Meşin yuvarlağın belgeseli

Güncelleme Tarihi:

Meşin yuvarlağın belgeseli
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2002 23:20

Cüneyt Özdemir, Soner Yalçın ve CNN Türk Haber Merkezi'nden Serdar Cebe ile 5N 1K ekibi, ‘‘Meşin Yuvarlağın Türkiye Serüveni’’ belgeselinde Osmanlı'dan günümüze Türk futbol tarihini anlatacak. 13 Mayıs akşamı (yarın) saat 21.10'da ilk bölümünü izleyeceğimiz belgesel, beş gün üst üste yayınlanacak. Belgeselde, Türk futbol tarihinde Brezilyalı Didi'nin rakıyla reçel yemesinden tutun da, İttihat ve Terakki zamanında futbolcuların kısa şortla sahaya çıkmasının homoseksüellik tartışması yaratmasına kadar bir çok ilginç nokta var.

Belgeselde futbolun Türkler'in hayatına girmesi ve günümüze kadar Türkiye'deki gelişimi ele alınıyor. Bu spor dalındaki başarılarımız kadar başarısızlıklarımız da nedenleriyle inceleniyor. Futbolun siyaset, magazin ve yeraltı dünyasıyla bağlantıları ele alınıyor. Belgeseli hazırlayan isimlerden biri olan Cüneyt Özdemir, ‘‘Futbol, siyaseti barındıran, sosyal gelişmeleri içine alan, geliştiren bir sisteme sahip. Biz 2002'de Dünya Kupası'na gidiyorsak bunun bir geçmişi var. Belgeselde, neden geciktik, neden pek çok başarısızlığa imza attık, elde edilen başarılar kişisel mi yoksa bir ekip çalışması mı, bunları araştırdık’’ diyor.

Fatih Terim, Mustafa Denizli, Şenol Güneş, Ergun Hiçyılmaz, Vala Somali, Doğan Koloğlu, Orhan Koloğlu, Çoşkun Özarı, Turgay Şeren, Gökmen Özdanak, Musa Çözen, Oğuz Çetin ve Can Tanrıyar görüşülen isimler arasında.

Belgesele imza atan bir diğer isim Soner Yalçın, ‘‘TRT'nin çok geniş bir arşivi olmasına rağmen bu arşivi kullanamadık. Çünkü bir dakikalık görüntü için 500 veya 100 dolar gibi rakamlar istediler. Türkiye'de bilgiye sahip olanlar, ellerindekini araştıran insanlardan saklıyor’’ diyerek TRT'ye veryansın ediyor. Belgeselde yer alan ilk kayıtlı futbol görüntüsü, 29 Ekim 1926'da Atatürk'ün önünde iki futbol takımının geçit yürüyüşü. Yalçın, belgeselde bugüne kadar altı çizilmeyen noktaları gün ışığına çıkardıklarını söylüyor: ‘‘Türk takımı 1950 Dünya Kupası'na katılma hakkını elde ediyor. Fakat ülkenin parası olmadığı için Brezilya'daki dünya kupasına gidilemiyor. Dünyada ırkçılığın yükseldiği dönemde Türkiye'de iyi futbol oynayan siyah futbolcular var. Derilerinin rengi yüzünden o dönem milli takıma alınmıyorlar. Belgesel, futbolla siyasetin ilişkisini de ortaya koyuyor. Mesela, önceleri kulüpler İttihat ve Terakki'nin önde gelen isimlerini başkan yaparken, İttihat Terakki 1. Dünya Savaşı'ndan yenik çıkınca bu kez şehzadeleri başkan seçiyor.’’

Beş ayda hazırlanan belgeselde Yapı Kredi Yayınları, Cine5, Kültür Bakanlığı ve birçok özel arşivden yararlanılmış. Milli Kütüphane'de günlerce Osmanlıca gazeteler incelenmiş.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!