Tümör nedir? Neden olur? Tümör belirtileri ve çeşitleri nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Tümör nedir Neden olur Tümör belirtileri ve çeşitleri nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2022 20:45

Vücutta bazı organların işlevinin bozulması sonucu insan sağılığı tehlike altına girmektedir. Vücuttaki hücrelerin fazla bölünmesinden dolayı bazı dokular anormal bir şekilde büyüyerek tümörlerin oluşmasına neden olmaktadır. Hücre dengesinin bozulması tümör oluşumunu hızlandırmaktadır. Tümörler büyük kitleler halinde olabileceği gibi küçük boyutlarda da olabilmektedir. Peki, Tümör nedir? Neden olur? Tümör belirtileri ve çeşitleri nelerdir? İşte, tümör hakkında merak edilen tüm detayları derledik.

Haberin Devamı

 Tümörler pek çok organın görevini aksatan hastalıklardan biri olmaktadır. Vücudun farklı yerlerinde gelişim gösteren tümörler için erken teşhis oldukça önemli olmaktadır. 

 Tümör Nedir? 

 Tümör vücudun çeşitli yerlerindeki hücrelerin aşırı büyümesi ve bölünmesi sonucunda şişmesi olarak tanımlanmaktadır. Ancak bütün tümörler kanserli ya da kötü huylu olarak değerlendirilmemektedir. Tümörleri oluşturan hücrelerin boyutları normal ise iyi huylu tümörlerin varlığından söz etmek gerekmektedir. Ancak hücreler kontrolsüz bir şekilde büyüyorlarsa o zaman kötü huylu tümörler söz konusu olmaktadır. Röntgen, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans gibi görüntüleme teknikleri sayesinde tümörlere tanı konmaktadır. Tümörün iyi mi kötü mü olduğunu ise patoloji uzmanları analiz etmektedir. 

Haberin Devamı

 Tümör Neden Olur? 

 İnsan DNA'sı hücrelerin büyümesini kontrol etme kabiliyetine sahip olmaktadır. Hasar görmüş olan hücreler sağlıklı hücrelere yer açmak için ölmektedir. Tümörler ise hücre büyümesini kontrol eden genlerin hasar görmesi sonucunda meydana gelmektedir. Bunun sonucunda bazı hücreler hızla çoğalarak dokulara zarar vermektedir. İyi huylu oluşan tümörlerin ise organlara vermiş olduğu bir zarar bulunmamaktadır. 

 Tümör Belirtileri 

 Tümörlerin belirtileri tümörün çeşidine göre farklılık göstermektedir. Akciğer tümörlerinde nefes almada zorluk, nefes darlığı, öksürük ve göğüs ağrısı olabilmektedir. Kolon tümörlerinde ise ishal, kabızlık, demir eksikliği ve dışkıda kan gibi belirtiler gözlenmektedir. Bazı tümörler ise hiçbir belirti vermeyebilmektedir. Pankreasta oluşan bir tümör hastalık son aşamaya gelene kadar herhangi bir belirti vermemektedir. Tümörlerin genel olarak verdiği belirtiler şu şekilde ifade edilmektedir:

  - Ateş hali

 - Titreme ve üşüme

 - Yorgunluk, halsizlik

 - İştah azalması, yemek yememe isteğinin artması

 - Geceleri baş gösteren terleme

 - Kilo kaybı

 - Ağrı hissi 

 Tümör Çeşitleri

  Tümörleri iyi huylu tümörler ve kötü huylu tümörler olmak üzere ikiye ayırmak mümkün olmaktadır: İyi huylu tümörler kanser olarak nitelendirilmeyen olduğu hali ile kalan yayılma göstermeyen ve alındıktan sonra tekrar oluşmayan tümör çeşidi olmaktadır. Adenomlar, lipomlar, fibromalar iyi huylu tümörlere örnek olarak gösterilmektedir. Kötü huylu tümörler ise büyüme ve gelişme gösteren vücuda yayılarak kanserin oluşmasına neden olan tümörler olmaktadır. 

Haberin Devamı

 İyi huylu tümörler yayılma göstermeyen ancak yandaki organları yerinden iten, baskı yapan boyutlarda olabilmektedirler. İnsan sağlığına zararları olmayan iyi tümörlerin belirtileri şu şekilde olmaktadır:

 - Üşüme ve titreme

 - Ağrı ve rahatsızlık

 - Yorgunluk

 - Ateş

 - İştah azalması

 - Kilo verme 

 Kötü huylu tümörler dokuları istila ederek kanserin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Dokulara yayılan kötü huylu tümörler insan sağlığını ciddi derecede olumsuz etkilemektedir. Meme kanseri meme dokusunda başlayarak ileri boyutlara ulaşırsa koltuk altıdaki lenf düğümlerine kadar yayılma göstermesi muhtemel olmaktadır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!