GeriSpor TESTUS TINNITUS
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

TESTUS TINNITUS

Abone Olgoogle-news

Ahmet Turhan ALTINER

Bağır, ağır işitiyor

Adamın biri doğumevinde heyecanla beklemekte... Saatler geçmiş, bebekten haber yok... Gece yarısı kapı açılmış, çatık kaşlı bir hemşire çıkmış ortaya... Adam telaşla atılmış, kız mı oğlan mı, diye... Hemşire terslemiş, önce hayatta mı diye sorarlar... Adam özür dilemiş telaşla... Hemşire, bebeğin bacakları yok demiş... Sonra, kolları da yok, diye ilave etmiş... Adam perişan, odaya girmiş... Ne görsün?.. Karısının kucağında koskocaman bir kulak.... Adam, ah evladım, diye inlemiş... Hemşire, bağır, demiş, ağır işitiyor...

Toplumumuz gitgide sağırlaşıyor... Bu testusu hazırlarken bana yardımlarını esirgemeyen kulak, burun, boğaz profesörü Dr. Yücel Tanyeri'ye göre sağırlaşma toplumumuzda doğumla birlikte başlıyor... Küçücükten işitme bozukluklarına maruz kalan gençlerimiz orta yaşa varmadan sağırlık tehlikesiyle karşı karşıya... İleri batı ülkelerinde toplumun yüzde 25'inde saptanan yaşlanmayla oluşan işitme özürlülüğü, bizde yüzde 50'ye yaklaşmakta... Bu hesapla ya siz ya komşunuz sağır... Mahallenizin yarısı sesleri işitemiyor... Üstelik, insanlarımızın beş duyu içinde en az ilgi gösterdikleri, bakımını en az yaptıkları organ kulakları değil mi?.. Bu bilgisiz ilgisizlikten belki, toplumsal duyarlılığımız da giderek yok olmakta... Bakalım siz okudukça kulaklarım çınlayacak mı?.. Kulaklara küpe ola 'testus tinnitus,' bu defa da... Tinnitus, Latincede kulak çınlaması demek... Çın çın...

1Kör caz piyanisti Ray Charles, bir zamanlar aşağıdaki hangi özürlülerin derneğine bağışta bulunmuş?

a. Körler

b. Sağırlar

c. Prostatlar

d. Hiçbiri

2 Birinci soruda Ray Charles'ın bağışı niçin işitme özürlüleri derneğine yaptığını belki şu sözden anlayabiliriz, 'Körlük insanı eşyadan ayırır; sağırlık ise insanı insandan...'

Kim demiş olabilir?

a. Kör Homeros

b. Sağır Beethoven

c. Duygu Sağıroğlu

d. Doğuştan kör ve sağır yazar Helene Keller

3Aşağıdakiler içinde işitme duygusu en gelişmiş bay hangisi?..

a. Dik kulaklı Bay Miki

b. Hınzır kedi Bay Tom

c. Bay Bayram

d. Bay Kuş

4Yükses sesli müzik dinlemek kulaklara zarar veriyor... Hem de geriye dönüşü yok, kulak gitti mi gidiyor... Çok ünlü bir rock'çı gitarist 1967'de uyarmamış mıydı, 'Kulaklara dikkat, tamam mı?..' Kimdi?..

a. Jimi Hendrix

b. Johnny Guitar

c. Django Reinhart

d. Ringo Star

5Kim Novak'ın oynadığı müthiş Vertigo filmini kim hatırlamaz? Peki, vertigo aslında neydi, kestirebilir misiniz?..

a. Yükseklik korkusu

b. İç kulaktan kaynaklanan önemli bir semptom, baş dönmesi...

c. Müzik kulağının olmaması

d. 'Temel' kırmızı renk sağırlığı

6Yaralanma sonucunda kıkırdağın kırılmasıyla kulak kepçesi deforme olarak karnabahar şekline dönüşür ve kötü bir kulak görünümü ortaya çıkar... Karnabahar kulak (cauliflower ear) denilen bu bozukluk hangi spor dalında görülür?

a. Boks

b. Güreş

c. Yüzme

d. Eskrim

7Sporcuların kulakları daimi olarak tehlikede... Yamyamlara dikkat!!! 30 Haziran 1998'de Las Vegas'da yapılan Dünya Boks Birligi (WBA) Ağır Siklet ünvan maçında rakibinin kulağını ısırarak kopartan... Diskalifiye edilerek 3 milyon dolar para cezasina çarptırılan... Ve de lisansi iptal edilen ağır siklet boksörü yamyam kimdir?..

