Sanat alışverişte

Güncelleme Tarihi:

Sanat alışverişte
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2009 12:22

Alışveriş merkezleri (AVM) alışveriş, yeme-içme ve eğlencenin yanı sıra sanatsal faaliyetlerin de adresi.

Haberin Devamı

Banu TUNA
 
Sinema salonları başından beri var ama çağdaş ressamların sergileri, caz konserleri, tiyatro oyunları son birkaç yılda yaygınlaştı. Biz de AVM’lerin önümüzdeki günlerdeki sanat programına baktık.

KANYON
Kürşat Başar’dan caz

Levent’teki Kanyon, yarın 12.00-14.00 saatleri arasında, aktivite alanında, Kürşat Başar-Tuluğ Tırpan Dörtlüsü’nü ağırlayacak. Tanınmış caz klasiklerinden modern caz bestelerine, Tuluğ Tırpan’ın eserlerinden Türk Halk Müziği örneklerine kadar geniş bir repertuvar seslendirecekler. Performansta önemli caz müzisyenlerinden Volkan Hürsever ve Volkan Öktem de yer alacak. Alışveriş merkezindeki caz performansları, 25 Ekim Pazar günü Ateş Tezer Trio ile devam edecek.

G-MALL
DOT’un yeni adresi

Alışveriş merkezi, DOT tiyatrosunun yeni adresi. Dotmarsta tiyatrosu, Kasım ayında “Pornografi” oyunuyla seyircisiyle buluşacak. İngiliz yazar Simon Stephens’ın oyununu Murat Daltaban yönetti. Her hafta perşembe, cuma, cumartesi ve pazar günleri izlenebilir. Oyun, mutluluktan yıkıma götüren siyasi olayları 6 günlük süre içerisinde ele alıyor ve 7 insanın yaşadığı deneyimleri birleştiriyor. Oyuncular, Hatice Aslan, Emre Yetim, Mert Can Sevimli, Berrak Kuş, Cemil Büyükdöğerli, Umut Kurt, Gizem Erdem, Hakan Meriçliler, İpek Bilgin.

Haberin Devamı

MEYDAN
Michael Jackson kostümleri

Ümraniye’deki Meydan Alışveriş Merkezi, dünya çapında bir dans etkinliğine ev sahipliği yapıyor. 2006’dan bu yana geleneksel olarak gerçekleştirilen “Thrill The World” dans organizasyonu yeni rekorunu kırmak için Türkiye’de olacak. Eylül ayından beri gerçekleştirdiği dans provalarına katılan dansçıların sayısı 150’yi geçti. Thrill The World organizasyonu en son geçen yıl 10 ülkede 4 bin 179 dansçı sayısına ulaşmıştı. Uluslararası organizasyonun İstanbul ayağı 24 Ekim’i 25 Ekim’e bağlayan sabah Türkiye saati ile 03.30’da burada canlı olarak kaydedilecek. Alışveriş merkezinin bir diğer etkinliği de efsanevi pop kralı Michael Jackson’ın kostüm sergisi. 23 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında Jackson’a ait orijinal, sertifikalı kostüm ve aksesuvarlar sergilenecek.

Haberin Devamı

CEVAHİR
Ödüllü çocuk oyunu

Şişli’deki Cevahir Alışveriş Merkezi, Kültür Bakanlığı Büyük Ödülü’nü almış bir çocuk oyununa, Tiyatro Yeniden’in “Parmaklarım Konuşuyor” adlı oyununa ev sahipliği yapıyor. Ekim boyunca Atlantis Eğlence Merkezi içinde bulunan salonda izlenebilir. 50 dakika süren oyun, çocuklara temizlik kurallarını öğretirken, eğlendiriyor. Her cumartesi-pazar, saat 14.00-16.00 arasında iki seans şeklinde sahneleniyor.

TEPE NAUTILUS
Cumhuriyet konseri

Kadıköy’deki Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kapsamında bir Tuluyhan Uğurlu konseri düzenliyor. Saat 16.00’da Uğurlu ve ekibi Senfoni Türk, Mustafa Kemal Atatürk ve Güneşin Askerleri eserlerinden bölümler seslendirecek.

Haberin Devamı

İSTİNYE PARK
Cumhuriyet Bandosu geliyor

İstinye Park Alışveriş Merkezi, Uluslararası İstanbul Caz Festivali’nin önemli bir durağı. 29 Ekim’de de Cumhuriyet Bandosu konseri var. Çocuklar için yine 29 Ekim’de Tom&Jerry Çocuk Aktivitesi olacak. 23-25 Ekim tarihlerinde ise Ana Aktivite Alanı’nda Lego oynayabilirler.

PALLADIUM
Resim sergisi

Kozyatağı’ndaki Palladium Alışveriş Merkezi’nde, 29 Ekim-10 Kasım tarihlerinde Atatürkçü Düşünce Derneği’nin Atatürk konulu resim sergisi var.

