Tüp bebek tedavisinde akupunktur

Güncelleme Tarihi:

Tüp bebek tedavisinde akupunktur
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2016 15:34

Araştırmalara göre tüp bebek (IVF) tedavisinde akupunktur yardımcı bir işlev görebilir. Bilim adamlarının yaptığı çalışmada akupunkturun; östrojen seviyesini, yüksek kalite embriyo oranını artırarak hamile kalmaya yardımcı olabileceği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Akupunktur Uzmanı Prof. Dr. Kaya Özkuş, akupunkturun tüp bebek tedavisindeki etkilerini anlattı. 

Akupunkturun in-vitro fertilizasyon (IVF) tedavisindeki yararını gösteren ilk çalışma 2002 yılında Fertility and Sterility Dergisi'nde yayınlandı. 160 hasta üzerinde yapılan bu araştırmada; 80 hastadan oluşan bir grup embriyo transferinden 25 dakika önce ve sonra akupunktur tedavisi olmuş, diğer gruptaki 80 hastaya ise akupunktur tedavisi görmeksizin transfer yapılmıştır. 6 hafta sonra 80 akupunkturlu hastanın 34 tanesinin (%42.5) klinik hamile olduğu belirlenmiştir. Akupunktur tedavisi görmeyen kontrol grupta ise 80 hastadan sadece 21 tanesi (%26.3) hamile kalmıştır. in-vitro fertilizasyon (IVF) tedavileri açısından önemli olan bu araştırma akupunkturun hamileliği kolaylaştırıcı bir yöntem olduğu göstermektedir. 

Haberin Devamı

Tüp bebek tedavisinde akupunktur

YAPILAN BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR AKUPUNKTURUN OLUMLU ETKİSİNİ GÖSTERİYOR

Akupunkturun östrojen seviyesini, yüksek kalite embriyo oranını artırarak ve endometrial kan akış durumunu ve morfolojisini geliştirerek endometriyal hassasiyeti/kavrama gücünü artırdığı, bu sebeple de IVF embriyo transferi için önemli bir destekleyici tedavi olduğu belirtilmektedir. 

Tüp bebek tedavisinde başarısız sonuçlar sadece yetersiz yumurta sayısından kaynaklanmamaktadır. Bazen yumurta gelişimi için kullanılan folikül uyarıcı hormon ( FSH ) kadınlarda hiperstimulasyon sendromuna (yumurtalıkların aşırı uyarılması) sebebiyet verebilmektedir. Yumurtaların aşırı uyarılması, interlökin-6 ve serum E2 oranını aşırı artırarak E(>4000pg/ml) tüp bebek tedavisinin başarısını engellemektedir.

2014 yılında Çin’de 109 tüp bebek hastası üzerinde yapılan bir araştırma akupunkturun embriyo ve hamilelik oranını düşürmeden hiperstimulasyon sendromunun oluşma ihtimalini düşürdüğünü göstermiştir. Akupunktur tedavisi görmüş grupta serum E2 oranı kontrol gruba kıyasla oldukça düşük çıkmıştır. Yumurtalık boyut artışı ve interleukin-6 oranı akupunktur uygulanan grupta sorun olmayacak boyutlarda kalmıştır. Dolayısıyla hiperstimulasyon sendromu ve transfer döngüsünde aksama kontrol gruba kıyasla çok az seviyede seyretmiştir.

Haberin Devamı

Tüp bebek tedavisinde akupunktur

AKUPUNKTURUN YAN ETKİSİ YOK

Ayrıntılı literatür taraması sonrası hazırlanan analizde, tüp bebek tedavisi olan hastalarda folükül dönemi ve transferden 25 dakika önce ve sonra veya transferden 30 dakika sonra ve implantasyon fazından sonra uygulanan akupunkturun hamilelik oranını artırdığının birçok araştırma sonucuna göre kanıtlandığı vurgulanmaktadır. Ancak sadece transfer sırasında, sadece öncesinde veya sadece transfer sonrasında akupunktur uygulanmasının istatistiki bir fark yaratmadığı belirtilmiştir.

Yumurtalık hipersitumulasyon sendromunda birçok araştırma akupunkturun etkinliğini göstermektedir. Kadın kısırlığında akupunkturun hipotalamik-hipofiz bezi-yumurtalık ilişkisinde ve uterus üzerinde olumlu sonuçlar yarattığı sentezlenen bu çalışmada bir kez daha belirtilmiştir. Ayrıca süreçte alınan ilaçların yan etkileri ve pahalılığının üzerinde durulurken, akupunkturun herhangi bir yan etki gözlemlenmeyen ve kısmen daha ekonomik olmasının altı çizilmektedir. 

 

Haberin Devamı

doktorsitesi.com Tarafından hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!