Yunanistan depremi

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan depremi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2006 00:00

İktidardaki Yeni Demokrasi Partisi hükümeti, Futbol Federasyonu’nun işleyişine karışan bir yasa teklifi hazırlayınca, Federasyon Başkanı Gagatsis, FIFA’yı devreye soktu. FIFA da dünyayı şoke eden kararı aldı.

FUTBOL dünyası dün Yunanistan’ı konuştu... Saatler 16.44’ü gösterirken uluslararası ajanslara düşen bir haber tüm dünyada şok etkisi yarattı. Haberde FIFA’nın, Yunanistan Futbol Federasyonu’nun tüm uluslararası faaliyetlerini askıya aldığı belirtiliyordu. Bu, 2008 Avrupa Şampiyonası elemelerinde rakibimiz olan Yunanistan’ın, hem milli takımlar, hem de kulüpler bazında uluslararası hiçbir organizasyona katılamayacağı anlamına geliyordu. Sonrasında işin perde arkasını araştırınca, çok önemli ve ibretlik olaylarla karşılaştık...

15 Temmuz’a kadar süre

FIFA’nın 2. bir karara kadar Yunanistan’ı uluslararası yarışmalardan men etmesinin ardından ülkede siyasi iradenin Futbol Federasyonu’nun işleyişine karışması ve siyasi çekişme yatıyor. FIFA ve UEFA, hükümet müdahalesi nedeniyle Futbol Federasyonu’nun bağımsız karar alma sürecinin etkilendiği gerekçesiyle geçen yıl eylül ayında bir uyarıda bulunmuş ve karar mekanizmasını hükümetten bağımsızlaştırması için Yunanistan’a 15 Temmuz 2006’ya kadar süre tanımıştı.

Ancak bu kaosun altında siyasi iradenin müdahalesi yanında, Yeni Demokrasi Partisi Hükümeti’nin Spor Bakanı Giorgos Orfanos ile PASOK Partisi’ne üye Federasyon Başkanı Vassilis Gagatsis’in yine siyasi çekişmesi yer alıyor. Bakan Orfanos, siyasi iradenin, federasyon seçimlerinden hakem atamalarına kadar birçok işleyişine karışan ve sınırlayan yeni bir yasa teklifi hazırladı. Bu yasa bugün Yunanistan parlementosunda görüşülmeye başlayacak.

Yasanın değişmesi şart

Federasyon Başkanı Gagatsis hem siyasi düşüncede rakibi hem de federasyonun işleyişine karışan hükümete fren amacıyla FIFA’yı devreye soktu. Gagatsis’in sıkıntısını dile getirdiği FIFA, bugün Yunanistan’da görüşülmeye başlayacak yasanın önünü kesmek amacıyla dün acil bir toplantıyla ilk hamleyi yaptı ve Yunanistan’ı 2. bir karara kadar uluslararası yarışmalardan men etti. Böylece Yunanistan’da gündemdeki yasanın bu haliyle çıkması engellenecek. Yasa, FIFA’nın istediği şekilde değiştirilerek geçerse, Yunanistan’a verilen men cezası kaldırılacak.

FIFA’nın kararı Türkiye’yi nasıl etkileyecek?

Milli Takımımız 2 maçta da hükmen galip ilan edilecek

Türkiye ile Yunanistan A milli takımları, 2008 Avrupa Şampiyonası elemelerinde aynı grupta yer alıyor. FIFA’nın kararında bir değişiklik olmazsa, Yunanistan Euro-2008 elemelerine katılamayacak ve oynayacağı her maçta hükmen mağlup sayılacak.

Fenerbahçe Devler Ligi kurasına seribaşı girecek

Şampiyonlar Ligi’nde Yunanistan’ı temsil edecek Olympiakos ve AEK takımları normalde seribaşı. Eğer Yunan kulüpleri Avrupa kupalarından atılırsa, halen seribaşı olmayan Fenerbahçe’ye seribaşı olma fırsatı doğacak. Sarı lacivertli temsilcimiz 3. ön eleme turu kuralarına seribaşı olarak girecek.

Kayseri maç yapmadan UEFA’ya kalabilir

İntertoto Kupası’ndaki temsilcimiz Kayserispor, 1. turdaki rakibi Sopron’u elediği taktirde 2. turda Yunan ekibi Larissa ile karşılaşacak. Ancak Yunan ekibi kupadan ihraç edilirse, temsilcimiz otomatikman bir üst tura yani UEFA Kupası’na yükselebilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!