SSPE hastası çocuktan yardım çağrısı

Güncelleme Tarihi:

SSPE hastası çocuktan yardım çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2008 12:08

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde 4 yıldan beri Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) hastalığı nedeniyle yatalak durumda bulunan 12 yaşındaki Makbule Kayaş'ın ailesi, çocuklarının tedavisi için hayırseverlerden yardım bekliyor.

Siverek'in Çat köyünde çiftçilikle uğraşan İsmail Kayaş, 8 yaşına kadar arkadaşları gibi rahatça oynayan ve başkalarının yardımı olmadan yaşamını sürdüren kızının, 4 yıl önce bazı vücut fonksiyonlarını kaybetmeye başladığını söyledi.

Bu tarihten sonra hızla kilo kaybeden ve daha sonra yatağa mahkum olan kızını tedavi için Harran ve Dicle Üniversitesi Tıp fakültelerine götürdüğünü belirten Kayaş, yapılan muayene sonucu kızına daha önce adını hiç duymadıkları “SSPE” teşhisi konulduğunu ifade etti.

Aradan geçen sürede tedavi için bütün olanaklarını seferber ettiklerini, ancak hiçbir sonuç alamadıklarını bildiren Kayaş, şöyle konuştu:
“Makbule her geçen gün gözümüzün önünde eriyip gidiyor. Yeşil kartımız var, buna rağmen tedaviyle uğraşırken elde avuçta ne varsa satıp harcadık. Bu hastalığın kesin tedavisi olmamasına rağmen çevremizden borç bile aldık ve tedavi için harcadık. Artık paramız kalmadı. Sakatlık maaşı bağlanması için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurdum, ancak henüz sonuç alamadım. Kızımın tedavisi için hayırseverlerin yardımını bekliyorum.”

Hastalığın yapılan “bayat kızamık aşısı”ndan kaynaklandığının söylendiğini iddia eden Kayaş, sorumlular hakkında dava açmak amacıyla avukata vekalet verdiğini belirterek, “Sorumluların ortaya çıkarılıp, cezalandırılmasını istiyorum” dedi.

SSPE HASTALIĞI

SSPE, kızamığa karşı aşılanmamış, aşılandığı halde yeterli bağışıklık düzeyine ulaşmamış veya aşılanmadan önce kızamık geçirmiş çocuklarda ortaya çıkıyor.

Kızamık geçirildikten sonra beyne yerleşebilen virüsün neden olduğu merkezi sinir sistemi hastalığı olan SSPE'nin kesin tedavisi bulunmuyor. Hastalık, ancak virüsün yayılmasını geciktiren ilaçlarla kontrol altına alınabiliyor.

Hastalığın neden olduğu etkiler, beyinde ortaya çıkıyor. Hastalarda sırasıyla spastiklik, koma ve 6 ile 12 ay içinde ölümle sonuçlanan ilerlemeli beyin işlevi kaybı görülüyor.

Hastalığın belirtileri, hafıza kaybı, uyarılara yanıt vermede bozukluk, nöbet, istemsiz kas hareketleri veya davranış değişiklikleri olarak ortaya çıkıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!