Yetişkinler de kötü besleniyor

Güncelleme Tarihi:

Yetişkinler de kötü besleniyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2012 00:00

Türkiye'de 65 yaşını geçmiş yetişkinlerin yüzde 33.5'inde kötü beslenme belirtileri görülüyor. Kötü beslenme, ölüm riskini ve enfeksiyon tehlikesini artırarak, yaşam kalitesinin azalmasına neden oluyor.

Haberin Devamı

Nüfusu giderek yaşlanan Türkiye, üç kıtadan uzman hekimlerin katıldığı bir eğitime ev sahipliği yaptı.

 

Avrupa Geriatri Derneği ve Abbott Nutrisyon'un, uzman hekimler arasında beslenme hakkında bilgi düzeyini artırmak amacıyla organize ettiği "Yaşlı Hastalarda Tam ve Dengeli Beslenme" Eğitim Programı, İstanbul'da gerçekleştirildi.

 

Programda, Türkiye'deki yaşlı bakımı ile ilgili de çarpıcı sonuçlar ortaya kondu. Araştırmalara göre, Türkiye'deki Geriatri Merkezleri'nde 65 yaşını geçmiş yetişkinlerin yüzde 33,5'inde kötü beslenme belirtileri görülüyor.  Yine yaşlı yetişkinlerde kötü beslenme, hastalık veya yaralanmadan sonra  iyileşmeyi geciktirme, adale kaybına ve zayıflamasına sebep oluyor.

 

Haberin Devamı

Avrupa Geriatri Derneği (EUGMS) ile birlikte, gerçekleştirdiği Geriatrik Tıpta Tam ve Dengeli Beslenme Eğitim Programı'nın Direktörü Profesör Jean-Pierre Michel, "TNT - Geriatrik Tıp programı, uzman hekimlerin yaşlı hastaların beslenmesi konusundaki bilgi düzeyini yükseltebilecek geniş bir bakış açısıyla oluşturulmuş bir program. Bu program, doktorların tüm hastalarında kontrol etmeleri gereken bir çok farklı semptom hakkında düşünmelerini sağlayan temel bir eğitim kursudur" dedi.

 

3 YAŞLIDAN 2'Sİ ÖĞÜN ATLIYOR

 

Akademik Geriatri Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Ünitesi Başkanı Prof. Dr. Servet Arıoğul, ister  tıbbi kökenli, ister sosyal kökenli olsun kötü beslenmenin nedenlerinin çoğunluğunun yaşlılıkta zaten sıklıkla gelişen sorunlar olduğu belirtti. Prof. Dr. Arıoğul, bu nedenlerle yaşlıların yüzde 37-40'ının günlük enerji ihtiyacını karşılayacak düzeyde beslenmemekte veya beslenememekte olduğunu, 3 yaşlıdan 2'sinin günlük beslenmesinde bir öğün atladığını anlattı. Prof. Dr. Arıoğul, "Körü beslenme; hastanede kalış süresini 2 katına kadar uzatmakta, mevcut enfeksiyonların ve/veya hastanede edinilen enfeksiyonların sıklığını 6 kata kadar arttırmakta, yara iyileşmesini geciktirmekte, yürüyüş bozukluklarına yol açmakta, düşme ve kırık olasılığını artırmakta ve hastaneye tekrar başvuru sıklığını arttırmakta. Ve sonuç olarak yaşlılarda kötü beslenmeyi takip eden 1-2.5 yıl içerisinde, ölüm oranını yüzde 9-38 oranında artırmaktadır.

 

Haberin Devamı

Bu nedenlerle özellikle yaşlılarda, malnütrisyona en az farklı bir kronik hastalık kadar önem verilmeli, bunun için de her yaşlıda malnütrisyon olasılığı akla getirilmeli, taranmalı ve erken dönemde önlem alınarak geri dönülmeyen dönemden sakınılmalıdır" diye konuştu.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!