Talasemi ve lösemililer taze kan bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Talasemi ve lösemililer taze kan bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2008 21:02

KAYSERİ Talasemi ve Lösemililer Derneği Başkanı Faruk Başdemir, Ramazan ayı nedeniyle Kızılay Kan Merkezi'nin stoklarında kan kalmadığını belirterek, aylık 2 ünite kana ihtiyacı olan talasemi ve lösemi hastalarının ise zor durumda olduğunu söyledi.

Talasemi ve Lösemililer Derneği Başkanı Faruk Başdemir, Türkiye genelindeki 1,5 milyon lösemili ve 5 bin talasemi hastasının bulunduğunu belirtti. Ramazan ayında kana ihtiyacı olan hastaların sıkıntıya düştüğünü ifade eden Başdemir, “Ramazan ayı nedeniyle gönüllü kan bağışında yüzde 100 düşüş oldu.Hastalarımız takdir edersiniz ki, günde 2 ünite kan alarak yaşamlarını devam ettirmekte. Almanya'da 4.2 milyon ünite, ABD'de 10 milyon ünite, Japonya'da 4 milyon ünite kan bağışı yapılırken, Türkiye'de ise 80 milyon nüfusa rağmen 1.4 milyon ünite kan temin edilmektedir” dedi.

Başdemir, Kayseri Park Alışveriş Merkezi önündeki kan toplama aracında günlük 3-5 kişinin kan verdiğini vurgulayarak, “İnanın kanımıza dokundu. Sağlıklı bir kişinin kan vermesi sağlığını etkilemez, aksine kan vermek insanı zinde tutar. Ramazan ayında kan vermenin orucu da bozmadığını, il müftülükleri defalarca açıkladı. İnsanlar sadece 25 dakikalarını ayırırsa kan ihtiyacını karşılayabilir, hem de binlerce hayat kurtarabiliriz” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!