Asil bir adamın Nadir rastlanan hikâyesi

Güncelleme Tarihi:

Asil bir adamın Nadir rastlanan hikâyesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2012 00:00

Türkiye onu görkemli hayatıyla tanıdı. Elektronikten medyaya güçlü bir imparatorluğu vardı. Sonra bir gün Londra’da, kendi şirketini soyduğu gerekçesiyle tutuklandı. Kefaletle serbest kalan Asil Nadir 22 yıllık mücadelesi sonunda demir parmaklıklar ardında geçireceği beş yıla mahkum edildi. Asil Nadir ve ailesinin 1990’lı yıllara damga vuran şaşaalı hayatını hatırlamaya ne dersiniz?

Haberin Devamı

Her şey çok ama çok hareketliydi. 1980’li yılların sonunda Türkiye’nin bir bölümü epey eğleniyordu. Birbiri ardına magazin dergileri çıkıyor, sosyetenin ünlüleri o dergilerin kapaklarını süslüyor, verilen davetler günlerce konuşuluyordu.
Yalılar tarihinde önemli bir yere sahip Sadullah Paşa Yalısı, işte o yıllarda ilk kiracılarını ağırlıyordu.
Beyaz takım elbisesi, purosu, arkaya doğru taranmış jöleli saçlarıyla Kıbrıslı çok zengin bir iş adamı ve güzel eşi, çocuklarıyla yalıya taşınmıştı.
Kanlıca’daki yalıda bayan Ayşegül Nadir davet üzerine davet veriyor, Asil Nadir, işlerinden fırsat buldukça bu davetlere katılıyordu. O dönemde cemiyetin özel davetlerini takip eden gazeteci Atılay Kandemir, Ayşegül Nadir’in Londra ve İstanbul sosyetesini buluşturduğu ilk davetini bakın nasıl anlatıyor: “Türkiye’nin kalburüstü tüm aileleri bu davetteydi. Ayşegül Nadir, misafir ağırlama konusunda tam not almıştı.”

Haberin Devamı

ALATURKA DALLAS

1941’de Lefke’de doğan ve 1963’te ailesinin Londra’ya taşınmasıyla İngiltere macerası başlayan Asil Nadir’in serveti yıl 1985 olduğunda 500 milyon Sterlin’i aşmıştı. Türk kamuoyu Polly Peck’in sahibi Asil Nadir’i 1980’de tanıdı. Ancak asıl çıkışını Sunday Times gazetesi onu dünyanın en zengin insanları arasında 11’inci sıraya yerleştirdiğinde yaptı. Turgut Özal’ın tavsiyesiyle Asil Nadir 250 milyon Sterlin’i gözden çıkararak medyaya girdi ve Günaydın gazetesini 40 milyon dolara satın aldı. Sırasıyla Güneş gazetesi ve Gelişim Dergi Grubu’na sahip oldu. Yıl 1988’di...
Nokta drgisinin Yayın Yönetmeni Arda Uskan’ın dönemle ilgili ilginç notunu okuyalım: “Bir süre önce Asil Nadir’i Nokta’nın kapağına taşımıştık, kocaman puntolarla ‘Alaturka Dallas’ yazmıştık. Fotomontaj resimde, ‘Asil Nadir’in başında JR şapkası vardı, Ayşegül Nadir de Sue Ellen olmuştu. Yazıda Nadir’in servetinin yanı sıra Dallas dizisini aratmayan aile ilişkileri de yer alıyordu ve Asil Nadir Nokta’yı satın aldı.”
Satıştan bir süre sonra Nadir çiftinin Kanlıca’daki o meşhur yalısında bir davet verdi. Arda Uskan da o davetteydi... “Köşkün kapısına geldiğimizde Asil Nadir karşıladı bizi. Yanında da eşi Ayşegül Nadir. Bu ikisi için bir süre önce Nokta’da hazmedilmesi güç bir kapak yapan biz değil miydik? E şimdi ben, o derginin yayın yönetmeni olarak JR ve Sue Ellen ile el sıkışıyordum. Konu hiçbir zaman gündeme gelmedi. O geceden aklımda kalan, Asil Nadir’in rugan ayakkabılarının bastığı yarı ıslak çimlerin üzerinde hâlâ nasıl böyle pırıl pırıl kalabildiği oldu... Bu ne biçim ayakkabıydı veya bu ne biçim patrondu?” diye anlatıyor.
Bütün gazeteciler Ayşegül Nadir ve onun görkemli hayatının peşindeydi. Güzel kadın, dergilere pozlar veriyor, “Asil’e güzeli ben öğrettim” diyordu. Özel hayatları didik didik ediliyor, Asil Nadir’in eski sevgililerinin listeleri gazetelerde sergileniyordu.
Bu pek havalı yaşam öyküsü 1990’da bir haberle dibe çöktü. Nadir’in kendi şirketi Polly Peck’i soyduğu iddia ediliyordu. Dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklandı, 3.5 milyon Sterlin’lik kefaletle serbest bırakıldı. 1993 Eylül’ünde yargılanmasına karar verildiğinde dosya sayısı 30’du.
O dönem Londra’da Cumhuriyet gazetesi için çalışan Edip Emil Öymen anlatıyor: “Asil Nadir’le evinde görüştüm. Şehrin seçkin ve kibar semti Mayfair’de içi antikalarla döşeli evinde konuştuk. Hakkındaki iddiaları sordum. Gayet kaderci bir tavırla ‘Her iddiayı yanıtlamaya çalışırsam, başka iş yapamam’ demişti. 1990’da adı sahtekârlık sözcüğüyle yan yana anılır oldu. Mayıs 1993’te İngiltere’deki gümrüksüz bir küçük havaalanından KKTC’ye kaçtı.”
Kaçış hikâyesi de filmleri aratmayacak cinstendi. Cessna tipi özel bir uçak İngiltere’nin Hatfield Havaalanı’ndan havalandı. Ancak içinde Asil Nadir yoktu. Bir gün sonra pilotu da kandırıp kaçacaktı.

