Siz tatildeyken eviniz güvende

Güncelleme Tarihi:

Siz tatildeyken eviniz güvende
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2006 00:00

Uzmanlar, tatil dönemlerinde hırsızlık vakalarının arttığına dikkat çekiyor. Oysa, her bütçeye uygun teknolojik cihazlar ve bazı basit önlemlerle, evinizi bir kale gibi korumanız mümkün.

Hırsızlık olayları öylesine arttı ki, tatilde bile strese girmememiz imkansız. Peki, evinizin basit bazı önlemlerle bir kale gibi korunmasını istemez misiniz? Osem Elektronik Güvenlik Sistemleri’nin genel müdürü Fethi Demir, modern teknolojinin, yaşam alanlarınızı güvenlik altına alma konusunda size pek çok seçenek sunduğuna dikkat çekiyor.

Cihaz sizi arayarak hırsızı haber veriyor

Gelişmiş alarm cihazları, kapınız veya pencereniz sizin bilginiz dışında açıldığında çıkardığı ses ile tüm çevre sakinlerini ayağa kaldırmanın yanı sıra, sizi ve seçtiğiniz altı numarayı daha telefonla arayıp, konuşarak olayı haber verebiliyor. O güçlü alarm sırasında hırsızın dairenize girmesi mümkün olmadığı gibi, siz tatilde olsanız bile, cihazın aradığı yakınlarınız olayı haber alarak duruma müdahale edebiliyorlar.

Demir, bu sisteme bir de kayıt cihazı dahil etmenizi tavsiye ediyor. Bu cihaz sayesinde kapınıza gelen şüpheli kişileri izleyebiliyor, hatta ihtiyaç duyduğunuzda onların fotoğraflarını bile çekebiliyorsunuz. Dahası, her şeyin yolunda olup olmadığını tespit için, nerede olursanız olun internet üzerinden evinizi canlı olarak izlemeniz de mümkün.

Evcil hayvanlar ve alarm

Hırsızlar evlere sadece kapıdan girmiyor. Havalandırma boşlukları, pencereler, balkonlar da risk oluşturuyor. Bunun için evinizi inceleyen uzman, gerekli gördüğü yerlere, örneğin pencere önlerine de "harekete duyarlı sensörler" yerleştiriyor. Bu sensörler sayesinde, hırsız kapıdan değil de farklı bir yerden gelse bile, alarmınız devreye girerek hırsızı kaçırabiliyor. Gelişmiş modeldeki hareket sensörlerinde, 18 kiloya kadar olan evcil hayvanların evdeki hareketi ile alarm haline geçmeyen sistemler de var. Bu cihazlar, evinde kedi-köpek besleyen kişilerin gereksiz alarmlardan korunmasını sağlıyor.

Anahtar yerine parmak izi

Zayıf kapı malzemeleri ve eğreti kilit göbekleri, hırsızlara davetiye çıkarıyor. Modern teknolojinin sunduğu imkanlar arasında, kapıların anahtar yerine kart veya parmak izi ile açılmasını sağlayan sistemler de var. Böylece anahtar taşıma derdi, unutma ve kaybetme riski ortadan kalkıyor, aynı zamanda hırsızın kapıyı açma ihtimali de kalmıyor. Bu tür sistemler her çeşit kapıya kolayca monte edilip, çalışır duruma getirilebiliyor; dairenizin kapısına takılabildiği gibi, apartman veya bahçe kapısına da kolaylıkla monte edilebiliyor. Böylece, apartman girişi güvenliği de sağlanmış oluyor.

Aklınızda bulunsun

l Kablosuz alarm cihazları, evinizin dekorasyonunda hiçbir görüntü kirliliği yaratmaksızın kurulabiliyor.

l Tatile giderken hırsızlığın yanı sıra, yangın, gaz kaçağı ve su baskını gibi durumlara karşı da korunmak istiyorsanız, teknolojinin nimetlerinden bu alanlarda da yararlanabilirsiniz. Yani, alarm sisteminize duman dedektörü, gaz dedektörü ve su dedektörü de ilave ettirerek, bu olumsuz durumlardan kurtulabilirsiniz.

