Kurşun gibi sözler

Güncelleme Tarihi:

Kurşun gibi sözler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2005 14:51

Andreas Herren: FIFA’nın kuruluşundan buyana 2. büyük dava. 1989’daki Brezilya-Şili maçında Şilili futbolcunun yol açtığı davayla eşdeğer.
Al Khalifa: Suçlamalar ve belgeler herşeyi gösteriyor. Türkiye Futbol Federasyonu CAS mahkemesine de gitse, belgeler karşısında bir şey yapamaz.

TÜRKİYE-İsviçre maçıyla ilgili FIFA Disiplin Kurulu duruşması başladı. Duruşmaya başkanlık eden Disiplin Komitesi Asbaşkanı Al Khalifa Sheik Salman Bin Ebrahim ile FIFA Sözcüsü Andreas Herren sert açıklamalarıyla Türkiye’ye yüklendi. Al Khalifa, ‘Belgeler herşeyi gösteriyor. Türkiye Federasyonu CAS’a da gitse, belgeler karşısında bir şey yapamaz’ dedi. Sözcü Herren ise duruşma öncesi şöyle konuştu:

‘Dava FIFA’nın kuruluşundan bu yana 2. büyük, hatta son 20 yılın en büyük davası olarak şekillendi. İstanbul’da yaşananlar, 1989’daki Brezilya-Şili maçında Şilili Roberto Rochas’ın bir meşaleyle yaralanmış taklidi yaptığı olaylarla eşdeğer. FIFA soruşturmasında olayların dönemin devlet başkanı Pinochet’in başkanlığında tezgahlandığı ortaya çıktı. Şili’ye tarihi bir ceza verildi.

Türkiye’deki karşılaşmada da devletin haberi olup olmadığı konusunda soruşturma yapılıyor. Çıkış tünelinde oyunculara yumruk atan ve kavga başlatanların devletin adamı olup olmadığını ortaya çıkarmak istiyoruz.’

Herren daha sonra TFF’ye bir yazı göndererek, ’Türkiye-İsviçre maçında yaşanan olayların, FIFA tarihindeki son 20 yılın en büyük olayı olduğu’ şeklindeki açıklamasını, 25 kişi dinlendiğinden kapsam amacıyla söylediğini belirtti.

Federasyon Başkanı Levent Bıçakcı da en büyük dava olup olmadığını federasyondan yazılı olarak sordurduğunu belirtirken, ‘UEFA’da 16 yıldır görev yapıyorum ve 3 yıldır asbaşkanım. 25 kişi dinlendiğini görmedim. Başlangıçta olumsuz görünüyordu. Olayların lehimize çevrildiğini söyleyebilirim. Belki verilen cezayla yetiniriz, yada Uluslararası Spor Mahkemesi’ne (CAS) gideriz’ dedi. Fatih Terim’e hakemi hırsız olarak nitelendirmesiyle ilgili olarak bir sorunun sorulmadığını belirten Bıçakcı, ‘Kayıtlarda olabilir. Ama konuşulmadı. Terim’in açıklamalarından memnun kaldılar’ ifadesi kullandı.

Emre Belözoğlu da, ‘Bana yönelik suçlama yok. Beni kaptan olarak çağırmışlar, olmadığımı söyledim. Hata sonucu da çağırılmadım. Çok büyük bir şekilde suçlanmadığımızı gördüm’ dedi.

DAKİKA DAKİKA KİM İFADE VERDİ

09.00 Johann Vogel

10.00 Michal Liskiewicz

10.15 Alan Hutchings

11.00 Emre Belözoğlu

11.30 Levent Bıçakçı

14.30 Lutfi Arıboğan

15.00 Peter Gilleron

16.30 Fatih Terim

18.00 Kobi Kuhn

21.00 Davut Dişli

BUGÜN KİMLER DİNLENECEK

09.30 Roland Grossen (İsviçre Takım Doktor)

10.15 Ralph Zlczower (İsviçre Federasyon Başkanı)

11.00 Volkan Demirel

11.30 Stephane Grichting

13.00 Raphael Wicky

13.30 Valon Behrami

14.45 Alpay Özalan

15.30 Stephan Meyer

16.00 Benjamin Huggel

Al Khalifa’dan TFF’ye sorular

1- Rakip takım her zaman gittiği ülkenin Futbol Federasyonunun güvenliği altındadır. Atatürk Havalimanında uçağın kapıları açılır açılmaz fanatik taraftarları kim soktu?

