AIDS'e karşı elele

Güncelleme Tarihi:

AIDSe karşı elele
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 28, 2005 15:05

Aids Savaşım Derneği başlattığı kampanyayla AIDS hakkında bilgilendirme etkinlikleri gerçekleştirecek. Dernek, bu yıl ABD’nin örnek alınacağını, kampanya öncülerinin sanatçılar olacağını açıkladı.

SaÄŸlık Bakanlığı Temel SaÄŸlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Bulaşıcı ve Salgın Hastalıklar Daire BaÅŸkanlığı Cinsel Yolla BulaÅŸan Hastalıklar Åžubesi verilerine göre Türkiye’de HIV/AIDS vakaları, hastalığın ilk görüldüğü yıl olan 1985’te toplam 2 iken 2004 yılında 1922’ye yükseldi.Â

Bu sayının 551’i AIDS basamağına ulaşmış, 1371’i ise taşıyıcı.

AIDS Savaşım Derneği tarafından hastalıkla mücadele ve korunmada toplumu doğru bilgilendirmek için "Yaşamla Bağınızı Koparmayın" platformu oluşturuldu ve 10 bin kişiye AIDS Savaşım Gönüllüsü olma çağrısı yapıldı. Derneğin başlattığı kampanyanın duyuru metninde yer alan bilgilere göre, Türkiye’de HIV virüsü taşıyanlar, toplumdan dışlanma korkusuyla sağlık kuruluşlarına başvurmuyor.

FUTBOLCU KIRMIZI KURDELEYLE MAÇA ÇIKACAK

Türkiye bu yıl ABD’yi örnek alarak, hastalıkla mücadelede ünlü sanatçıları ön plana çıkaracak. Geçen yılki kampanyanın sözcülüğünü Sharon Stone yapmıştı. Türkiye’de de şimdiden çok sayıda ünlü sanatçı AIDS Savaşım Derneği’nin kampanyasında yer alacağını bildirdi. Kampanya çerçevesinde 30 Kasım-4 Aralık tarihleri arasında sokak yürüyüşleri, konserler, defileler, dans gösterileri ve sergiler düzenlenecek.

Tüm bu etkinliklere katılanlar özel olarak tasarlanmış kırmızı tişörtler giyerek İstiklal Caddesi’nde yürüyecek. Yürüyüşe işadamı, yazar, sanatçı, gazeteci, siyasetçi, hukukçu, akademisyen, sivil toplum örgütü üyesi çok sayıda gönüllü katılacak.

Futbolcuların maçlara kırmızı kurdele takarak çıkacağı etkinlikler kapsamında AIDS Savaşım Gönüllüsü sanatçılar da katıldıkları televizyon programlarında yakalarına kırmızı kurdele ve rozet takacak. "Kırmızı Uyanış" olarak adlandırılan etkinlikler sırasında ayrıca, her bir rengin toplumun bir kesimini simgelediği ayçiçeği biçiminde tasarlanmış 7 renkli rozetler dağıtılacak.

MUSTAFA SARIGÜL’LÜ ETKİNLİKTE YÜZBİNLERCE PREZERVATİF

İstanbul’un çeşitli noktalarında Kasım ayı başında açılacak stantlarda HIV/AIDS hakkında bilgi verilecek. AIDS Savaşım Gönüllüsü olan müzik grupları Manga ve Gripin, sanatçılar Ferhat Göçer, Göksel ve Şişli Senfoni Orkestrası’nın vereceği konserlerin gelirleri AIDS’le mücadele için harcanacak. Kenyalı dans sanatçısı İbrahim Şaban bir dans gösterisi sunacak. Beyazıt Öztürk, Aytaç Arman, Nur Sürer, Halil Ergün, Ebru Akel, Ebru Yarcan, Nasuh Mahruki, Arzu Kaprol, Bedri Baykam, Uğurkan Erez’in de gönüllü olduğu etkinlikler arasında ayrıca Aralık ayı başında çok sayıda sanatçının katılacağı "Bana Bir Şey Olmaz Deme" sloganıyla ücretsiz halk konseri yapılacak. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün de destek verdiği ve eşi Aylin Sarıgül’ün AIDS Savaşım gönüllüsü olduğu etkinlikler sırasında ücretsiz prezervatif dağıtılacak.

AIDS’in, genç kadınları erkeklerden daha çok etkilediği gerçeğinden hareketle 4 bin kadının katılacağı bir yürüyüş düzenlenecek. Etkinliklere Magazin Gazetecileri Derneği, Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği, İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, TGSD eski başkanı Umut Oran da destek veriyor.