Haberin Devamı

AİLENİN LANETLİ GÜNLERİ

Ailenin kaderi tıpkı Sadullah Paşa yalısının hikâyesi gibi lanetlenmişti adeta. Çiftin evlilikleri sonlandı, Ayşegül Hanım artık Tecimer soyadını kullanıyordu. Asil Nadir’in ardından
çanlar Ayşegül Tecimer için de çalıyordu. Amasya Beyazıd Kütüphanesi’nden çalınan Kuran-ı Kerim, Tecimer’in yalısının bahçesinde bulundu, 335 parça tarihi eser de ardından... Hakkında dört buçuk yıl hapis cezası verilmeden sadece 100 dakika önce bir uçağa bindi ve gitti.

İKİSİ DE İKİNCİ KEZ EVLENDİ

Yurtdışına kaçan Ayşegül Tecimer başta Fas olmak üzere çeşitli ülkelerde yaşadı. Adı birkaç genç erkekle anıldı ve o kendinden 25 yaş küçük Mete Deniz’le dünyaevine girdi. Davası zaman aşımına uğradığı için zaman zaman Türkiye’ye gelip gitti. Hatta genç eşiyle katıldığı tekne partisinde çıplak dansçılarla görüntülendi.
Asil Nadir içinse hayat başka aktı. Mayıs 93’te doğduğu ülkeye kesin dönüş yaparak daha sessiz bir hayata başladı. 17 yıl burada yaşadı. Kendi rızasıyla 2010 yılında İngiltere’de aklanmak için Londra’ya gitti. Ayağına elektronik kelepçe takıldı. Umutluydu, aklanacaktı, olmadı. Jüri, onu suçlu buldu ve cezaevine gönderdi. Yanında 2005 yılında evlendiği ve “Onunla geçirdiğim bir gün de, bir yıl da, bir hayattır benim için” dediği kendisinden 43 yaş küçük eşi Neriman Nur vardı. Neriman Nur arkasından baktı ve “Nelson Mandela da, Başbakan Erdoğan da geçti bu yoldan. Vatan sağolsun” dedi... Asil Nadir 10 yıl ceza aldı, İngiltere yasalarına göre 5 yılını cezaevinde geçirmesi bekleniyor. Filistinli eşi Neriman Nur temyiz yoluna gideceklerini açıkladı. Asil Nadir ise karardan sonra gülümsedi: “Bunlar bizim için çocuk oyuncağı!”


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!