5 milyarlık KOBİ nefesi

Güncelleme Tarihi:

5 milyarlık KOBİ nefesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2016 23:27

KOBİ’lere yıllık yüzde 10’un altında faizle kredi kullandırılmasını amaçlayan “Nefes kredisi” uygulamaya girdi. Başbakan Binali Yıldırım, “500 milyon TL civarında bir mevduat aktarmak suretiyle KOBİ’lere 5 milyar liraya kadar kredi desteği imkanı getirildi” dedi.

Haberin Devamı

KOBİ’LERE yüzde 10’un altında faizle kredi kullandırılmasını amaçlayan “Nefes kredisi” uygulamaya girdi. Başbakan Binali Yıldırım, “500 milyon TL civarında bir mevduat aktarmak suretiyle KOBİ’lere 5 milyar liraya kadar kredi desteği imkanı getirildi” dedi. TOBB, Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ortaklığında hayata geçirilecek projede riskin yüzde 85’ini KGF üstlenecek, yüzde 15’ini ise bankalar üstlenecek.

KOBİLERE ÖNCELİK

Projenin lansman töreninde konuşan Başbakan Yıldırım, “TOBB, Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız, bankalarımız bir araya geldiler. Bu sıkıntılı dönemde ‘Biz nasıl bir sorumluluk alabiliriz’ diye düşündüler” dedi. Ekonominin yüzde 98’ini KOBİ’lerin oluşturduğunu belirten Yıldırım, şöyle devam etti: “Dövizdeki dalgalanmaları da dikkate aldığımızda öncelikli olarak KOBİ’lerin desteklenmesi gerekiyor. Bunu da bir yandan hükümet olarak biz yapıyoruz bir yandan da iş alemi, bankalarımız sorumluluk üstlenerek, bu kampanyaya destek veriyorlar. Bugün piyasadaki faizleri düşündüğümüz zaman oldukça iyi sayılabilecek bir ortamda kredi kullanabilecekler, acil ihtiyaçlarını giderebilecekler.”

Haberin Devamı

KOBİ’ler için nefes kredisi projesinin diğer bankalara da örnek olmasını dilediklerini belirten Yıldırım, “Bizim daha ilginç bir çalışmamız var ama tamamlanmadı. Onu da önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklayacağız. O da esnafımızı işverenlerimizi, ticari hayatımızı çok önemli ölçüde rahatlatacak bir girişimdir” dedi.

AYLIK FAİZ 0.83

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da projenin hikayesini anlattı. KOBİ’lerin yüzde 15 ile 18 arasında faizle kredi kullanmasının bu projenin yolunu açtığını, önce TOBB olarak tüm kaynaklarını birleştirdiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, “KOBİ’ler yüzde 15 ile yüzde 18 arasında faizle kredi kullanıyor, faiz baskısından nefes alamıyor. ‘KOBİ’lere yüzde 10’un altında faizle kredi kullandırmalıyız’ dedik. Sonrasında hemen çalışma başlattık” dedi. Başbakan Yıldırım’ın talimatıyla Hazine destekli KGF’nin de devreye girdiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Nefes Kredisi ile KOBİ’lere yıllık yüzde 9,90 - aylık yüzde 0,83 faizle 1 yıl vadeli kredi sağlayacağız. KOBİ’leri faizin altında ezdirmeyeceğiz” ifadelerini kullardı.

Haberin Devamı

100 BİN TL’YE KADAR

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş ise projeye çok önem verdiklerini söyledi. Toplam kredilerin sadece yüzde 25’inin KOBİ’ler tarafından kullanıldığını belirten Ateş, “TOBB kaynaklarından aktarılacak 250 milyon TL kaynağı DenizBank kaynaklarından 10 katına tamamlayarak, 731 şubemiz üzerinden TOBB üyesi KOBİ’lere 2.5 milyar TL kredi kullandıracağız” dedi. Ateş, proje ile KOBİ’lere 100 bin TL’ye kadar kredi kullandırabileceklerini de sözlerine ekledi. 

‘HEPSİ GELİP GEÇECEK’

Başbakan Yıldırım, ekonomiyle ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Küresel ekonomideki hareketliliğin petrol üretimine kısıtlama kararından sonra yeni bir boyut kazandığını anlatan Yıldırım, tüm gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti. Türkiye ekonomisinin güçlü temellere dayandığını dile getiren Yıldırım, küresel şartları dikkate alarak bu süreçten en az etkilenilmesi için gereken tedbirlerin proaktif bir yaklaşım ile alındığını söyledi. Ekonomideki dalgalanmaların ABD seçimlerinden sonra başladığını belirten Yıldırım, “Bu etkilerin geçici olduğunu biliyoruz. Vatandaşlarımız serin kanlı, sakin olsun bunların hepsi gelip geçecek. 2017 inşallah bu yıla göre çok daha iyi olacak. Çünkü biz hesaplarımızı bütçemizi buna yakın yaptık” ifadesini kullandı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!