Teknoloji kadın tenisine çok yardım etti

Güncelleme Tarihi:

Teknoloji kadın tenisine çok yardım etti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2008 00:00

Tüm dünyada kadın tenisinin yükselişi sürüyor. Kadın tenisçiler dünyanın en popüler sporcuları arasına giriyor. İstanbul da, dört yıldır önemli bir kadınlar tenis turnuvasına ev sahipliği yapıyor.

İstanbul Cup sayesinde Türk tenis severleri Venus Williams, Maria Şarapova, Elena Dementieva gibi dünyanın bu en iyi kadın tenisçilerini izleme fırsatı buldu. Ama bu kadar değil. 2011 ile 2013 yılları arasında üç yıl boyunca Kadınlar Tenis Birliği WTA’ın sezon sonu şampiyonası İstanbul’da düzenlenecek. Biz de WTA’nın CEO’su Larry Scott’ın ABD’de Florida’daki ofisinde bulduk ve hem dünya tenisindeki gelişmeyi hem de İstanbul Cup’ın geleceğini konuştuk.

WTA’nın CEO’su olmadan önce kadın tenisini nasıl görüyordunuz?

- 11 yıl Erkekler Tenis Birliği ATP’de yöneticilik yaptım. Oradaki yıllarımda kadın tenisinin çok ilerlediğini görüyordum. Ayrıca önemli yıldızları, medyanın yoğun ilgisini ve bu sporun küreselleşmesini de gözlemledim. Ama kadın tenisiyle ilgili birtakım sorunlar da vardı. Örneğin sponsorlarla anlaşmalar sürekli olmuyordu, tanıtım yetersizdi. Sonuçta kadın tenisinin gelişmeye açık bir potansiyeli olduğunu gördüm. Bu nedenle ATP’den WTA’ye geçtim. ATP’deki tecrübemle hem kadın tenisini daha iyi organize edebileceğimi hem de oyuncuların potansiyelini geliştirebileceğimi düşündüm. Beş yıldır görevdeyim ve her yıl yapılan ilerlemeyi görüyorum. Kadınlar tenisi için çok heyecanlı bir dönemdeyiz.

Kadın tenisinin son 20 yıldaki bu yükselişinde kilit noktalar neydi?

- Öncelikle teknolojinin kadın tenisine çok yardım ettiğini düşünüyorum. Çünkü yeni sentetik raketler sayesinde oyuncular 20 yıldır toplara daha sert ve daha falsolu vurabiliyor. Bu da oyunu seyirciler için daha çekici hale getirdi. Sonra tenisteki profesyonellik ve kalite gelişti. Daha iyi maçlar oynanıyor, üstelik iyi oyuncu sayısı da hızla arttı. Bir önemli nokta da heyecan verici oyuncuların varlığı. Bugünkü duruma bakın: Williams kardeşler, Maria Şarapova, Ana İvanovic, Jelena Jankovic gibi önemli yıldızlar var. Bu haftaki İstanbul Cup’ta da Dementieva ve Petrova gibi çok önemli iki oyuncu oynadı.

Oyunun kalitesinden bahsettiniz. 20 yıl öncekiyle bugünkü kadın tenisi arasında nasıl bir fark var?

- Dünya sıralamasında en üstteki oyuncular 20 yıl önce de kaliteliydi. Ama 100. sıradaki oyuncuları kıyaslarsak bugünkülerin çok daha iyi olduğunu görürüz. Bugün kadın tenisinde çok daha sıkı bir rekabet var. Yine 1980’lerde Navratilova, Graf, Evert gibi en iyi tenisçiler birçok turnuvanın ilk turlarını çok rahat geçerdi. Şimdi ise önemli seri başlarının grand slam turnuvalarında ilk turlarda elenmesi çok da uzak bir ihtimal değil.

2009’DA 85 MİLYON DOLAR ÖDÜL DAĞITACAĞIZ

Birkaç yıl önce kadın tenisinin geleceği için "2010 Yol Haritası"nı hazırladınız. Bununla ilgili planlar beklediğiniz gibi gidiyor mu?

- Doğrusu her şey yolunda. Belirlediğimiz takvimin önünde olduğumuzu söyleyebilirim. Hatta Yol Haritası’nın bazı bölümlerini 2009’da uygulamaya koyacağız. Gelecek yıl sezonu kısaltacağız. Yıl sonunda yaptığımız WTA Şampiyonası’nı iki hafta erkene taşıyıp ekim sonuna alıyoruz. En iyi oyuncuların oynaması gereken turnuva sayısını azaltacağız. Kısacası oyuncular için daha sağlıklı bir turnuva takvimi yapacağız. Ayrıca, yıl için dağıttığımız para ödülü miktarında önemli bir artış olacak. Bu yıl dağıttığımız 71 milyon doların yerine 2009’da 85 milyon dolarlık para ödülü vereceğiz. Bu çok önemli bir artış.

Birkaç yıldır, tenis sezonun çok uzun olduğuna dair eleştiriler yapılıyordu. Gerçekten uzun olduğunu düşünüyor musunuz?

- Hem sezonun uzunluğu hem de oyuncuların oynaması gerektiği turnuva sayısı bir sorun gibi gözüküyordu. Bir de turnuva takvimi nedeniyle oyuncular sezon içinde bir zemin türünden diğerine çok sık geçiş yapıyordu. Yani sert zeminde oynanan turnuvadan toprak zeminliye, oradan tekrar sert zeminliye gibi bir değişimin daha az yapılmasını istiyoruz.