a. Sylvester Stallone

b. George Stevenson

c. George Foreman

d. Mike Tyson

8Aşka gelip sol kulağını kesen çok ünlü bir ressam var... 'Ayçiçekleri' dersem hemen hatırlayacaksınız... Acılı yaşamını tabancayla noktalayan bu 'eski kulağı kesiklerden' olağanüstü ressam kimdi?..

a. Van Goyen

b. Van Dyck

c. Van Dongen

d. Van Gogh

9 Milattan önce yedinci yüzyılda yaşamış olan Frigya kralı Midas'la ilgili çeşitli efsaneler var... Bunlardan birinde, bir müzik yarışmasında yanlış seçim yaptığı gerekçesiyle Kral Midas'ın kulakları tanrılar tarafından hangi hayvanın kulaklarına dönüştürülür?..

a. Tavşan

b. Fil

c. Eşek

d. Fare

10 'Bir eşek var idi zaif ü nizar, Yük elinden katı şikeste vü zar'

ile başlayan meşhur 'Harname,' yani 'Eşek kitabı' bir Türk divan şairi tarafından on beşinci yüzyılda yazılmıştı... Bugünkü dille, 'Zayıf ve çelimsiz bir eşek vardı, yüklerden çok canı yanmıştı,' diye başlayan eserinde, şişman öküzlere özenip boynuz umarken sonunda kulaklarını da yitiren eşeğin durumunu kendi durumuna benzeten hekim şair kimdi?..

a. Fuzuli

b. Baki

c. Nefi

d. Şeyhi

11Bu yazdıklarım kulağınıza küpe olsun... Kulak çok önemli bir organ... Duyu organı olarak ve de estetik unsur olarak... Bir de, modern akupunkturun önemli konusudur kulak... Bilindiği gibi, vücudun belirli noktalarına iğneler batırarak yapılan sağaltıma vücut akupunkturu deniyor... Bir de kulakçılar var... Onlara göre tüm vücudunuzun sinirsel haritası kulakta mevcut... Allah Allah, kulak akupunkturcularına göre bütün vücudu kulaklardan yönlendirmek mümkünmüş... Klasik vücut akupunkturunun Çin'den kaynaklandığı biliniyor... Peki, kulak akupunkturunu kim icat etmiş?..

a. Rusya'da 'kulak' adı verilen zengin köylüler tarafından

b. İstanbul'un eski kulağı kesiklerinden Tophaneli bitirimler tarafından önceleri ustura kullanılarak

c. 1950'lerde Fransız'ın biri, Dr. Paul Nogier tarafından

d. Tabii ki Çinliler tarafından

12Taa şaman zamanından beri insanlar kulaklarını küpelerle bezemişler, ilk başta totemin bir parçası olarak, yılan dişi, ayı tırnağı filan küpe olmuş kulaklara... Daha sonra erkin ve cinsel ifadenin süslerinden biri olarak kullanılmış... Tavus kuşunun erkeğindeki süslülük misali, erkekler küpe takarak güzelleşmişler... Doğudan batıya doğru: Fakir Buda'nın upuzun küpeleri var... Musa peygamber altın küpe takarmış... Kanuni Sultan Süleyman ve Yavuz Sultan Selim'in küpe taktığı biliniyor... Batıya doğru gelindikçe küpeyi kadın takar olmuş... Şimdi ise özellikle batıda erkekler küpe takmağa başladı... Peki, internetteki bir kaynağa göre, korsanlar neden küpe takarmış, gözlerinizin önüne getirin, kestirebilir misiniz?..

a. Çinli forsalardan akupunktur öğrenmişler, kulak memesinin ilgili basıç noktalarını delerek görme yeteneklerini keskinleştiriyorlarmış...

b. Küpenin sallantısını yumuşak deriden yapıp, top patladığında kulak tıkacı olarak kullanıyorlarmış...

c. Kulaklarındaki akupunktur sayesinde uzun yolda açlığa daha dayanıklı hale geldikleri için...

d. Hepsi veya hiçbiri

1319 Mayıs Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kulak, Burun, Boğaz Anabilim Dalı'nda Prof. Dr. Yücel Tanyeri'den bir Temel fıkrasıyla bitirelim... Gerçek bir olay...

'Temel, kulak burun boğazcıya gitmiş... Sağ kulağumda ağrı var, demiş... Doktor muayene etmiş, orta kulakta iltihap var, demiş... Orta kulakta teyül, sağ kulakta, diyormuş Temel...'

Yanıtlar: 1) b, 2) d, 3) d, 4) a, 5) b, 6) b, 7) d, 8) d, 9) c, 10) d, 11) c, 12) d

False