AÜ'de kan olmadan nakil

Güncelleme Tarihi:

AÜde kan olmadan nakil
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2007 13:16

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Alper Demirbaş, dünya literatüründe ilk defa, kan ve doku grupları birbirine uymayan, Hepatit C hastası bir kişiye böbrek nakli yaptıklarını bildirdi.

Gerçekleştirdiği böbrek nakli sayısı ve yakaladığı başarı oranıyla Avrupa'nın “bir numarası” olan Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi, 20 Temmuzda Hepatit C'li bir hastaya yapılan kan ve doku uyumsuz böbrek nakliyle dünya literatürüne girdi. 10 yıldır böbrek rahatsızlığı yaşayan, yedi yıldır da Hepatit C tedavisi gören 43 yaşındaki Seydi Aydıroğlu'na, 49 yaşındaki eşi Orhan Aydıroğlu'ndan böbrek nakli gerçekleştirildi.

Naklin ardından geçen bir hafta içinde yavaş yavaş sağlığına kavuştuğunu belirten Seydi Aydıroğlu, hasta olduğu süre içinde en çok su içmeyi ve yemek yemeyi özlediğini söyledi.

Prof. Dr. Alper Demirbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Seydi Aydıroğlu ve eşi Orhan Aydıroğlu arasında kan ve doku uyumu olmadığına dikkati çekti. Prof. Dr. Demirbaş, “Yaptığımız araştırmalara göre dünyada literatüründe ilk defa, kan grupları, dokuları birbirine uymayan ve alıcının Hepatit C hastası olduğu bir nakli gerçekleştirdik” dedi.
Naklin gerçekleştirildiği Seydi Aydıroğlu'nun sağlık durumunun gayet iyi olduğunu belirten Prof. Dr. Demirbaş, hastanın böbrek fonksiyonlarının iyi düzeyde olduğunu ve önümüzdeki günlerde taburcu edilebileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Alper Demirbaş, bu vakanın kan grubu uyumu olmadan Antalya'da yapılan üçüncü canlı vericili nakil olduğunu belirterek, “İlkini üç ay önce, ikincisini 2,5 ay önce yaptık. Daha önce yaptığımız nakillerde de sorun çıkmadı. Hastalar normal böbrek fonksiyonlarıyla yaşamaya devam ediyorlar” dedi. Prof. Dr. Demirbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kan grubu uyumu olmadan yapılan canlı vericili böbrek nakilleri, ailede kan grubu uyan verici olmadığı zaman son seçenek olarak uygulanan bir yöntem. Bu yöntemin bir maliyeti vardır. Özel ekipman gerekmektedir ve bu ekipmanı bazı firmaların bağışlarıyla sağladık. Ayrıca kan grubu uyumsuz nakillerde kullanılan başka bir ilaç gerekiyor. Bunun izni için Sağlık Bakanlığı ile istişarelerimiz devam ediyor. Sağlık Bakanlığından, ilacın kullanılabileceğine dair üç hasta için de izin aldık.”

Kan grubu uyumsuz nakillerde kullanılan ilacın yan etkilerinin olduğu yönündeki söylemin gerçeği yansıtmadığını bildiren Prof. Dr. Demirbaş, bu ilacın başka hastalıklarda da kullanılabilen tek dozluk bir ilaç olduğunu söyledi. Prof. Dr. Demirbaş, kan grubu uyumsuz nakillerde kullanılan bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçların normal kan grubu ve doku uyumlu nakillerde kullanılanlardan farkı olmadığını belirtti.. Prof. Dr. Demirbaş, şöyle dedi:

“Ailelerinde kan grubu uyumu olmadığı için böbrek nakli yapılamayanlara sesleniyorum. Bize başvursunlar. Bu ameliyatlara başladık ve devam edeceğiz. İlk sonuçlarımız oldukça yüz güldürücü, kaldı ki Avrupa'da da bazı büyük merkezlerde yapılmaya başlandı. Onların da sonuçları aynı şekilde.”

BEKLEYEN 30 HASTA VAR”

Prof. Dr. Alper Demirbaş, kan uyumsuz nakil için Sağlık Bakanlığından izin bekleyen 30 hasta bulunduğunu, bakanlığın bu hastalara tek tek izin verdiğini bildirdi. Her hasta için özel izin alındığını belirten Prof. Dr. Demirbaş, şunları söyledi:

“Sağlık Bakanlığında bu konuda olumlu gelişmeler yaşanıyor. Kendi kurullarında bu konuya sıcak baktıklarını belirttiler. Sağlık Bakanlığı hastaların tümüne onay verirse canlı vericili böbrek nakli oranının yüzde 15-20 artacağını düşünüyoruz.”

Operasyonun maliyetinin yüksek olduğunu belirten Prof. Dr. Demirbaş, operasyon maliyetlerinin bir sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanması gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Demirbaş, “Ameliyat maliyetinin yüksek olmasına karşın, uzun dönemde sonuçlar diyaliz maliyetlerinin altında” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!