Hırsızlara göz açtırmayan önlemler

n Evinize profesyonel bir alarm cihazı taktırmanız, hırsızlara karşı alabileceğiniz en önemli ve güvenilir tedbirdir.

n Evde bulunmadığınız gecelerde bazı ışıklarınızı yanık bırakmanız kötü niyetli kimselere evde olduğunuz hissini verir ve onları hiç ışık yanmayan evlere yöneltir. Tatilde, kilometrelerce uzaktayken bile evinizdeki ışıkları cep telefonunuz aracılığıyla açıp kapatabilmeniz mümkün.

n Banyo, tuvalet ve diğer havalandırma pencereleri, hırsız girme riskine karşı en çok dikkat edilmesi gereken yerler arasında. Apartmanınızın havalandırma boşluğuna açılan yerlerini ve çatıya çıkış kapaklarını demirli olarak emniyete almalısınız.

n Hırsızların karanlık veya loş ışıklı yerlerden hoşlandığını unutmayın. Ev ve iş yerlerinizin, sokak, bahçe ve merdivenlerinizin, özellikle hırsızın girişi için elverişli olan yerlerin mutlaka iyi ışıklandırılmış olmasına özen göstermelisiniz. Bunun için harekete duyarlı, yani sensörlü ışık sistemlerini kullanabilirsiniz.

n Tatile giderken hırsıza "Biz evde yokuz, rahatlıkla çalışabilirsiniz" dercesine perdeleri sıkı sıkıya kapatmanız, gündüzleri evinizin boş olduğunun keşfedilmesine yol açıyor.

n Komşularınızla dayanışma içinde olmanızda yarar var. Evi uzun süreli terk edeceğinizde komşularınıza bilgi verip, evinize göz kulak olmalarını tembih edebilirsiniz.

n Siz tatildeyken kapınızın önünde veya posta kutunuzda biriken gazete, mektup, fatura gibi evraklar hırsızlara davetiye olur. Komşularınıza bunları almalarını söyleyin.

Uzman Görüşü

Fethi  Demir, Elektronik Mühendisi


Güvenlik sistemi  artık bir lüks değil

"Elektronik güvenlik sistemleri hırsızları büyük oranda caydırıyor. Ama bu konuda da dikkat edilmesi gerekenler var. Aileler, öncelikle firma ve ürün seçiminde bazı noktalara özen göstermeli. Firma seçiminde deneyimli kuruluşlara başvurmakta yarar var. Firmanın kullanacağı cihazlar belli standartlara sahip olmalı. Garantisi, servisi ve yedek parçası bulunan cihazlar tercih edilmeli. Güvenliği sağlanacak yerde, uzman biri tespit yapıp, o yer için uygun olan ve gereken cihazları belirleyerek bir sistem oluşturmalı.

Amatörce çalışan bazı kişi ve kurumlar "paket sistem" adı altında, tek tip bir cihazı her türlü yer için önerebiliyor ve bunun sonucu olarak da güvenlikte bazı açık noktalar kalıyor. Oysa, güvenlik sistemi her mekan için ayrı ve özel olmalıdır. Kullanılan cihazların en yeni ve güvenilir teknolojiye sahip olması da sizin yararınızadır.

Güvenliğin her yerde 24 saat kesintisiz olarak sağlanması gerekiyor. Bunun çözümü de, alarm sistemine ilave olarak görüntülü ve kayıtlı bir sistemin kullanılması. Kapıya takılan bir kamera sayesinde, zili çalanın kim olduğu içerden görülür ve ondan sonra kapı açılır. Aynı sistem, evde çocuk bakıcısı veya temizlikçi bulunduran aileler için de son derece kullanışlı. Siz evde yokken, evinizdeki temizlik elemanı neler yapıyor veya bakıcınız çocuğunuza nasıl davranıyor diye merak etmiyorsunuz. İşyerinizdeyken internet üzerinden veya eve geldiğinizde o günkü kayıtları izleyebilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için: www.osem.com.tr

Osem Ücretsiz Danışma Hattı:

(0212) 556 31 36
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!