40 bin çiftçiye müjde

Güncelleme Tarihi:

40 bin çiftçiye müjde
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2017 21:31

TBMM’de görüşmelerine başlanan yeni ekonomi paketinin toplam maliyetinin 8.7 milyar TL’ye kadar çıkması bekleniyor.

Haberin Devamı

MECLİS’te görüşülen torba yasa teklifinden, çiftçilere “yeniden yapılandırma” paketi çıktı. Buna göre sulama birliklerinin elektrik borçları yeniden yapılandırılacak;  tarımsal kredilerde de yeniden yapılandırmanın  kapsamı  genişletilecek. Ancak daha önce yüzde 3 olarak açıklanan faiz yüzde 5’e çıkarılacak.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda son dakikada kabul edilen önergelere göre, TEDAŞ’ın vadesi geldiği halde ödenmemiş olan kamu alacaklarıyla birlikte, TEDAŞ’ın tarımsal sulamada kullanılan elektrik tüketiminden kaynaklanan alacaklarından ödenmemiş olanlar yeniden yapılandırılacak ve faizleri silinecek. Tarımsal sulama kaynaklı elektrik borçları 5 yıla yayılacak ve faizsiz tahsil edilecek. Hazine yetkilileri, tarımsal sulama kapsamında yapılandırılacak olan borç miktarının 1 milyar 360 milyon TL olacağını ve 40 bin çiftçiyi ilgilendireceğini belirtti. Bu alacağın 1 milyar TL’lik bölümünün Dicle bölgesi, 300 milyon TL’sinin de Konya bölgesi kaynaklı olduğu bilgisi verildi.

Haberin Devamı

YÜZDE 3 DENMİŞTİ

Kamu kurumları kapsamında da 13 bin abonenin düzenlemeye dahil olduğu ifade edildi. Komisyona bilgi veren Hazine yetkilileri düzenlemenin toplam büyüklüğünün 2.2 milyar TL olacağını söyledi.

Çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarımsal Kredi Kooperatifleri’ne olan borçlarına da yeniden yapılandırma imkanı getirildi. Bu kapsamda temerrüte düşmesi veya  ödeme zorluğu yaşanması, yeniden yapılandırma için yeterli olacak. Ziraat Bankası’na olan borçlarda yeniden yapılandırma sırasında faiz yüzde 11 olacak. Bunun yüzde 6’sını Hazine, yüzde 5’ini çiftçi ödeyecek. Tarımsal kredi kooperatifleri ve Ziraat Bankası’na olan borçlu olan 120 bin çiftçinin, uygulamadan yararlanabileceği belirtiliyor. Hazine’ye bu düzenlemenin maliyeti de 825 milyon TL olarak açıklandı. 

BAKMADAN GEÇME!