Uyku Apnesi Kendiliğinden Geçer Mi Ve İyileşir Mi? Tedavi Ve Ameliyat Gerektirir Mi

Güncelleme Tarihi:

Uyku Apnesi Kendiliğinden Geçer Mi Ve İyileşir Mi Tedavi Ve Ameliyat Gerektirir Mi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2022 14:01

Günümüzde insanlar pek çok nedenden dolayı hasta olabilirler. İnsanları etkileyen bu hastalıklar arasında uyku apnesi de bulunmaktadır. Uyku apnesinin nedenleri de merak ediliyor. Uyku apnesi kendiliğinden geçer mi ve iyileşir mi? Tedavi ve ameliyat gerektirir mi tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Haberin Devamı

Uyku apnesi genellikle horlamanın en önemli nedenlerinden biridir. Uyku apnesi rahatsızlığı uykuda solunumun durması olarak ifade edilmektedir. Üst solunum yolunun açık kalmasına neden olan kaslarda bazı gevşemeler olacaktır. Aşırı şekilde büyüyen bademciklerin hava yolunu tıkaması uyku apnesine neden olur. 

 Uyku Apnesi Kendiliğinden Geçer mi Ve İyileşir mi? 

 Uyku apnesi çoğu kişide görülmektedir. Uyku esnasında bazı ataklar tekrarlar. Soluk alıp verme kesintiye uğradığında bu tehlikeli boyutlara ulaşabilecektir. Uyku apnesi günümüzde pek çok kişide görülen bir uyku bozukluğudur. Uyku apnesi tedavi edilmediği takdirde şeker hastalığı, kalp krizi ve ya inme gibi hastalıklara yol açabilir. Uyku apnesi bazı durumlarda kendiliğinden geçebilir. Özellikle beslenme düzeni ve yaşam şekline bağlı olarak uyku apnesi hafifler. Ancak tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlar da doğurur. Uyku apnesinin geçmesi için sigara ve alkol kullanımından kaçınılmalıdır. 

Haberin Devamı

 Tedavi ve Ameliyat Gerektirir mi? 

 Uyku apnesinin tedavisi doğru bir şekilde yapılmalıdır. Genellikle yaşam tarzı değişikliği ve beslenme sisteminin düzeltilmesinin ardından uyku apnesi tedavisine geçilebilir. Üst solunum yollarında ileri derecede bir darlık var ise cerrahi tedavi gerekecektir. Uyku apnesinin ilerleyen süreçlerinde ameliyat gerekecektir. Uyku apnesi tedavisi için öncelikle doğru tanı konulmalıdır. Doğru tanının konulmasının ardından tedavi yöntemine geçilmelidir. Bazı durumlarda çene düzeltme operasyonu yapılması da gerekebilir. 

 Uyku Apnesi Belirtileri Nelerdir? 

 Uyku apnesinin birbirinden farklı belirtileri bulunmaktadır. Uyku apnesi çocuklarda ve yetişkinlerde de görülmektedir. Uyku apnesi olan kişiler genellikle uykusuzluk çeker. Bunun yanı sıra kişi depresif bir ruha bürünür. Ayrıca kişide sinirlilik, ağız kuruluğu ve uykudan ani uyanmalar olur. Yüksek sesle horlayan kişilerde de uyku apnesi görülme olasılığı çok yüksektir. Uyku apnesi olan kişilerin sabah şiddetli baş ağrıları da olabilir. Yüksek ses ile horlama sosyal yaşamı da çok etkilemektedir. 

Haberin Devamı

 Uyku Apnesinin Nedenleri Nelerdir? 

 Uyku apnesi boğazın arka kısmındaki kasların gevşemesi sonucunda meydana gelecektir. Bu kaslar genellikle yumuşak damağın da desteklenmesini sağlar. Bu kaslar ise bademcik ve dil yapılarının yan taraflarda güçlü durmasını sağlar. Günümüzde aşırı kilo, sağlıksız yaşam tarzı, sigara ve alkol kullanımı da uyku apnesine neden olabilir. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!