Tribün liderlerinin de “nevri döndü”

Güncelleme Tarihi:

Tribün liderlerinin de “nevri döndü”
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2012 15:10

Kadın taraftarların statlarda küfür etmesi tribün liderlerinin de “nevrini döndürdü”.

Takımların “seyircisiz” oynama cezası aldıkları maçlarda, sadece kadın ve çocuk taraftarların tribünlere alınmasıyla birlikte, kadın izleyicilerin hiç bilinmeyen bir yönü de ortaya çıkmış oldu. Statlarda erkeklerin küfür etmesinden şikayetçi olan kadınların da, maçlarda erkekler kadar “küfürbaz” olması, kamuoyunda büyük tepki gördü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da konuyla ilgili olarak, AK Parti grup toplantısında yaptığı konuşmada, “O kadınların, çocukların yanında bile küfrettiklerini görünce, şahsen nevrim dönüyor” dedi.

AA muhabirinin görüştüğü Burassapor, Fenerbahçe ve Ankaragücü taraftar derneklerinin başkanları da, durumdan bir hayli şikayetçi olduklarını dile getirdiler.

50. Ziraat Türkiye Kupası finalinde bu akşam Fenerbahçe ile karşılaşacak Bursaspor'un, Grup 16 Taraftar Grubu Lideri Tayyip Öztürk, “Küfür erkeğe yakışmıyor, hele hele kadına hiç yakışmıyor” dedi.

Bir taraftar grubu lideri olarak yıllardır küfürü statlardan uzaklaştırmak için çabaladığını kaydeden Öztürk, “Kadınların küfür etmesini çok yanlış buluyorum. Yanımızda geleceği emanet edeceğimiz kızlarımız, çocuklarımız da oluyor. Bu durum onların gelişimlerine de olumsuz etki yapıyor. Kadın ya da erkek, küfürü statlardan çıkarmalıyız” diye konuştu.

-“Bunun sorumlusu erkekler”-

Kadıköy'de oynadıkları cezalı maça Bursa'dan bir otobüs dolusu kadın taraftar gönderdiklerini dile getiren Öztürk, “Otobüste onları yalnız bırakmamak için grup yetkililerimizden eşlik edenler oldu. Onlardan aldığım duyumlar hiç iç açıcı değildi. Arkadaşlar, bizim yani erkeklerin çok daha iyi olduğunu söyledi. Ellerinde bira ve sigaralarla küfür eden kadınların hiç hoş görünmediğini söylediler. Bizde Grup 16 disiplini vardır. Kadınlar şaşırtıcı bir şekilde, o disiplinin dışında görüntü çizdi.”

Günlük yaşamında küfür etmeyen kadınların tribünlerde bir anda “küfürbaz” olmasının sorumlusunun erkekler olduğunun altını çizen Öztürk, “Biz yıllarca futbolla küfürü özdeşleştirdik. Bizim yanımızda maçlara gelerek statlarda küfür edildiğini gören kadınlar herhalde, 'futbol maçı izlerken küfür edilir' mantığını geliştirdi. Ancak bunu mutlaka silmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Genç Fenerbahçeliler Taraftar Grubu Lideri Yücel Aslan ise küfür eden kadının çok komik göründüğünü söyledi.

Statlarda kadınları küfür ederken gördüklerinde gülüp geçtiklerini anlatan Aslan, “Fakat stat dışına çıktığımızda o kadına bakış açımız değişiyor. Kadınların küfür etmesi hiç hoş değil. Maçtan sonra şöyle bir düşündüğümüzde gözümüzün önüne gelen görüntü hiç de güzel değil” dedi.

-Aslan: “Statta utanç kavramı ortadan kalkıyor”-

Kadınların dışarıda küfür etmeyip de, statta bu kadar rahat küfür etmelerinin nedenini “topluluk psikolojisine” bağlayan Aslan, şöyle konuştu: “Statta maçın ortamı çok farklıdır. Kadın sağındakine bakıyor, solundakine bakıyor, herkes küfür ediyor. O da ayıp olmaz nasılsa deyip, başlıyor küfür etmeye. Fakat dışarıda bireysel olduğunda küfür etmeye utanıyor. Statta o utanç kavramı ortadan kalkıyor.”

1910 Ankaragücü Gecekondu Taraftarlar Derneği Başkanı Koray Akdoğan, kadınların maçları evde televizyondan izlemeleri gerektiğini savundu.

Kadınlara, maçları futbolun fanatizmine kapılmadan, erkeklerle bir yarış içine girmeden izlemeleri tavsiyesinde bulunan Akdoğan, “Küfür hiç kimseye yakışmaz ama bayana hiç yakışmıyor. Maç sırasında öyle enteresan durumlar oluyor ki, bazen neredeyse bizden önce sahaya inip agresif, değişik davranışlar sergileyeceklermiş gibi geliyor, şaşkına dönüyoruz” dedi.

-Akdoğan: “Yakında taraftar liderliğini de alırlar elimizden”-

“İster ev hanımı ol, ister başka bir şey. O ortama girdiğinde o atmosferi soluduğunda ok yaydan çıkıyor” diyen Akdoğan, şöyle devam etti: “Bir hakem hatası, bir pozisyon, ortamı çok gerebiliyor. O yüzden 'maçları evde izlesinler' diyoruz. Bir kızımızın başına bir şey gelse üzülmez miyiz? Kim koruyacak onu orada. Artık Türkiye'de statlar bırakın kadınları, erkelere bile uygun ortamlar değil. Sütunların üstünde taraftarları yönetirken, o kadınları öyle görünce inesim geliyor. Zaten yakında taraftar liderliğini de alırlar elimizden.”

Anne ya da anne adayı olan kadınlara bu tür davranışların hiç yakışmadığını ifade eden Akdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: “Kadınlar, çocuklara kötü örnek oluyor. Maça gelsinler ama erkeklerle yarış edercesine, ön plana çıkmak gibi kaygıları olmadan maçı izlesinler. Sayın Başbakan'ın nevri dönmüş, dönmez mi, o kadınları küfür ederken kim görse nevri döner.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!