Türk futbolunu Lig TV mi yönetiyor

Güncelleme Tarihi:

Türk futbolunu Lig TV mi yönetiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2011 14:28

Türk futbolu için en önemli tarihlerden biri: 3 Temmuz 2011’dir.

Haberin Devamı

Günlerden Pazar. Her şey Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın ‘şike soruşturması’ kapsamında gözaltına alınmasıyla başladı. 

 

Sadece Yıldırım değil. Eş zamanlı operasyonlarla onlarca kişi gözaltına alındı.

 

Üzerinden tam 85 gün geçti. Ancak hala şike ile yatıp şike ile kalkıyoruz.

 

Yaşanan olaylar nedeniyle Türkiye Futbol Federasyonu bazı kararlar aldı. Bunlardan en önemlisi Fenerbahçe’nin Şampiyonlar Ligi’ne gönderilmemesi ve liglerin 1 ay ertelenmesi.

 

Spor Toto Süper Lig, Ağustos başında başlamak yerine 5 Eylül’de başladı. TFF de bu bir aylık açığı kapatmak için hafta arasına da lig maçları koydu.

 

Haberin Devamı

İşte son günlerin en büyük tartışması da burada başlıyor.

 

“Hafta arası maç oynanması Türkiye Futbol Federasyonu’nun kararı mı yoksa yayın kuruluşun mu?”

 

“ŞEYTANLA EL SIKIŞINCA BUNUN BEDELİNİ ÖDERSİNİZ”

 

Takımlara dağıtılan televizyon yayın gelirleri, takımların en büyük kozlarından biri olmuş durumda. Yayıncı kuruluş Süper Lig takımlarına KDV dahil 438 milyon Dolar dağıtıyor.

 

Sadece Türkiye’de değil diğer ülkelerde de yayıncı kuruluşun lig takvimini etkilemesine ilk büyük tepki İngiltere Premier Lig takımlarından Manchester United’in patronu Sir Alex Ferguson’dan geldi. Sir, televizyonun İngiltere’de büyük güç olduğunu savunarak “Şeytanla el sıkıştığınızda bunun bedelini ödersini” dedi. Ferguson ayrıca lig fikstürünü artık tamamen yayıncı kuruluşların belirlediğini söyleyerek bu TV’leri ‘şeytan’a benzetti.

 

ŞİMDİ DE TÜRK FUTBOLUNUN YENİ GÜNDEMİ

 

Haberin Devamı

Türkiye’deki maç yoğunlukları sonrasında tartışılan yeni konu ise “Süper Lig takvimini LİG TV mi yönetiyor”…

 

Konu ile ilgili Türk futbolunun önde gelen isimlerinin görüşleri şu şekilde…

 

UĞUR DÜNDAR – STAR HABER GRUP BAŞKANI

Federasyon’un belirlemesi gerekir. Ama onların neti belirmesi gerektiği konusunda belirli bir görüşe sahip olduğunu sanmıyorum. TFF henüz neyi belirmesi gerektiğini belirlemeye çalışıyor.  Aylar süren laboratuar çalışması yapılsa ancak böyle berbat bir fikstür ortaya çıkartılabilir

 

*****

 

ŞANSAL BÜYÜKA - MARATON PROGRAMI YAPIMCISI

Kurumsal olarak bu konuda açıklama yapması gereken başka yetkililer var. Ben kişisel olarak fikrimi söylüyorum. Bu güne kadar yayıncı kuruluş maç gününü ve maç saatini hiç değiştiremedi. Ayrıca play-off asla Lig TV projesi değil. Ama eğer bir mala hak ettiği bedelin çok üstünde para talep edip alıyorsanız bedelini de ödeyeceksiniz. Hem çok para al, hem keyfine göre fikstür yap, böyle bir şey yok. Bakıyorum bugün yayınlanan haberde ayrıca Avrupa’ya oranla en az maç Türkiye de oynanmış. Biz haftada 1 maça ve tembelliğe alıştığımız için şimdi 3 günde bir maç zor geliyor. Sonuçta Türkiye de bu düzenlemeyi kesinlikle TFF yapıyor. Yayıncının bu işlerin etkisi yok. Ancak şu var eğer futbolun ekonomisini ve kulüplerin daha fazla para kazanmasını istiyorsanız yayıncıya yaşama hakkı vereceksiniz.

 

*****

 

Haberin Devamı

YILMAZ ÖZDİL – HÜRRİYET VE FANATİK GAZETESİ YAZARI

Parayı veren düdüğü çalar... Maçları yönetmediğe şükredelim.

 

*****

 

MEHMET ARSLAN – HÜRRİYET GAZETESİ SPOR MÜDÜRÜ

Sadece Süper Lig takvimini değil futbolun tüm sezon akışını Lig TV belirliyor. Kulüpler ve kulüplerin rızasıyla TFF, bu yetkisini “Lige para yatırıyor” gerekçesiyle Lig TV’ye devretti. Artık inisiyatif Lig TV’de. Parayı verip düdüğü çalan LİG TV’dir.  

 

*****

 

ABDURRAHİM ALBAYRAK – GALATASARAY YÖNETİCİSİ

Ben bu görüşlere asla katılmıyorum. Lig takvimini yayıncı kuruluş değil Türkiye Futbol Federasyonu düzenliyor.

