Çok az arkadaşınız varsa çok zeki olabilirsiniz!

Güncelleme Tarihi:

Çok az arkadaşınız varsa çok zeki olabilirsiniz
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2016 10:10

Arkadaşlar her zaman yanımızda görmekten mutlu olduğumuz, birlikte vakit geçirmek istediğimiz kimi zaman ailemizin yerine geçen insanlar. Peki kaç arkadaşınız var? Eğer çok fazla arkadaşınız varsa sevinmeyin, bilimsel bir araştırmaya göre çevresi dar insanlar sizden daha zeki olabilir!

Haberin Devamı

Hiç arkadaşı olmayanları bir kenara koymakla birlikte minimum bir, maksimum üç arkadaşınız varsa kendinizi şanssız hissetmeyin. Evet belki oturup arkadaşlar arasında bir okey bile oynayacak mevcudu bulamayabilirsiniz ancak, zeka olarak çevresi kalabalık insanlardan bir adım önde olma ihtimaliniz oldukça yüksek!

Çok az arkadaşınız varsa çok zeki olabilirsiniz

British Journal of Psychology'de yayınlanan bir araştırma, dar çevrelere sahip insanların zeka yapısına ışık tutacak türden sonuçlar çıkardı. Araştırmanın lideri Londra School of Economics and Political okulundan Satoshi Kanazawa ve Singapur Management Üniversitesi'nden Norman Li, yapıkları açıklamalarda bulgularını paylaştılar.

Haberin Devamı

Çok az arkadaşınız varsa çok zeki olabilirsiniz

Araştırmaya göre mutluluk ve zeka birbirini tetikliyor. Mutluluğumuzu doğrudan etkileyen faktör ise insanlarla kurduğumuz ilişkiler. Çevresi çok geniş insanların en büyük sıkıntısı, etraflarındaki kitle ne kadar büyürse gördükleri sevgi ve ilgi o oranda azalıyor. Mutluluk, iletişim kurduğumuz çevrenin bize hissettirdikleri ile doğru orantılı. Yani 100 arkadaşınız varsa ancak bunların yarısından fazlası size çok da iyi hissettirmiyorsa, ne kadar sosyal görünseniz de mutlu olamıyorsunuz ve IQ seviyeniz bundan olumsuz etkileniyor. Kanazawa ve Li, küçük köylerde ve kasabalarda yaşayan insanların önyargıların aksine çok daha zeki olduklarını savunuyor, bunu da dar bir çevrede mutlu oldukları için problem çözmede daha başarılı olduklarına bağlıyorlar.

J.l.Berry ve Adam Okulicz tarafından ABD'de yapılan 30 yıllık bir analiz de nüfusu 250.000'den fazla olan şehirlerde mutluluk seviyesinin hep alt seviyelerde kaldığını gösteriyor. Özellikle 90'ların sonunda büyük bir mutsuzluk artışı görülen büyük şehirlerde 2000'lerin son yıllarında biraz artış gözlemleniyor. Bu da köy ve kasabalardan şehirlere gelen insanların oranındaki artışla açıklanıyor.

Haberin Devamı

Çok az arkadaşınız varsa çok zeki olabilirsiniz

Dar bir çevrede doğrudan pozitif dönüşler alan bir kişinin aynı oranda zekasının artacağı öngörülüyor. Yapılan deneylerde IQ seviyesi yüksek insanların genelde daha az arkadaşa sahip olmayı kendilerinin tercihi olduğu görülmüş. Yani aslında zeka seviyesi daha yüksek olan insanlar yalnız kalmaya ihtiyaç duyuyorlar.

Çok az arkadaşınız varsa çok zeki olabilirsiniz

Yaşları 18 ila 28 arasında değişen 15.000 kişi üzerinde yapılan deneylerde, IQ seviyesi yüksek insanların kalabalık içerisinde zaman geçirdikçe daha mutsuz oldukları ve zaman içerisinde IQ seviyelerinde düşüşler yaşandığı görülmüş. Söz konusu araştırmanın sonuçları kesin yargılar içermemekle birlikte, zeki insanların dar çevrelerde daha mutlu olduğu konusunda önemli veriler sunuyor.

Haberin Devamı

Çok az arkadaşınız varsa çok zeki olabilirsiniz

Dünya tarihine baktığımızda da insanlığa çıta atlatmış pek çok dahinin asosyal diyebileceğimiz kadar yalnız kalmayı tercih ettiklerini görebiliyoruz. Günümüzde pek çok bilimsel çalışmalar da kalabalıktan uzak, steril alanlarda yapılıyor. Sporcular bile önemli maçlardan önce kampa giriyor ve kalabalıktan uzaklaşıyorlar. Yalnızlık veya çevrenizin dar olması sizi üzüyorsa bir daha düşünün, bunu avantaja çevirmek sizin elinizde...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!