Aykut Gürel: 'Eşini dinlerken Halit'in gözleri doldu

Güncelleme Tarihi:

Aykut Gürel: Eşini dinlerken Halitin gözleri doldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2016 17:17

Aykut Gürel, yeni müzikal serüveninde ilk işbirliğini sürpriz bir isimle, Bergüzar Korel’le yaptı. Ünlü müzik adamının “Hayallerimin ilk ürünü” dediği albümde Korel, 12 Sezen Aksu şarkısını caz tarzında yorumladı. Hikayenin perde arkasını ve bundan sonrası için planlananlar... Bu röportajda...

Haberin Devamı

◊ Yıllarca aynı sahneyi, aynı stüdyoyu paylaştığınız Sezen Aksu’nun 12 şarkısını bir albümde toplama fikri nereden çıktı?
- Amatör bir caz grubunu sahnede dinlerken “Ya Sezen Aksu şarkılarını da böyle çalsak, söylesek ne güzel olurdu” diye düşündüm ve işte o düşünceden doğdu bu proje. Demolarını yaptık önce, dinledik, “Çok yakışıklı oldu” dedik. Aslında hit olmuş şarkıları ellemeyi pek sevmem. Çok riskli bir iştir. Şarkının cover’ında orijinal halinden uzaklaşmadığında “Neden yaptın o zaman” denir, uzaklaşırsan “ihanet” diye eleştirilir. Biz de cover yerine şarkıları başka bir dille yorumlamakta karar kıldık.
◊ İyi de bu tarz derleme albümler ya anma amaçlı olur ya da yeni çıkış yapan bir şarkıcıdan beklenir.
- Ben yıllardır İrem Records’da sadece no name isimlerle iş yapıyorum zaten. Bu projede yine sıfırdan birilerine bir şeyler yapmak niyetindeydim. Ama Senem (eşi Senem Çapa) “Celebrity ile yola çıkmakta fayda var” diye uyardı beni. Türkiye’de no name isimle iş yapmak çok zor. No name ile yapmış olsaydım, medya ilgilenmeyecekti...
◊ Bergüzar Korel adı nereden aklınıza geldi?
- YouTube müthiş bir mecra, orada birçok oyuncu arkadaşı dinledim. Bu arada Sezen Aksu ve Yaşar Gaga “Bir de Bergüzar Korel’e bak” dediler. Kayıtlarını dinledim, ses rengini çok beğendim. Oyuncu olan birinin 25 yıllık şarkıcı gibi şarkı söylemesi beklenmez tabii. Ama ses rengi Allah vergisidir. Mesela Selçuk Yöntem’in sesi eşsizdir. Bergüzar da öyle.
◊ Teklifi nasıl götürdünüz peki?
- Halit Ergenç’le tanırız birbirimizi. O yüzden ilk önce Halit’i aradım. “Eşinize böyle bir albüm teklif edeceğim” dedim. Halit direkt “Abi ben söyleyeyim seni arasın” dedi, çat kapadı. Bergüzar’a “Aykut Gürel aradı beni albüm için” demiş. Bergüzar da “Albüm mü yapacaksınız?” diye sormuş. “Yok bana değil, sana teklif etti” deyince gülmüş. Sonra buluştuk, o bana birkaç ses kaydını dinletti.
◊ Bu konuda hevesi olan birine ilham kaynağı oldunuz diyebilir miyiz?
- Evet, tam anlamıyla bu. Bergüzar da bunu bekliyormuş. Bir de işin içine Sezen şarkıları girince iyice heyecanlandı. Sezen şarkılarını çok seviyormuş çünkü.

Haberin Devamı

Aykut Gürel: Eşini dinlerken Halitin gözleri doldu



EŞİNİ DİNLERKEN HALİT’İN GÖZLERİ DOLDU

◊ Bergüzar Korel’in ilk stüdyo günü nasıl geçti?
- İlk gün çok gergindi. Yonca Kocadağ müthiş bir şarkıcıdır, onu çağırdım. Biz çalarken, şarkıları nasıl söylemesi gerektiğini çalıştılar. Yaşam koçu gibi davrandı ve biraz aldı Bergüzar’ın heyecanını.
◊ Halit bey arkadaşınız, eşi de stüdyoda... Sürpriz ziyaret oldu mu?
- Tabii. Bir iki kere pastasını alıp geldi.
◊ Onun yorumu ne oldu?
- Bergüzar Hanım’dan duydum, “Beni dinlerken gözleri doluyor” dedi. Çok hoşuna gitmiş, ilk dinlediğinde gözleri dolu dolu olmuş. “Küçüğüm”ü dinletmişti ilk. “Küçüğüm” ve “Hayat Sana Teşekkür Ederim” benim için de özeldir.