PROFİLO
3 oyun 1 yarışma

Mecidiyeköy’deki Profilo Alışveriş Merkezi’nde, bu aralar üç ayrı tiyatro oyunu var. Pınar Kido Çocuk Tiyatrosu, “Küçük Kara Balık” adlı ücretsiz oyunu ile yeni sezona perdelerini açtı. Her cumartesi-pazar, saat 11.15’te sahnelenecek oyun, kendisi küçük ama yaşam yolculuğundaki mücadelesi büyük bir balığı anlatıyor. Asuman Dabak Tiyatrosu’nun oyunu, “Vanilyalı Komedi”. Günlük bir gazetede çalışırken işine son verilen Sema’nın başından geçenleri konu alıyor. Asuman Çakır’ın yazdığı oyunu Ziya Kürküt yönetiyor. Oyuncular; Asuman Dabak, Ufuk Özkan, Zuhal Yalçın, Romina Özipekçi, Atila Irgılata. Her cuma akşamı 21.00’de, her pazar günü 15.00’te. Tiyatrokare’de ise Nedim Saban’ın Sandberg/Firner’dan uyarlayıp sahneye koyduğu, Hale Kuntay’ın Türkçe’ye kazandırdığı “Bu da Benim Ailem” adlı komedi oyunu sahneleniyor. Oyunda Metin Serezli, Suna Keskin, Oya İnci, Sinemis Candemir, Hülya Karakaş, Soydan Soydaş rol alıyor.
Profilo’daki bir diğer sanatsal aktivite, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Şişli Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen “Benim Renklerimle Cumhuriyet” adlı resim yarışması. 27 Ekim’e kadar katılabilirsiniz. 7-14 yaş arasındaki çocuklar için.

Haberin Devamı

Seçmece yok kontrol var

Bu ay, meme kanseri bilinçlendirme ayı. İki gün önce de Dünya Meme Sağlığı Günü’ydü. Türkiye’de her yıl elli bin kadın meme kanserine yakalanıyor ve yarısı hayatını kaybediyor. Kadınlarla yakın temas halindeki pek çok firma, bu konuda çalışmalar yapıyor bu ay. Örneğin kozmetik markası Estee Lauder ve gruptaki La Mer, Clinique, Darphin gibi diğer markalar.
Meme Sağlığı Derneği (MEMEDER) de kendine çalışma sahası olarak semt pazarlarını seçmiş. Yıllardır “ikizlere takke” satan pazarcı esnafı da meme kanseriyle mücadelede birer nefer artık.
Dernek, meme kanserinde erken tanının öneminin altını çizmek, farkındalık yaratmak ve daha çok sayıda insana ulaşmak için Bakırköy, Yeni Levent, Fatih, Yeşilköy ve Beşiktaş pazarlarında bilinçlendirme stantları kuruyor. Kadınlara bilgilendirici broşürler ve meme kanserinin sembolü haline gelen pembe kurdeleler dağıtılıyor. Tezgahlardaki meyve sebzelerin üzerine de “seçmece yok, kontrol var” mesajlı etiketler yapıştırmışlar. İlki 10 Ekim’de Bakırköy Pazarı’ndaydı. 21 Ekim’de Yeşilköy, 31 Ekim’de Beşiktaş semt pazarlarında olacaklar.

Haberin Devamı

Etsy’nin Türkleri

Etsy.com’dan, bundan iki sene önce bahsetmiştim ilk kez. İngiliz The Guardian gazetesi, 2007’nin son günlerinde 2008’e dair bazı öngörülerde bulunmuş, yeni yılda popüler olacak internet sitelerini duyurmuştu. Etsy bunlardan biriydi.
2005’te, bir grup genç tarafından kuruldu Etsy. Robert, Chris, Haim ve Jared’in amacı, yeni bir pazar sistemi yaratmaktı. Kendilerini hem bir cemaat, hem de şirket olarak tanımlıyorlar. Sitede sadece el yapımı şeyler satılıyor. Alıcı ya da satıcı olarak yer alabiliyorsunuz.
Bir tür blog ağı. Elinizden iş geliyor, bir şeyler üretebiliyorsanız, siz de Etsy’de bir dükkan açabiliyorsunuz. Dükkanlar farklı olduğundan alım satım şartları da birbirinden farklı. Kimisi dünyanın öbür ucuna bile posta gönderirken, kimi sadece kendi kıtası ya da ülkesi dahilinde gönderim yapıyor.
Bir dükkana girdiğinizde dükkan sahibi hakkında bilgi sahibi olabiliyor, kendisinden daha önce alışveriş yapmış kişilerin görüşlerini okuyabiliyorsunuz.
Sitenin tasarımı muhteşem. Birçok farklı biçimde ürün araması yapılabiliyor. Zaman makinesine binip son satılan üründen geriye doğru bakabiliyor, baloncuklu pantoneden rengine göre seçebiliyor veya en çok satanlar listesinden yardım alabiliyorsunuz. Dünyanın bir bölgesine özellikle ilginiz varsa, o bölgeden insanların açtığı dükkanları aratabiliyosunuz. Bundan iki yıl önce 100 bin esnafı içinden sadece üçü Türkiye’dendi. İki gün önce tekrar girip baktım, sayılarının 100’e yaklaştığını gördüm. Çoğunluk İstanbul’dan. Bursa, Düzce, Konya, Antalya, İzmir, Ankara, Datça ve Marmaris’ten açılmış dükkanlar da var. Daha çok örgü, el oyası, boncuk takılar, gümüş takılar, bez çantalar satıyor. Ben İzmir’den Catshome adlı satıcının kedi şeklindeki biblo ve küçük aksesuvarlarına, İstanbul’dan Fosi, SunnyFunnyCreations ve Sabahnur’un dükkanlarına bayıldım. Mutlaka girip bir Etsy’e bakın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!