Spor liseleri branşlaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Spor liseleri branşlaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2012 11:18

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Spor Genel Müdürlüğü (SGM) spor liselerinde branşlaşma dönemini açtı.

MEB çatısı altında faaliyetlerini sürdüren 61 ildeki 81 spor lisesinden, 21 il ve 21 lise seçilerek, uygulama içine alındı. 21 ilden seçilen spor liseleri, SGM'nin yaptığı çalışmalara göre kendi içinde başarılı olacağı branşlara yönlendirildi.

Tam adı “Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi” olan eğitim kurumlarında, her 30 kişilik kontenjana bir spor branşı denk gelecek şekilde spor dalları dağıtılacak. 21 ilde 1500 kontenjana sahip liselerde her il kendi lisesindeki branşa göre seçmeler yapacak. Her lise en fazla 3 olimpik branşta eğitim verebilecek. Daha önceden spor liseleri öğrenci seçerken, branş ayrımı yapmıyordu.

Spor Genel Müdürlüğü (SGM) yetkilileri, konuyla ilgili olarak gençlik hizmetleri ve spor il müdürleriyle bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, müdürlere yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verildi ve bölgelerinde buna göre çalışma yapmaları gerektiği bildirildi.

SGM, branşlaşmaya giderken, madalya alma ihtimali yüksek olan 20 olimpik sporu seçmeyi uygun gördü. Bu kapsamda, SGM, spor liselerinin bulunduğu illere uzman antrenör desteği de verecek.

SGM ile il müdürlerinin toplantısına katılan ve görüşlerini açıklayan Türkiye Voleybol Federasyonu Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi Müdür İlhan Aslan, AA muhabirine konuyla ilgili olarak SGM'nin yaptığı çalışmanın doğru olduğunu ve bunun mutlaka gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.

Kendilerinin bu liselerin branşlaşması gerektiğini komisyonlarda da söylediklerini ifade eden Aslan, “Biz voleybolda, bazıları ise güreşte branşlaşmayı istiyor. Liselere atanacak beden eğitimi öğretmenlerinin de ihtisaslaşmış liselerin branşına göre getirilmesi gerektiğine dikkati çektik. Bu liseler 80'li yıllarda faaliyete geçti, ancak uzmanlık alanına göre öğretmen atanmadığı için faaliyetleri olmadı” dedi.

Okul müdürü Aslan, SGM'nin ve branşlaşmaya göre federasyonların liselere çeşitli desteklerinin olmasını gerektiğini de belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
“SGM ve il müdürlükleri tarafından liselere antrenör ve malzeme desteği sağlanmalı. Çünkü ödeneğimiz yok. Federasyonlar da okullara maddi ve manevi destek vermelidir. Beden eğitimi öğretmenleri için liseler cazip hale getirilmelidir. Öğretmenlerin özlük hakları iyileştirilmelidir. Bizim liselerde ağır bir müfredat var. Öğrencilerin çok üstünde bir müfredat uygulanıyor. Müfredat, üniversitelerin lisans seviyesinde hazırlanmış. Bunların revize edilmesi gerekir.”

SGM'nin yaptığı çalışma sonrasında, branşların illere göre dağılımı ise şöyle gerçekleşti:
Atıcılık: Denizli, Trabzon
Atletizm: Denizli, Eskişehir, Mersin, Siirt, Sivas, Tunceli
Basketbol: Bursa
Bisiklet: Antalya, Konya
Boks: Karabük, Trabzon
Buz Sporları: Erzurum
Güreş: Sivas, Malatya, Samsun
Halter: Karabük, Konya, Kütahya, Sivas
Judo: Aydın, Kütahya
Kano: Adana, Antalya
Kayak: Bitlis, Bursa, Erzurum, Kars
Kızak: Erzurum
Kürek: Adana
Masa Tenisi: Tunceli, Uşak
Okçuluk: Antalya, Denizli, Uşak
Sutopu: Adana, Mersin
Tekvando: Aydın, Konya, Malatya, Siirt
Tenis: Mersin, Samsun
Voleybol: Ankara, Bursa
Yüzme: Adana, Antalya, Mersin, Trabzon
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!