Yemek borusuna kapalı ameliyat

Güncelleme Tarihi:

Yemek borusuna kapalı ameliyat
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2012 00:00

Yemek borusundaki keseler nedeniyle yutma güçlüğü, yiyeceklerin ağza geri gelmesi, ağız kokusu, kilo kaybı veya geçmeyen öksürükle belirti veren sorun, Türkiye'de ilk kez yapılan kapalı ameliyatla giderildi.

Haberin Devamı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı'ndan Opr. Dr. Ozan Bağış Özgürsoy ile Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı'ndan Yard. Doç. Dr. Cabir Yüksel tarafından ağızdan girilerek yapılan operasyonla, cepleşme ortadan kaldırılırken yemek borusunda oluşan kesiler aynı anda “zımba” ile kapatıldı.

 

Opr. Dr. Ozan Bağış Özgürsoy, Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda takip edilen hastaya yapılan kapalı ameliyatla ilgili bilgi verdi.
Bazı kişilerin yemek borusunun üst kısmında, halk arasında “cep” ya da “kese” adı verilen oluşumlar ortaya çıkabildiğini anlatan Özgürsoy, tıp dilinde bu yapıların “Zenker divertikülü” olarak isimlendirildiğini söyledi.

 

Haberin Devamı

Her yaşta görülmekle birlikte, buna daha çok 50 yaş üstündeki kişilerde rastlandığını belirten Özgürsoy, sorunun genellikle yutma güçlüğü, ağrılı yutma, yutulan yiyeceklerin ağza geri gelmesi, kötü ağız kokusu, kilo kaybı veya geçmeyen öksürük gibi belirtilerle ortaya çıktığını bildirdi.

 

Yemekler ağza geri geldiği için bu hastalara daha çok reflü tanısı konulduğunu, oysa basit bir baryumlu yutma filmiyle tanı konulabileceğini ifade eden Özgürsoy, “ABD'de çalışma yaptığım klinikte farklı ilaçlar denenmesine karşın yüksek tansiyonuna çare bulunamayan bir hasta vardı. Yapılan tetkikler sonucu bu hastanın ilaçları yemek borusundaki cepte biriktiği için tansiyonunun düşürülemediği anlaşıldı” diye konuştu.

 

İlaçla tedavisi olmayan “Zenker divertikülü”nün hastaların günlük hayatını ve yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini, tek çarenin ameliyat olduğunu kaydeden Özgürsoy, yemek borusundaki keselerin yaygın olarak birkaç saat süren ve hastanın boynundan açılan 6-10 santimlik kesilerden girilerek alındığını söyledi.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesinde Türkiye'de ilk kez yapılan kapalı operasyonla soruna çözüm bulunduğunu bildiren Opr. Dr. Ozan Bağış Özgürsoy, şu bilgileri aktardı:
“Bir kaç saat süren açık ameliyat sonrası hastanın boğazında iz kalıyor. Ayrıca ses telleri ile ilgili de sorun ortaya çıkabiliyor. Oysa endoskopik girişimden sonra boyunda herhangi bir iz kalmadığı gibi hastada yutma sorunu da ortaya çıkmıyor. Endoskopik cerrahide, 'Stapler' denilen ve ağızdan girilen aletle bu cepler bir yandan kesilirken, kesi kenarları aynı anda zımbalanarak kapatılıyor. Yaklaşık 15 dakika süren operasyon sonrası hasta 1-2 gün içinde taburcu edilebiliyor.”
Özgürsoy, genel anesteziyle yapılan kapalı yöntemin, boyunda çok ciddi bir sorun bulunmaması kaydıyla her hastada uygulanabileceğini belirtti.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!