken hakları

Güncelleme Tarihi:

1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi İşte, mevzuata göre kiracının hukuken hakları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2023 15:21

1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi sorusu, anlaşmazlıklar dolayısıyla merak edilen konular arasında yer almaya devam ediyor. Mevzuata göre ev sahibi, kira sözleşmesi süresi dolmadan kiracısına "Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık" şeklinde bir talepte bulunamaz. Kira artışı, genellikle TÜFE veya sözleşmedeki hükümler doğrultusunda gerçekleşir. Ev sahiplerinin kira artışını keyfi bir şekilde belirlemeleri veya kiracılarını çıkarmaları mümkün değildir. Kiracının tahliye edilebilmesi için haklı nedenlerin olması gerekmektedir. İşte, 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi sorusu hakkında detaylı bilgiler

Haberin Devamı

Mevzuata göre ev sahibi kontrat süresi dolmadan kiracısına “Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık” diyemez.

Kira artışı TÜFE ya da sözleşmedeki hükümlere göre yapılır. Özetle ev sahipleri kafalarına göre “kiralar çok arttı” diye kiracılarını çıkaramazlar. Bunun için haklı nedenleri olması gerekir. Bu nedenlerin başında kira borcunu ödemediği için temerrüde düşürülmesi ve sonrasında tahliye davası açılması gelir. Kiracıya noterden kira borcunu ödemesi için ihtar gönderilip, 30 gün süre verilir. Bu süre geçtikten sonra hala ödeme yoksa, tahliye davası veya icra takibi yoluyla yapılacak olan takip neticesinde icra mahkemesinden tahliye talep edilebilir.

KİRACININ BAŞKA HANGİ DURUMLARDA EVDEN TAHLİYESİ TALEP EDİLEBİLİR?

Kira hukukumuzda haklı neden olmadığı sürece kiracının tahliye edilemeyeceği benimsenmiştir. Kiracının tahliye nedenleri şöyle sıralanabilir: “Bir kira dönemi içerisinde 2 haklı ihtar gönderilirse. Ödeme ihtarına rağmen 30 günlük sürede ödeme yapılmazsa temerrüt nedeniyle. Esaslı yıkım, tamirat tadilat varsa. Kiralananda kumar oynandığı, fuhuş yapıldığı, uyuşturucu ticareti yapıldığı tespit edilmişse. Usulüne uygun kira sözleşmesinin yapıldığı tarihten makul bir süre sonrasında düzenlenmiş bir tahliye taahhüdü alınmışsa. İhtiyaç sebebiyle tahliyede, ihtiyaç samimi ve gerçekse. Taşınmaz satılmış satın alan kişi yeniden edinim sebebiyle aldığı tarihten itibaren 1 ay içinde kiracının eline geçecek şekilde ihtarname göndermişse. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde 10 yıllık süre dolmuş ve 3 ay önceden mal sahibi ihtarname gönderip tahliye talep etmişse.