2- İsviçre Milli Takımı havaalanından kamp yapacağı otele gelirken uğradığı saldırıyı gerçekleştirenler yakalandı mı? Böyle bir provokasyona karşı güzergah değiştirilemez miydi?

3- Maç bitimindeki olayların sorumluları hakkında ne gibi işlem yapıldı?

4- Maç bitiminde çıkış tünelindeki görevlileri kim akredite etti?

5- Maç sırasında stat hoparlöründen yapılan ıslıklı protestoları kim organize etti?

FİFA CEPHESİ

Tekmeler savruldu

Michal Listkiewicz (Maçın Polonyalı Delegesi):
Olayları baştan sona kadar izledim. Maç bitiminde Türk Milli Takımı’nın kulübesindeki hareketlenme ile futbolcular soyunma odasına koştular. Tekmeler havada uçuştu. İsimler tek tek tesbit edildi.

Karşılama korkuttu

Alan Hutchings (Güvenlik Sorumlusu):
İstanbul’a adım attığımız andan itibaren sürekli protesto edildik. Havaalanından otele gidişimizde yoldaki tepkiler tedirgin etti. Kamp yapılan Çırağan Oteli’nde ay yıldız bayraklı ve kaşkollu insanların bakışı bizleri ürküttü.

TÜRKİYE CEPHESİ

Somut delil yok

Levent Bıçakçı (TFF Başkanı):
Biz de şaşırdık. Olaylar lehimize. Size ne söylesek anlatamayız. İsviçre ve Türk medyasının yazdıkları yüzünden buradayız. Kimsenin elinde somut delil yok. Medyadaki haberlerle suçlanıyoruz. Beni üzen çıkış tünelindeki olaylar. Federasyon olarak da soruşturmamız sürüyor.

Şakalaştık bile

Emre Belözoğlu (Milli Futbolcu):
Oyuncularla çok iyi dostluğumuz oldu. Devre arasında İsviçreli futbolcularla sürekli şakalaştık. Olaylar sizlerin abarttığı gibi değil. Ben sizin çağırdığınız gibi kaptan değilim. Size istediğiniz bilgileri açık yüreklilikle verdim. Türk futbolcuları tahrik edildi.

Dişli: Kötü haber bekleyene kötü haber

Davut Dişli (Milli Takımlar Sorumlusu):
Zürih’ten kötü haber bekleyenlere kötü haberlerimiz var. Maçın hakemi Frank de Bleeckere ‘Fatih Terim ile ilgili birşey yaşamadım. Aramızda her maç sonrası olan teknik adam-hakem diyaloğu yaşandı’ dedi. Bizim tek düşüncemiz Alpay Özalan ile Mehmet Özdilek’in alacağı ve federasyona verilecek para cezası’ diye konuştu. Dişli, FIFA Sözcüsü Herren’in açıklamalarıyla ilgili ise ‘Bu son 100 yılın en trajik ve dramatik davası’ yorumu yaptı.

İSVİÇRE CEPHESİ

Taciz edildik

Johann Vogel (İsviçre Kaptanı):
Türkiye’de kaldığımız süre içinde sürekli taciz edildik. Uçak kapısından kalacağımız otele gidene kadar tacize uğradık, tedirgin olduk. Otobüsümüze yumurta ve bira şişeleri atıldı. Maç sonu çıkış tünelinde futbol dışı insanlar yumrukladı.

Can güvenliği yoktu

Peter Gilleron (İsviçre F.Genel Sekreteri):
Olayları tamamen Türk futbolcuları başlattı. İstanbul’da alana iner inmez Türkçe ‘Cehenneme hoş geldiniz’ pankartı ile inanılmaz bir korku yaşadık. İsviçre Milli Takımı’nın can güvenliğinden şüphe duymaya başladık.

İSVİÇRE’de yayınlanan Le Matin gazetesi, ‘Türkiye’yi utandıran komplo’ başlıklı haber yorumunda Türkiye-İsviçre maçı öncesi milli futbol takımı teknik direktörü Fatih Terim, Türk Futbol Federasyonu yöneticileri ve milliyetçi mafya üyelerinin bir komplo kurdukları iddiasında bulundu. Le Matin, ‘Maç sonrası yok edilen görüntü bantları varsa hesabı sorulacak’ diye yazdı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!