8 aylık bebeğin böbrek taşı kırıldı

Güncelleme Tarihi:

8 aylık bebeğin böbrek taşı kırıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2007 12:13

Başkent Üniversitesi Konya Uygulama ve Araştırma Hastanesinde, 8 aylık bebeğin böbrek taşı, başarılı bir operasyonla kırıldı.

Hastanenin üroloji bölümünde görevli uzman Dr. Okan İstanbulluoğlu, beden dışı şok dalgaları ile böbrek taşının kırılması yöntemini çocuk hastalarda başarıyla uyguladıklarını söyledi.

Çocuk hastalarda tedavi sonrası taşların büyük hastalara göre daha iyi kırılıp döküldüğünü belirten İstanbulluoğlu, “Ancak beden dışından şok dalgaları uygulanırken çocukların hareketsiz kalmasını sağlamak için, anestezi verilerek geçici süre ile uyutuyoruz” dedi.

Bununla birlikte akciğerlerine ve böbreklerine şok dalgalarının zarar vermesini önlemek için şok sayısını ve enerjisini kısıtlı tuttuklarını ifade eden İstanbulluoğlu, şunları kaydetti:

“Bölümümüzde, çocuk hastaların taşları oldukça özenli ve başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir. Hastanemizde bu nedenle yeni nesil etkili bir taş kırma cihazı bulunuyor. Bugüne kadar 4 tanesi 1 yaşından küçük olmak üzere 65 çocuğun böbrek taşı tedavi edildi. Bunlardan en küçüğü, henüz 8 aylık olan Beyza oldu. Böbreğinde bulunan 9 milimetre çapındaki taşı başarılı bir operasyonla kırdığımız Küçük Beyza'nın şu an durumu iyi. Kontrol ve takiplere devam ediyoruz. Çünkü küçük yaşlarda görülen taş hastalığının ilerde nüksetme riski daha fazladır, bu nedenle küçük çocuklarda taş oluşum sebepleri mutlaka araştırılmalıdır.”

Önder ve Selma Çakır çifti, 6 Şubat doğumlu çocukları Beyza Çakır'ın böbreklerinde taş olduğu tespit edilince bu hastaneye başvurduklarını belirterek, “Burada yapılan tetkikler sonrasında, çocuğumuzun böbreğinde 9 milimetre çapında taş görüldü” dediler.
Taş kırma işlemine bizzat katılarak çocuğunun yanında olan anne Selma Çakır, çocuğunun sağlığına kavuşmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, hastane doktoru ve çalışanlarına teşekkür etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!