Talasemi hastalarına kök hücre şart

Güncelleme Tarihi:

Talasemi hastalarına kök hücre şart
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2013 00:00

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Pediatrik Kemik İliği Nakil Merkezi Başkanı Prof. Dr. Atila Tanyeli, bir talasemi (Akdeniz anemisi) hastasının yıllık tedavi maliyetinin 45 bin lirayı bulduğunu, 30 yaşına kadar yaşama oranının yüzde 60 olduğunu, böylece bir talasemi hastasının tedavi maliyetinin 1 milyon 350 bin lirayı aştığına dikkat çekerek "Bu hastalar kök hücre nakliyle sağlıklarına kavuşabilir" dedi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Tanyeli, Balcalı Hastanesi’ndeki Pediatrik Kemik İliği Nakil Merkezi’nin 1992’de açıldığını ve bu döneme dek yalnızca 2 yatakla hizmet verildiğini aktardı. Prof. Dr. Atila Tanyeli, "Daha fazla yatak kapasitesi ve imkan olsa daha çok nakil yapılabilecekti. Bu durumda daha çok hasta sağlığına kavuşacaktı. Şimdi Balcalı Hastanesi’nde yatak sayımızı 6’ya çıkardık. Artık eskiye oranla daha çok hayat kurtaracağız. Yatak sayımızı da en az 10’a çıkartmak için çalışıyoruz. Bunun için destek bekliyoruz" diye konuştu.

DUYARLILIK ÇAĞRISI


Talasemi hastalığıyla mücadelede kemik iliği ve kök hücre naklinin çok önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Prof. Dr. Atila Tanyeli, şunları kaydetti:

"Talasemi hastasının yıllık tedavi maliyeti 45 bin lirayı buluyor. Talasemi hastalarının 30 yaşına kadar yaşama oranı ise yüzde 60. Ortalama 30 yıl yaşayan bir talasemi hastasının tedavi maliyeti 1 milyon 350 bin lirayı aşar. Kemik iliği ve kök hücre nakillerinde ise başarı oranı en az yüzde 85’tir. Yılda 50 kök hücre nakli yapılsa, 20 yılda toplam 1000 hastaya kök hücre nakli yapılmış olur. Kök hücre nakli yapılan hastaların 850’si sağlıklarına kavuşmuş olacaktır. Bu durum sadece ekonomik olarak bile büyük bir tasarruftur. Bu nedenle daha çok kök hücre nakli yapılabilmesi için ülkemizde sayısı yetersiz olan ve sadece İzmir, Trabzon, Ankara ve İstanbul’da bulunan Kemik İliği Kök Hücre Bankaları ve Kordon Kanı Bankaları’nın daha da geliştirilmesi gerekiyor. Ayrıca nakil için de duyarlı olmak gerekiyor. Genellikle birinci derecede yakın akrabalardan ve doku uyumu sağlanan kişilerden yapılan kemik iliği nakillerinde, kök hücre nakillerinde en büyük sorunlardan birisi de, bağışçının zarar göreceği yönünde duyduğu anlamız endişedir. Bu durumda bağışı yapacak kişiler için hiçbir risk yoktur. Her türlü bağış konusunda lütfen duyarlı olalım, çünkü bu herkesin başına gelebilir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!