2005’te ana sponsorunuz Sony ile 6 yıllığına 88 milyon dolarlık bir anlaşma yapmıştınız. 2010’dan sonra bu anlaşma devam edecek mi?

- Bu uzun süreli anlaşmadan çok memnun kaldık. Bu işbirliğinin devam etmesini istiyoruz. Henüz konuşmadık ama anlaşmanın uzamasını temenni ediyoruz. Bu anlaşma sayesinde gelirlerimiz de hatırı sayılır şekilde arttı. Örneğin bu yıl dağıtılan 71 milyon dolarlık para ödülünün yanı sıra 50 milyondan fazla bir gelir elde edeceğiz.

WTA’NIN CEO’SU LARRY SCOTT

İstanbul Cup’ın finali bugün Tekstilkent’te

Cup WTA turnuvası geçen hafta sonu eleme maçlarıyla başladı. Pazartesi günü başlayan ana tablo maçlarına üçü Türk 32 tenisçi katıldı. Turnuvanın bir numaralı seri başı, geçen yılın İstanbul Cup şampiyonu Rus Elena Dementieva’ydı. Bugün saat 15.00’te oynanacak final maçıyla turnuva sona erecek. TEM Otoyolu Teksilkent yakınındaki İstanbul Cup kortlarına uluşmak için Taksim AKM, Kadıköy Evlendirme Dairesi ve Bakırköy Deniz Otobüsleri İskelesi’nden otobüs servisleri var. Final maçının biletlerini ise Tickettürk satıyor. Detaylı bilgi için www.istanbulcup.com

Yılın 20 haftası seyahatteyim

Önceki hafta Roma’daydım. Bu haftayı Florida’da geçiriyorum. Ama gelecek hafta Roland Garros için Paris’te olacağım. Kısacası yılın 15 ila 20 haftasını evimden uzakta, seyahatte geçiriyorum. WTA’e girmeden önce ATP’de çalışırken de durumum pek farklı değildi. Yine uçak ve otel kısırdöngüsünün içindeydim. Tenis çok uluslararası bir spor. Birçok turnuvaya şahsen gitmek zorundasınız. Bu kadar çok yolculuk etmenin en zor tarafı üç çocuğumdan uzakta kalmak. En çok onları özlüyorum.

İSTANBUL CUP’IN TARİHİ DEĞİŞEBİLİR

Gelecek yılki yeni takvimde İstanbul Cup’ın nasıl bir yeri olacak?

- Öncelikle yıl sonundaki SonyEricsson Şampiyonası’nı 2011-2013 arasında İstanbul’da düzenlemek için uzun süreli bir anlaşma yaptık. Bu konuda çok heyecanlıyız. İstanbul’un çok iyi bir ev sahipliği yapacağını tahmin ediyoruz. Bu bizim en prestjili turnuvamız. Dünyanın en iyi 8 tenisçisi İstanbul’da olacak. Bunun öncesinde 2009 ve 2010’da İstanbul Cup’ın daha da gelişerek devam edeceğini tahmin ediyoruz.

İstanbul Cup’ın tarihinin değişmesi ihtimali var mı?

- Bu aralar, İstanbul Cup için yıllık takvimde daha iyi bir yer bulabilir miyiz diye düşünüyoruz. Bu yere de haziran ayın sonunda Wimbledon turnuvası sırasında yapacağımız toplantı sırasında karar vereceğiz. Uzun vadede farklı ihtimaller var. Ama 2009’da İstanbul Cup’ın Wimbledon sonrası bir tarihte yapılması mümkün. Ayrıca, turnuvanın sert zeminde oynanma ihtimalini de konuşacağız.

İstanbul’daki tesislerle ilgili bir sıkıntınız var mı?

- İstanbul’da çok iyi tesisler yapılacağını umut ediyoruz. Bu tamamen yeni bir tesis de olabilir. Tenise göre yenilenecek bir mevcut salon da olabilir. Bir sıkıntı çıkmamasını umut ediyorum.

Daha büyük sponsorlar gelir ve İstanbul Cup’a milyon dolar seviyesinde yatırım yaparsa daha üst seviyede bir turnuva olabilir mi?

- Bunu 2013’ten sonra göreceğiz. Çünkü büyük ihtimalle aynı yılda hem İstanbul Cup hem Sony Ericsson Şampiyonası düzenlenmeyecek. Ama 2014’ten itibaren çok farklı bir İstanbul Cup görebiliriz. Örneğin Madrid üç yıl Sony Ericsson Şampiyonası’na ev sahipliği yaptı, bu başarının etkisiyle şimdi de çok iyi bir WTA turnuvası düzenliyor. Bu durum İstanbul’da da olabilir. Sponsorların ilgisi, seyircinin ilgisi gibi bazı kriterler önemli olacak burada.

Yakın gelecekte dünyanın en iyi 50 oyuncusu arasına bir Türk tenisçinin girmesi seyirci sayısını artırabilir mi?

- Bu önemli ama şart da değil. Wimbledon’da pek İngiliz oyuncu yok ama tribünler hep dolu. İspanya’da, Ortadoğu’daki bazı turnuvalarda yerel yıldızlar oynamamasına karşın hep çok seyirci var. Önceki hafta Berlin’deki turnuvada çeyrek finalde bile hiç Alman tenisçi yoktu ama tribünler tıklım tıklımdı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!