Tütün ürünleri 21 yaşının altında kimseye satılmamalı

Güncelleme Tarihi:

Tütün ürünleri 21 yaşının altında kimseye satılmamalı
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2016 12:25

Nikotinin gelişmekte olan beyne zarar verdiğinin konusunda hemfikir olan uzmanlar, elektronik sigara ve tütün ürünlerinin Türkiye'de de 21 yaşının altında kimseye satılmaması gerektiğini bildirdi.

Haberin Devamı

 

Sağlık Enstitüsü Derneğinden yapılan yazılı açıklamada, San Francisco'da, haziran ayından itibaren 21 yaşından küçüklere tütün ürünü ve elektronik sigara satılmayacağı aktarılarak, Türkiye'de 18 yaş altı çocuklara satışların yasak olduğu ancak kanuna uyulmadığının gözlendiği ifade edildi.     

Halk sağlığı açısından önemli bir kazanım kabul edilen San Francisco'nun kararının, daha önce ABD'nin başka şehirlerinde de alındığına dikkat çekilen açıklamada, New York'ta 2013'ten bu yana tütün ürününün 21 yaş üzerindekilere satıldığı, geçen yıl Hawai, Boston, Berkeley, Healdsburg'da başlayan uygulamanın 22 Şubat itibarıyla ABD'de 125'den fazla şehir ve kasabada hayata geçirildiği kaydedildi.     

SİGARA İÇENLERİN %95'İ, İÇMEYE 21 YAŞININ ALTINDA BAŞLAMIŞTIR

Haberin Devamı

Amerikan Hastalık Önleme Merkezine göre, nikotin maruziyetinin beyin gelişmesine zarar verdiğini gösteren kanıtlar bulunduğuna işaret edilen açıklamada, şu bilgiler paylaşıldı:     

 "İnsan beyni 25 yaşına kadar gelişimini sürdürmektedir. Nikotinin karar verme, algı ve hafızayı yöneten ön beyin lobunu etkilediği saptanmıştır. Amerikan Pediatri Akademisi, beyinleri gelişmeye devam eden ergenlerde ömür boyu sürecek bağımlılıkların gelişme olasılığının yüksek olduğunu bildirmiştir.

Tütün ürünleri 21 yaşının altında kimseye satılmamalı

Amerikan Kalp Federasyonuna göre, sigara içenlerin yüzde 95'i 21 yaşının altında başlamaktadır. Hayvan deneyleri ergen yaşta nikotin maruziyetinin erişkin yaşta devam eden dikkat ve dürtü kontrol  bozukluğu yarattığını göstermiştir. Nikotinin beyin üzerine toksik etkileri erken ergenliğin erken yaşlarında daha fazladır. Çok sigara içen ergenlerin dörtte birinde beyinin problem çözüm bölgesi kabuk (korteks) hasar  görmektedir. Sigarayı bırakmaya çalışan ergenlerde yoksunluk belirtileri, hafıza ve algı bozuklukları olmaktadır. Sigarayı bırakabilen ergenlerde, erişkin yaşlarda tütün bağımlılığı riski düşmektedir."     

Haberin Devamı

NİKOTİNİN BEYNE ZARAR VERDİĞİ BİLİMSEL OLARAK İSPAT EDİLMİŞTİR

Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, nikotinin gelişmekte olan beyne zarar verdiğinin bilimsel olarak ispat edildiğinin altını çizerek, "Düşünme, algı, hafıza, problem çözme yeteneğini kaybettiren bu ürünün beyin gelişimi tamamlanmamış bireylere sunulması kabul edilemez. Elektronik sigara ve tütün ürünleri ülkemizde de 21 yaşının altında kimseye sunulmamalı ve satılmamalıdır" ifadelerini kullandı.     

Sağlık Enstitüsü Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Füsun Yıldız da son araştırmaların gençlere tütün ve nikotin ürünleri satışının ne kadar tehlikeli olduğunu ortaya koyduğunu aktararak, kanunların doğru uygulanması için toplumca çaba sarfetmek gerektiğini vurguladı.    

 

 

BAKMADAN GEÇME!