“Abdülhamid Han Marşı” mahkemelik oldu

Güncelleme Tarihi:

“Abdülhamid Han Marşı” mahkemelik oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2018 10:56

Tasavvuf müziği sanatçısı Hasan Kılıçatan, “Payitaht Abdülhamid” adlı dizisindeki “Abdülhamit Han Marşı’nın” kendisine ait olduğunu öne sürerek filmin yayınlandığı TRT kanalı ile yapımcı firma Es Film şirketine 274 bin liralık tazminat davası açtı.

Haberin Devamı

İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne açılan davanın dilekçesinde, Abdülhamid Han içerikli birçok sanat eseri yazan Hasan Kılıçtan’ın yazdığı özgün marşları kendisinin seslendirdiği ifade edildi. Kültür Bakanlığı’nın 1997 tarihli “Müzik Eserleri İşletme Belgesi” izinli “Ağlama Anam” kaseti içerisinde yer alan eser, “Abdülhamid Han” adlı eserin de Hasan Kılıçatan tarafından bestelendiği kaydedilerek, “Es Film ve TRT gerekli araştırma yapmadan ve izin almadan “Payitaht Abdülhamid” adlı dizisi başta olmak üzere birçok alanda eseri kullandı. Dava konusu eserin anonim gibi gösterilmesi kabul edilemez” denildi. Kılıçtan’ın avukatı dilekçede, “Tüm eser hakları müvekkile ait “Abdülhamid Han Marşı’nın” aynısının veya ayırt edilemeyecek derece benzerinin davalılarca hukuka aykırı olarak topluma sunulmaktadır. Müvekkilimin uğradığı zararlar için 274 bin lira maddi ve manevi tazminatın davalılardan tahsilini istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

ESER ANONİM GİBİ LANSE EDİLEMEZ

Dizide kullanılan eserin müvekkilinin çeyrek asır önce yayınladığı yapıttan kullanıldığını dava dilekçesinde anlatan Hakan Kılıçatan’n avukatı, “Dolayısıyla müzik eseri sadece dizi içinde kullanılmamıştır. Aynı zamanda internette de reklam amaçlı kullanılmıştır. Uzun yıllardır müvekkilimin sesi ile paylaşıla gelmekte olan bu eser, maalesef izinsiz olarak bazı kişi ve kurumlar tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Davalı Es filmin yapımcısı olduğu “Payitaht Abdülhamid” dizisinde de bu marş kullanılmıştır. Bu marş TRT’de her hafta yayınlanmaktadır. İzinsiz ve haksız olarak kullanılan müvekkile ait eser anonim gibi lanse edilmiştir. Davaya konu “Abdülhamid Han Marşı” 1997’de hazırlanmıştır. Aynı yıl kaset haline getirilmiştir. Kasetin o yıl baskı ve çoğaltması da yapılmıştır. Tüm bu nedenlerle davamızın kabulüne karar verilmesini talep ederiz” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!