Varis nedir ve neden olur? Varis nasıl geçer? Nerelerde olur?

Güncelleme Tarihi:

Varis nedir ve neden olur Varis nasıl geçer Nerelerde olur
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2022 20:54

Günümüzde birbirinden farklı hastalıklar bulunmaktadır. Bu hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Varis günümüzde en çok görülen hastalıklardan bir tanesidir. Varis nedir ve neden olur? Varis nasıl geçer? Nerelerde olur tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Haberin Devamı

 

 Varis genellikle toplar damarların deri altında mavi renkte görülen genişlemiş kıvrımlar olarak bilinir. Damarların genişlemesi ile birlikte bacaklarda şişlikler de görülmektedir. 

 Varis Nedir? 

 Toplar damarların deri altında oluşan mavi renkli genişlemiş kıvrımları varis olarak adlandırılmaktadır. Bu kıvrımlar ise genel olarak mavi renkte görülür. Damarların genişlemesi ile birlikte varis bulguları görülür. Büyük damar paketleri ve damar çatlamaları da görülmektedir. İlk yıllarda varis şiddetli ağrılara ve şişliklere de yol açabilir. Toplar damarda yetmezlik geliştiği takdirde bacaklar oldukça yoğun bir şekilde şişer. Varisli damarların pıhtı oluşturması sonucunda bacaklarda şişlik, kızarıklık ve ağrılar da oluşacaktır. Kadınlarda ise erkeklere göre daha fazla varis görülür. Varis ilerleyen yaşlarda daha fazla görülecektir. 

Haberin Devamı

 Varis Neden Olur? 

 Varisin birbirinden farklı nedenleri olmaktadır. Özellikle gebelik durumunda varis sıklıkla görülür. Şişmanlık ve uzun süre ayakta kalan kişilerde varis çok sık oluşabilir. Bazı ayakta çalışılan mesleklerde, doğum kontrol hapları kullanımında ve hormon tedavilerinde varis oluşumu da daha sık görülebilir. Kabızlık, yaşlılık ve genetik faktörler nedeniyle pek çok kişide varis oluşumu da meydana gelir. Ayrıca bazı kişilerde yaşanan toplardamar kapakçığında meydana gelen yetmezlik sonucu da varis oluşabilir. Damarda meydana gelen basınç artışlarında şişlikler görülebilir. Bazen varisler toplardamarda pıhtı atılması ile de oluşmaktadır. Tıkanan bazı damarların gerisinde kan göllenir. Bu şekilde damar da genişler. 

 Varis Nasıl Geçer? 

 Günümüzde çok sık görülen varis rahatsızlığı belli tedavi yöntemleri ile geçebilir. Genellikle varisli damar çıkarılır. Bu en geleneksel yöntem olarak bilinmektedir. Zahmetli ve iyileşmesi uzun sürdüğü için farklı tedavi yöntemleri de kullanılabilir. Damar içine ise köpük verilerek damarın düzeltilmesi gerekebilir. Damar skleroterapisi de uygulanan bir başka yöntemdir. Bu şekilde varis rahatsızlığı tekrar ortaya çıkabilir. Varis için lazer ile tedavi yöntemi de uygulanabilir. Damarın içine katater yerleştirilir. Burada ise lazer cihazından ışık gönderilerek damar yakılır. Bu esnada genel ısı oluşur. Bu şekilde damar da yakılır. Sonrasında ise lokal anestezi kullanılarak hastalık da günübirlik bir şekilde tedavi edilir. 

Haberin Devamı

 Varis Nerelerde Olur? 

 Varisin birbirinden farklı şekilleri bulunmaktadır. Özellikle kılcal damar varisleri çok sık görülmektedir. Ayrıca büyük toplardamar varisleri de üçe ayrılır. Günümüzde kılcal damar varisleri de çok sık görülmektedir. Kılcal damarlardaki çeşitli çatlamalar ile birlikte bu tür varisler de oluşur. Örümcek ağına benzeyen bu varisler çoğunlukla hormon kullanan genç kadınlar ve gebe kadınlarda olur. Diz arkası ile ayak bileği çevresinde de retiküler varisler görülmektedir. Bu varis çeşitleri hafif mavi renkli ve kabarıktır. Ciltte ve bacaklarda büyük toplardamar varisleri de sıkça görülür. 

 Varis Gelişimi Nasıl Engellenir? 

 Varis gelişiminin engellenmesi için düzenli egzersiz ve yürüyüşler yapılmalıdır. Varis oluşmaması için çok sıkı ve dar kıyafetler giymemek gerekir. Varis problemi olan kişiler varislerin üzerine değil de çevresine masaj yapmalıdır. Uzun süreli yolculuklarda hareketsizlik de varis oluşumunu tetikler. Bu nedenle ayağa kalkarak bir süre dolaşmak faydalı olabilir. Fazla kilosu olan kişiler ise kilo verdiklerinde varis sorunları da çözülecektir. Bacak bacak üstüne atarak oturmak da varis gelişimi sağlar. Kabızlık varisin en önemli nedenleri arasındadır. Bu nedenle lifli besinler tüketilmesi varisi önleyecektir. Genetik yatkınlığı olan kişiler varis çorabı kullanabilirler.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!