Moğollar spor bayramında buluştu

Güncelleme Tarihi:

Moğollar spor bayramında buluştu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2015 14:46

Moğolistan’ın kuruluşunun 94'üncü, Moğol İmparatorluğu’nun 809'uncu ve Büyük Hun Devleti’nin 2224'üncü yıldönümüne denk gelen “Naadam” Bayramı İstanbul'daki Moğollar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından İstanbul’da kutlandı.

Haberin Devamı

12 Temmuz Pazar günü Kağıthane Sadabad alanında yapılan kutlamalara İstanbul’da yaşayan iki bin civarında Moğol katıldı. Etkinlikte Moğol güreşi, geleneksel okçuluk, aşık oyunu ve satranç turnuvası yapıldı.

CENGİZ HAN’DAN BU YANA KUTLANIYOR
İstanbul'daki Moğollar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Byambajav Khaltarkhuu, Moğolistan’da dünyanın en eski bayramlarından biri olan Naadam (Naadım) bayramının her yıl aynı tarihte coşkuyla kutlandığını kaydederek, “Moğolların iki önemli milli bayramından biri olan Naadam bayramı, dünyanın ikinci en eski bayramları olarak biliniyor.

Moğollar spor bayramında buluştu


NAADIM: GÜREŞ, OKÇULUK, BİNİCİLİK
Naadam’ın kelime anlamı üç erkeksi oyun manasına geliyor. Bunlar; güreş, okçuluk ve binicilik.
Her yıl ülkenin her tarafında Temmuz ayının 10-13 günleri arasında Naadam etkinlikleri düzenleniyor. Naadam, Cengiz Han döneminden bu yana kutlanıyor. Bu yıl Moğol İmparatorluğu’nun 809. yılı, Büyük Hun Devleti'nin 2224. yıl dönümü ve Moğol halk devriminin 94. yılına denk gelmesi hasebiyle önem taşıyor” dedi.

MOĞOLİSTAN’DA GÖRKEMLİ KUTLAMA
Başkent Ulanbator’un şehir stadyumunda düzenlenen törenlere binlerce kişi katıldı. Bayram; Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhiagiin Elbegdorj’un şehir stadyumuna gelmesiyle başladı. Cumhurbaşkanı Elbegdorj, ilk olarak Moğol halkını selamlayarak Naadam bayramını kutladı. Stadyumda özel gösteriler yapan Moğollar izleyicileri büyüledi. Naadam bayramını takip etmek için Ulanbator'a gelen çok sayıda yabancı gazeteci ve televizyoncu da tören alanında yerini aldı.

Moğol askerleri, 9 tuğ (at kuyruğundan yapılan ve bağımsızlığı sembolize eden bayraklar) etrafında dönerken, öğrenciler de gösteriler yaptı. Ayrıca bayram etkinliği kapsamında düzenlenen milli spor müsabakalarında milli güreşçiler, okçular ve biniciler hünerlerini sergileyerek, izleyicilerden bol bol alkış aldı. Naadam bayramı ülke genelinde üç gün sürüyor.

Moğollar spor bayramında buluştu


KARDEŞ KÜLTÜRLER
İstanbul'daki Moğollar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Byambajav Khaltarkhuu’nun organizasyonuna destek verdiklerini söyleyen Avrasya Kültür Spor Birliği Başkanı Ahmet Tüzün, “Bu yıl ilki yapılan etkinlikler, İstanbul’a değişik bir renk ve heyecan kattı.

Geleneksel kıyafetler içindeki Moğolların arasında kendimizi zaman tünelinden geçmiş ve tarihi yaşamış gibi hissettik. Kültürlerimiz büyük ölçüde örtüşüyor. Geleneksel güreş, geleneksel okçuluk, binicilik, aşık gibi sporlar ortak kültürel değerlerimiz arasında yer alıyor. Moğol kardeşlerimizin bayramını kutluyoruz. İstanbul yeni bir uluslararası kültürel etkinlik ve yeni bir sportif heyecan kazandı. Bunu yaşatacak ve daha da büyüteceğiz” dedi.

Etkinlikler çerçevesinde gün boyunca kıran kırana güreşler yapıldı, ok atıldı, aşık oynandı ve geleneksel yemekler ikram edildi. Geleneksel Türk okçuları da kutlamalara katılarak renk kattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!