Haberin Devamı



TARKAN DIŞINDA KİMSE DEĞİŞİKLİK PEŞİNDE KOŞMUYOR

◊ Hayalinizdeki bir projenin ilk adımı bu... Büyük bir risk aldığınızı düşünmediniz mi?
- Evet en baştan riskli bir albümdü. Arabesk öğeler yok, darbuka yok, şu an ülkenin alıştığı enstrümanlardan hiçbiri yok. Bu anlamda hâlâ riskli. i-Tunes’da bizle aynı anda çıkan albümlere baktığımda Tarkan dışında hepsi ana akım, değişiklik peşinde koşan kimse yok. Şarkıcı olmayan biriyle yola çıkmak da riskli ama ben Bergüzar’ın yeteneği ve zekasıyla bu işin altından kalkabileceğinden emindim. Çok gerildi ama halletti. 5 kişi sakin sakin çaldık, kalabalık vokal desteği almadık. Stüdyodan 7-8 günde çıktık, mix İspanya’da yapıldı.
◊ “Aykut Gürel presents Bergüzar Korel” albümünün amacı ne?
- Yıllardır aynı müziğin, aynı tarzın üstüne gidişe bir dur demek. Bas bas bağırıyor sektör “müzik bitti, sektör çöktü, hep aynı şeyler” diye. Bir yerden sonra hitap edilen kitle daralıyor, dolayısıyla farklı pencereler açmak lazım.
◊ Devamı gelecek mi bu projenin?
- Evet. Aynısını yapmam ama caz, rock, Latin, tango gibi evrensel müzik dillerinden biri olur yine. Ülke sınırlarından çıkamayan bir Türk pop müziğimiz var. Hâlâ “bilmem ne kadar tıklandım” yarışı yapıyorlar. Biz zamanında kendi albümünden 300-500 bin satın alan isimler gördük. Geçtiğimiz 5 seneye bakın, kaç yeni isim çıkış yapabildi? Bunlar hep sıkıntı.

Haberin Devamı

Aykut Gürel: Eşini dinlerken Halitin gözleri doldu



BİR OYUNCU ARKADAŞIMIZLA DAHA ALBÜM YAPACAĞIZ

◊ Projenin devamında yine bir oyuncuyla mı çalışacaksınız?
- Evet, isim veremem ama bir oyuncu arkadaşımızla daha albüm yapacağız.
◊ Sezen Aksu albümü ilk dinlediğinde ne yorum yaptı?
- O kolay kolay bir şey beğenmez. “Müziğe söyleyecek bir şey yok, çok iyi fikir. Bergüzar da o kadar duru ve saf söylemiş ki, ben kendini yırtacak, öne çıkmaya çalışacak, ‘Bakın ben de şarkı söylüyorum’u kanıtlamaya çalışacak sanıyordum. Helal olsun kıza, kendi şarkıcılığını durulukla kanıtlamış” dedi.

KİM DAHA ÇOK BAĞIRIRSA O İYİ ŞARKICI SANIYORLAR

◊ Neden jazz/easylistening?
- Bizde kim daha çok bağırır, kimin sesi daha çok çıkarsa o iyi şarkıcı sanılır ya, o algıyı sarsmak için. Kendi halinde, duru, müzik güzel olsun diyen şarkıcının da kıymetli olduğunu hatırlatmak istedim. Bence Türk müziğinin bugüne kadar çıkmış en iyi albümü, Bülent Ortaçgil’in ilk albümüdür. “Benimle Oynar mısın?” albümü müthiştir. Bu da biraz o iddiada. Adam gibi müzisyenler, stüdyoda en üst perdeden bağırmaya çalışmayan bir şarkıcı, sözleri ve çalınanları anlayarak dinleyenler... Sözlerini anlayamadığım çok şarkı var şu an! Bundaki hikaye bambaşka, rahatlatan bir albüm.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!