Beyazıt Kulesi'nin ışıkları ne anlama geliyor?

Güncelleme Tarihi:

Beyazıt Kulesinin ışıkları ne anlama geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2015 10:30

İlk olarak Osmanlı Devleti döneminde İstanbul’da çıkan yangınları haber vermek amacıyla 1749 yılında 85 metre yüksekliğinde ve ahşap olarak inşa edildi. 1828 yılında bugünkü haline kavuşan Beyazıt Yangın Kulesi'nin farklı renklerde yanan ışıklarının ne anlama geldiğini biliyor musunuz? İstanbul'un tarihi simgelerinden Beyazıt Kulesi, 1995 yılından sonra ilk kez aydınlatıldı ve aslında o günden beri 'bize bir şeyler anlatmaya' çalışıyor.

Haberin Devamı

İstanbul’un simgeleri arasında yer alan Beyazıt yangın kulesi yıllarca tulumbacılar ve itfaiyeciler tarafından gözlem yeri olarak kullanıldı. İstanbul’un büyümesi, teknolojinin gelişmesiyle birlikte kule, renkli lambalar takılarak hava durumunu bildirme amaçlı kullanılır hale geldi.

Özel olarak tasarlanan bir sistem ile İstanbul Üniversitesi, Beyazıt Yangın Kulesi ışıkları hava durumuna göre otomatik olarak yanıyor.

RENKLER VE ANLAMLARI

Beyazıt Kulesi’nde yanan ışıklar şu anlama geliyor:

MAVİ yandığı zaman, havanın ertesi gün açık olacağını,

YEŞİL yandığı zaman, havanın ertesi gün yağmurlu olacağını,

SARI
yandığı zaman, havanın ertesi gün sisli olacağını,

KIRMIZI yandığı zaman ise havanın ertesi gün karlı olacağını bildiriyor. (Hürriyet.com.tr)

Beyazıt Kulesinin ışıkları ne anlama geliyor

Haberin Devamı

Beyazıt Yangın Kulesi, nöbet katı, işaret katı ve sancak katı olmak üzere 3 bölümden oluşuyor. Yangın, Beyazıt Kulesi’nden gündüz sarkıtılan sepetlerle, gece ise fener yakılarak haber verilirdi.

Beyazıt Kulesinin ışıkları ne anlama geliyor

BEYAZIT KULESİ'NİN tarihi
1749 yılında, Küçükpazar'da çıkan büyük yangının ardından, Ağakapısı Süleymaniye'de İstanbul Müftülüğü ile İstanbul Üniversitesi'nin Botanik Enstitüsü olarak kullanılan iç avlusu köşesine ilk yangın kulesi yapıldı. Ancak kulenin ahşap olması sebebiyle birçok kez yapılmasına rağmen kulenin yanması önlenemedi. II. Mahmut, 1828 tarihinde Osmanlı Devleti'nin 19. yy. mimari oluşumunda büyük etkisi olan Ermeni asıllı Balyan ailesinden olan Senekerim Balyan'a, şu anki İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt semtinde bulunan üniversite yerleşkesinin tarihi giriş kapısı arkasındaki bahçenin içerisine, Beyazıt Kulesi'ni k'gir olarak yaptırttı.

1849 yılındaki zelzelede hasara uğrayan kulenin, geniş saçaklı, ahşap örtülü külahı değiştirilerek; sekizgen planlı, yuvarlak pencereli, yukarıya doğru daralan üç kat şeklinde yeniden tasarlanarak inşa edildi. 1889 yılında da ise kuleye bayrak direği eklendi. Yangın kulesine 'yangın köşkü', gözcülerine de 'köşklü' denirdi.

Haberin Devamı

Beyazıt Yangın Kulesi'nde 20 köşklü bulunurdu. Kulelerdeki odalarda yatar kalkarlardı. 1923'e kadar köşklüler kulelerdeki görevlerine devam etti.

Beyazıt Kulesinin ışıkları ne anlama geliyor

Beyazıt Kulesi'nden İstanbul'un panoramik görünüşü.

Eski İstanbul fotoğrafları

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!