Süt Gaz İle Şişkinlik Yapar Mı Ve Yapmaması İçin Ne Yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Süt Gaz İle Şişkinlik Yapar Mı Ve Yapmaması İçin Ne Yapılır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2022 21:05

Süt pek çok kişi tarafından sıklıkla tüketilen besinlerden birisidir. İnsan vücuduna pek çok yönden faydası olan sütün sık sık tüketilmesi de tavsiye edilmektedir. Fakat fazla tüketilmesi halinde bazı problemlere sebep olabilmektedir. Peki, süt gaz ile şişkinlik yapar mı ve yapmaması için ne yapılır? Sizlere süt hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Haberin Devamı

Süt içerisinde pek çok vitamin ve mineral bulunmaktadır. Bu nedenle insan sağlığına çok katkısı bulunmaktadır. Fakat süt yanlış tüketildiği zaman bağırsak ve midede bazı rahatsızlıklara yol açabilmektedir. 

 Süt İçmek Gaz Yapar mı? (Yetişkinlerde) 

 Süt her yaşta insan için sağlıklı bir besindir. Özellikle diş ve kemik sağlığına çok faydası bulunmaktadır. Süt ve süt ürünlerinin faydalı olmasının yanı sıra bu besini fazla tüketmek gaz ve kabızlık gibi sağlık problemlerine neden olabilir. Bu sebeple süt ölçülü bir şekilde tüketilmelidir. 

 Bunlar ile birlikte bazı kişilerin süt ve süt ürünlerine intoleransı bulunmaktadır. Bu kişilerin süt ve süt ürünleri tüketmek yerine bu ürünlerin yerine geçebilecek ürünleri tüketmesinde yarar bulunmaktadır. 

 Süt Midede Şişkinlik Yapar mı? 

Haberin Devamı

 Sür ülkemizde en çok tüketilen besinler arasında yer almaktadır. Fakat çoğu kişide gaz ve şişkinliğe neden olabilmektedir. Süt içerisinde bulunan şekere laktoz adı verilmektedir. İnce bağırsak mukozası içerisinde bulunan laktoz laktaz tarafından sindirilememektedir. Bu durumda bu madde parçalanamaz ve bağırsakta birikmeye başlamaktadır. 

 Kişilerde görülen bu problem süt alımından 30 dakika ile 2 saat sonra görülmektedir. Süt içtikten sonra karın ve midede ağrı, hazımsızlık ve şişkinlik gibi problemler görülüyor ise sütün sindirilememesi anlaşılmaktadır. 

 Süt Emzirirken Bebeklerde Gaz Yapar mı? 

 Süt her gün tüketilmesi gereken besinlerden birisidir. Fakat emzirme döneminde pek çok kişi süt içmekten kaçınmaktadır. Fakat annelerin laktoz alerjisi bulunmuyor ise süt içmesinde herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Bununla birlikte içilen sütteki laktoz bebeğe gaz yapmaktadır. 

 Bebeğe gaz yapması sebebiyle annelerin sütü soğuk bir şekilde değil, ılık bir şekilde tüketmesi önerilmektedir. Bunlarla birlikte laktozsuz süt içilmesi gaz oluşumuna engel olabilmektedir. 

 Süt Hamilelikte Gaz Yapar mı? 

 Hamilelik döneminde gaz yapan pek çok besin bulunmaktadır. Bu nedenle bu besinlerin iyi araştırılması ve tüketilmesi gereken maksimum miktarın iyi bilinmesi gerekir. Bunlardan birisi de süt ve süt ürünleri olmaktadır. Süt tüketildiği zaman kramp ve şişkinlik gibi belirtiler gözlemleniyor ise laktoz intoleransının var olduğu anlaşılabilir. Bu durum bağırsaklardaki laktoz enzimi eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle hamilelik döneminde bu gibi sorun yaşayan kişilerin süt tüketiminde dikkatli olması gerekmektedir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!