Haberin Devamı

YERLİ BILL GATES’LERE ÇAĞRI

AIDS Savaşım Derneği Başkanı Prof. Selim Badur, ABD’de AIDS’le mücadele için işadamlarının yüklü miktarda bağış yaptıklarını belirterek, Türkiye’de de duyarlı işadamlarını bu mücadeleye katılmaya çağırdı. Microsoft’un patronu Bill Gates’in geçen yıl AIDS’le mücadelede kullanılmak üzere 25 milyon dolarlık bağışını örnek gösteren Prof. Badur, "Ülkemizde de toplumsal sorunlara duyarlı çok sayıda işadamı var. ’AIDS Türkiye’nin birincil sorunu değil’ diye düşünenlere şunu hatırlatmak isterim ki, Türkiye’de HIV virüsü taşıyanlar, görecekleri tepkiden çekinerek sağlık kurumlarına başvurmuyor. AIDS, kan yoluyla bulaşan bir hastalık ve bu hastalıktan korunmak için doğru bilgilenmek şart" dedi.

GENÇLİK EVİ PROJESİ

Kampanyada elde edilecek gelirin, AIDS hakkında bilgi verilmesi ve HIV virüsü taşıyanların tedavi edilmesi için danışmanlık hizmeti verecek bir "Gençlik Evi" projesine aktarılması planlanıyor. Gençlik evi projesi, okullarda cinsel sağlık eğitimleri, öğretmenlerin eğitimi, çocuklarına doğru bilgi verebilmeleri için anne-babaların eğitimini öngörüyor. İstanbul’da iki-üç katlı bir binada hizmet vermesi düşünülen gençlik evi, 24 saat bilgilendirme ve danışmanlık yapacak. Ücretsiz prezervatif verilecek merkez, sağlık kurumlarıyla işbirliği içinde olacak ve HIV virüsü taşıyanların tedavisinin yapılmasını sağlayacak. Merkezde her türlü hizmet gizlilik esasıyla yerine getirilecek.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DE DURUM

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Bulaşıcı ve Salgın Hastalıklar Daire Başkanlığı Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Şubesi verilerine göre Türkiye’de HIV/AIDS vakaları, hastalığın ilk görüldüğü yıl olan 1985’te toplam 2 iken 2004 yılında 1922’ye yükseldi. Bu sayının 551’i AIDS basamağına ulaşmış, 1371’i ise taşıyıcı. 2004 verilerine göre, AIDS vakalarının bulaşma yolları toplam 992 kişi olmak üzere heteroseksüel cinsel temas yoluyla gerçekleşirken transfüzyon yoluyla toplam 41, damariçi madde bağımlılığı nedeniyle 106, homo-biseksüel cinsel temas yoluyla 151, enfekte anneden bebeğe 33, bilinmeyen nedenlerle ise 577. 2002 verilerine göre HIV/AIDS’li sayısı nüfus yoğunluğuna göre 458 kişiyle en çok İstanbul’da bulunuyor. İstanbul’u 141 kişiyle İzmir, 82 kişiyle Ankara, 39 kişiyle Antalya, 29 kişiyle Bursa ve 28 kişiyle Adana izliyor.

Haberin Devamı

AIDS HIZLA YAYILIYOR

ABD’de HIV taşıyanların yüzde 47’si siyah, yüzde 45’i eşcinsel ya da biseksüel. 2003 yılı verilerine göre, her 100 bin kişilik siyah nüfus başına 58 AIDS vakası düşerken, her 100 bin Hispanik başına 10, her 100 bin beyaz başına 6, her 100 bin Kızılderili başına 8, her 100 bin Asya-Pasifik kökenli başına ise 4 AIDS vakasının düşüyor. Hindistan ve Güney Amerika’da HIV pozitifli sayısı yaklaşık beş milyon. HIV/AIDS hastalarının sayısının nispeten düşük olduğu Japonya’da da, yeni hasta artışına bakıldığında hastalığın daha yaygın olduğu ülkelerdeki kadar büyük olduğu görülüyor. Birleşmiş Milletler, AIDS’le savaş için 2005 yılında ayrılan 8 milyar dolarlık kaynağa rağmen tedavi ve yayılma oranının azaltılmasında yeterli ilerleme kaydedilemediğine, daha çok çalışma yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Brezilya’da uygulanan bir programın başarılı olduğu ve Afrika ülkelerinde yayılma oranının azaldığı belirtiliyor. UNAIDS’e ait veriler de doğru bir yaklaşımla hastalığa yeni yakalanan kişilerin sayısının beş yıl içinde yarıya indirilebileceğine işaret ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!