TDK'dan diyete yeni karşılık: Besi düzeni

Güncelleme Tarihi:

TDKdan diyete yeni karşılık: Besi düzeni
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2005 11:14

Türk Dil Kurumu, "Yabancı Sözcüklere Türkçe Karşılıklar" sözlüğü çıkarmaya hazırlanıyor.

Türk Dil Kurumu (TDK), "Yabancı Sözcüklere Türkçe Karşılıklar" sözlüğünde, "masaj" için "ovma-gevşetme", "transparan" için "iç gösterir", "dekolte" için "açık giysi", "diyet" için ise "besi düzeni" gibi 1400 sözcük yer alacak.
TDK Başkanı Şükrü Haluk Akalın, yabancı kaynaklı sözcüklere Türkçe karşılık bulma çalışmasının uzun süreden bu yana yürütüldüğünü belirterek, başlangıçta Fransızca’dan, günümüzde ise İngilizce’den Türkçe’ye giren ya da girme eğiliminde olan sözcüklere karşılık bulma çalışmalarının yoğunlaştığını anlttı.

Yabancı Sözcüklere Türkçe Karşılıklar Bulma Çalışma Grubu tarafından yürütülen çalışmalarda, belirli bilim dallarına yönelik terimlerin o bilim dalının uzmanlarınca değerlendirildiğini anımsatan Akalın, vatandaşın az ya da çok benimsediği yaklaşık 1400 kelimenin sözlüğe gireceğini kaydetti.

BENİMSENMEYEN KARŞILIKLAR SÖZLÜĞE GİRMEDİ

Hiç kullanılmayan, toplumca benimsenmeyen ve komik olduğu düşünülen sözcükler ise sözlüğe alınmadı. Bu sözcükler dil uzmanları tarafından incelemeye alınarak neden kabul görmediği belirlendi.
TDK, kimi sözcükleri küçük kitapçıklar halinde basarak vatandaşlara ücretsiz dağıtacak. Sözlüğe girecek bazı sözcükler şöyle: "Transparan: iç gösterir, dekolte: açık giysi, diyet: besi düzeni, masaj: ovma, gevşetme, metroseksüel: bakımlı erkek, terör: yıldırı, Video Compact Disk (VCD): Görüntülü Yoğun Disk (GYD), banliyö: yörekent, fantezi: düşlem, fast food: ayaküstü, klasik: kökleşik, aqualand: su bahçesi, anchorman: ana haber sunucusu, arbitraj: ara kazanç, arboretum: ağaç parkı, avans: öndelik, avantaj: yarar, çıkar, üstünlük, kazanım, brifing: bilgilendirme, damping: düşrüm, dizayn: tasarım, jenerik: tanıtımlık, light: hafif, laptop: dizüstü, lobi: dalan, mini market: bakkal, nickname: takma ad, performans: başarım, popüler: tutulan, reyon: sergen, sendika: birlik, sponsor: destekleyici, sürpriz: şaşırtıcı, tiraj: baskı, web sayfası: ağ sayfası."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!