 

*****

 

ADNAN SEZGİN – SAMSUNSPOR YÖNETİCİSİ

Etmemesi mümkün değil. Lig TV bu yayınlar için bu kadar para veriyorsa onlarında bİr politikası var. Bundan daha doğal bir şey olamaz. Bunları belirlerken futbolun gerçekleri de göz önünde bulundurulmalı. Bu sene biraz daha hassas olmalılar. Takvim yapılırken ticari çıkarlar düşünülüyor. Orta yolun en iyi şekilde bulunması gerekiyor.

 

*****

Haberin Devamı

 

CENGİZ SEMERCİOĞLU – KELEBEK GAZETESİ YAZARI

Yüzde yüz etkisi var. Ferguson'a katılıyorum. play-off onların para kazanması için yapılan bir şey. Bu play-off karar tam bir ucube. Daha fazla derbi oynansın diye Lig TV'nin dayattığı bir sistem. Bana "TFF'yi Mehmet Ali Aydınlar mı yoksa Digitürk Genel Müdürü Ertan Özerdem mi yönetiyor" diye sorarsanız bence 2. seçenek.

 

*****

 

İLKER YASİN – DOĞAN TV SPOR GENEL YÖNETMENİ

Tartışma falan yok. Süper Lig fikstürü bile onların binasında çekildi. Maç saatlerini günlere dağılımında kalmıyor. Bugün Digitürk Kulüpler Birliğine baskı yaparak TFF yapısının değişmesi için onlara destek oluyor. 3855 madde 3858. madde oldu. Kulüpler Digitürk'e Digitürk de kulüplere muhtaç. Bu çok da yanlış bir şey değil. Kulüpler yayın geliri olmadan asla yaşayamaz. Yayını belirler fikstürü çeker. İstediği her şeyi yapar.

 

*****

Haberin Devamı

 

HAKAN ÜNSAL – HÜRRİYET GAZETESİ YAZARI

Lig TV'nin reklamlarına şaşırıyorum. Play-off reklamına bakın, "4 takım 12 maç" diyor. O demek oluyor ki 4 büyükler bu sezon play-off oynayacak. Şimdiden mesaj veriyorlar. Bu reklam play-off takımlarının şimdiden belli olduğunu gösteriyor. Şöyle bir gerçek var. Lig TV, 4 büyüklerin her zaman kafada olmasını ister. Ben Lig TV'nin lige hükmettiğini düşünüyorum.

 

*****

 

ALTAN TANRIKULU – HÜRRİYET GAZETESİ YAZARI

Alex Ferguson saçma bir açıklama yaptı. Dünyada maç yoğunluğunu ortaya çıkaran ülke İngiltere'dir. 24 yıldır bu şöhreti yakalamasının sebebi futboldur. Diğer yayıncı kuruluşlar da saatleri ve günleri kendi çıkarları doğrultusunda olmasını istiyor. Lig TV'de doğal olarak bunu istiyor. Bir futbolcu 3-3.5 milyon Euro alıyorsa insanlar bu manyakça parları düşünmesi gerekir. Lig TV değil başka bir kuruluş olsa onlar da ister. Böyle bir serzenişi Ferguson'a yakıştıramıyorum. TV'ler futbola hükmediyor ama futbol bu hale geldiyse bunda TV'lerin çok büyük payı var. Benim itirazım ödenen paraların çılgınlığı. Yayın ihalesindeki para çok yüksek.

 

*****

 

YILMAZ VURAL – TEKNİK DİREKTÖR

400 milyon dolar veren bir kuruluşun lig takvimini etkilemesi çok normal. Kulüpler bu konuda çok hoşgörülüler. Takımların Avrupa maçlarını dikkate alıp programlar belirleniyor. 3 günde bir maç oynayan takımlar şikayet ediyor. TFF ve Lig TV beraber yapıyor. Hem şikayet ediyorlar hem de para istiyorlar. Bir yer de bu olay bir ticaret.

 

*****

 

KANAT ATKAYA – HÜRRİYET GAZETESİ YAZARI

Lig TV lig takvimini etkiliyor. Kararları etkileyen Lig TV gibi görünüyor. Yayıncı kuruluşun ödediği paradan sonra bu en doğal hakları. Lig takviminin sıkışması sadece Lig TV'nin hatası değil. Sürecin iyi yönetilememesi gibi. Lig TV'nin de gücünün bazı şeylere yetmediğini yayıncı kuruluşun yetkilileri zaman zaman belirtiyor. Varsa bir günah sadece Lig TV'nin değil.

 

*****

 

LEVENT TÜZEMEN – SABAH GAZETESİ YAZARI

Zannetmiyorum. TFF arayı kapatmak için böyle bir şey yapıyor. Yayıncı kuruluş çok para veriyor. Söz hakkı da olacaktır. Türk futbolunun marka değeri zarar gördü, geç başladı lig. Böyle bir sıkışıklığın olması çok normal. Yayıncı kuruluşun istemesi de çok normal. Bu uygulama çok acele oldu. Takımlar çok zarar görüyor.

 

ayaycili@hurriyet.com.tr

 

http://twitter.com/ac_yaycili

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!