50 kişiden 1'i sedef hastası

Güncelleme Tarihi:

50 kişiden 1i sedef hastası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2007 13:14

SAMSUN'daki Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof.Dr.Tayyar Cantürk, toplumda her 50 kişiden 1'inde sedef hastalığı görüldüğünü bildirirken, “Bu hastalık Karadeniz Bölgesi’nde oldukça yaygın.

Fakültede 0- 16 yaş grubundaki çocuklarla ilgili yapılan araştırmada 10 çocuktan 1'nde sedefe rastladık. Bugün bütün dünyada hastalığın oluşmasında güneş ışınlarının az alınmasının rolü olduğu kabul edildi. Hastalığın Karadeniz Bölgesi’nde yaygın olmasının en önemli nedeni de budur” dedi.

OMÜ Başhekimi ve Tıp Fakültesi Dermatoloji ana bilim dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Tayyar Cantürk, deride oluşan kepeklerin renginin sedefe benzemesinden dolayı hastalığın bu isimle tanındığını söyledi. Sağlıklı bir insanın derisinin normalde 23-28 günde bir kendisini yenilediğini kaydeden Prof.Dr. Cantürk, sedef hastalığında ise derinin yenilenme sürecinin normalden 5-10 kat daha hızlı olduğunu söyledi. Sedefin kronik hastalık olduğunu ve gelişen tıpa rağmen kesin tedavi yöntemlerinin bulunmadığını da anlatan Prof.Dr. Tayyar Cantürk, toplumda 50 kişiden 1'inde sedef görüldüğünü söyleyerek, şöyle konuştu:

“Karadeniz Bölgesi'nde bu hastalık oldukça yaygın. Dünyada hastalığın oluşmasında güneş ışınlarının az alınmasının rolü olduğu kabul edildi. Hastalığın Karadeniz Bölgesi’nde yaygın olmasının en önemli nedeni de budur. Özellikle yaz aylarında hastalarımıza denize girip güneşlenmelerini tavsiye ediyoruz.”

Prof.Dr.Tayyar Cantürk, toplumda deri hastalıklarına karşı bir çekince olduğunu, sedefli hastalardan adeta uzak durulmak istendiğini ancak, bu hastalığın kimseye bulaşmadığını ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!