SORU VE CEVAPLAR 7. BÖLÜM

Güncelleme Tarihi:

SORU VE CEVAPLAR 7. BÖLÜM
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2007 15:40

Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.

Haberin Devamı

SORU
iyi gunler benim sorunum ellerimde yaz aylarinda beliren izler canada'da doktorlar vitiligo oldugunu soylediler, bu hastaligin tedavisi varmi. Tesekkur ederim
CEVAP
Vitiligo, normal deri görünümünde, pigment kaybı nedeniyle düzensiz beyaz alanların bulunduğu bir deri durumudur. Genelde edinilmiş bir durum olarak görülen vitiligo, herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir.  Ancak, belirli genetik özelliklere sahip ailelerde hastalığa yatkınlık görülmektedir.  Kontrasta bağlı olaraki koyu tenli kişilerde daha belirgindir.  Vitiligo’nun nedeni tam bilinmemekle beraber pigment üreten melanosit hücreleri olan melanositlerin deri veya çevre dokulara hasar vermeksizin seçici kaybına bağlı olarak otoimmünite üzerinde durulmaktadır.  Bu hastalık Amerika Birleşik Devletleri’nde nüfusun % 1’ ini etkilemektedir. Lezyonlar düz, pigmentasyonsuz ve koyu sınırlı olarak görülmektedir.  Sınırlar tam olarak tanımlanabilmektedir, ancak düzensizdir.  Sıklıkla etkilenen bölgeler yüz, dirsekler ve dizler, eller ve ayaklar ve genital bölgedir.  Ayrıca, travma ve basınç görmüş bölgeler de etkilenmektedir.

Haberin Devamı

 SORU
Merhaba,ben 48 yaşında,menopoza girmiş bir hanımım.Şikayetim genital bölgemdeki kaşıntı,bazen özellikle geceleri dayanılmaz oluyor.bir pomat kullanıyorum ama pek faydası olmuyor. Neden olduğu konusunda beni aydınlatırsanız sevinirim.Teşekkürler.
CEVAP
Mantar enfeksiyonu : Koyu, beyaz, peynirimsi bir akıntınız var, vajina bölgesinde tahriş ve kaşınma söz konusu. Mantar enfeksiyonu çoğu kez antibiyotik veya doğum kontrol hapları aldıktan sonra ya da hamilelik sırasında gelişir. Doktorunuz aksini tavsiye etmedikçe, duş yapmayın. Güvenli cinsel ilişki ve erkek partnerin lateks prezervatif takması cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korunmaya yardım eder. Mantar enfeksiyonuna eğilimliyseniz, antibiyotik kullanırken, reçetesiz satılan mantar ilacı kullanın. Canlı aktif kültürlü yoğurt yemek de faydalı olabilir.

SORU
Merhaba, Hebatit-B hastasi olan bir insan saglikli bir birey gibi evlenebilir mi? Evliliginde karsilasacagi engeller var midir?
CEVAP
Kan testleri hastalığın tamamen geçtiğini gösterinceye kadar doktorunuza gitmelisiniz. Kan testlerindeki bozukluk 6 aydan fazla sürerse hastalığın kronikleşmesi söz konusu olduğundan dikkatli olunmalıdır.

Haberin Devamı

SORU
merhabalar ben isvecte yasiyorum dogumdan sonra cok kilo aldim kendimi cok mutsuz hissediyorum lutfen bana yardimci olurmusunuz
CEVAP
Günümüz dünyasında, çalışan insanların kilo verme ve kontrol etme sorunları bulunmaktadır.  Çağımızda, kısıtlı fiziksel hareketli yoğun iş çalışma saatleri günlük egzersiz için zaman ayrılmasına fırsat vermemektedir.  Fazla kilolu olmak kalp hastalığına, yüksek tansiyona, şeker hastalığına ve eklem kireçlenmesine neden olmaktadır.  Eczanelerde kilo kaybına yardımcı olmak amacı ile pek çok yardımcı kilo verme ilacı bulunmaktadır.  Ancak, pek çok ilaçta olduğu gibi bu ilaçların da belirli riskleri bulunmaktadır.  “Kilo verme isteği”  ve “yaşam tarzındaki uygun değişiklik” ile kilo vermek mümkün olmakta ve genel sağlık durumunuzu etkileyecek vücut ağırlığına ulaşarak genel sağlık durumunuzu korumanız sağlanmaktadır.

Haberin Devamı

SORU
dikat eksikliyi nasil onleye bilirim
CEVAP
Dikkat eksikliği çocukluk ve ergenlik döneminde ortaya çıkan bir bozukluktur. Dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü ve zarar verici davranış bozukluğu olarak bir arada görülebilir. DSM IV'de dikkat eksikliği ve yıkıcı davranış bozuklukları genel başlığı altında tanımlanmıştır. Bu grup içinde dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, davranım bozukluğu, karşıt olma - karşı gelme bozukluğu ve başka türlü adlandırılamayan yıkıcı davranış bozukluğu bulunmaktadır. Bu 3 temel bozukluk dışa vurum bozuklukları olarak da tanımlanabilir.

SORU
merhaba fransada yasiyorum benim sorunum horlamam yaklasik 6,7 aydir horlamam oluyor acaba kiloyla ilgili olabilirmi doktorun verebileceyi ilc falan varm tesekkurler simdiden
CEVAP
Horlama, uyku sırasında ağız ve burundan gürültülü soluk alıp vermedir.Hemen herkesin az yada çok fikir sahibi olduğu bir konudur aslında. Her insanın eş, anne, baba, dede, büyükanne gibi yakın akrabalarının veya arkadaşlarından en az birinde rastladığı bir durumdur. Zaman zaman şaka  konusu bile olabilmektedir.

Haberin Devamı

SORU
Merhaba,ben 36 yaşındayım, gençliğimde yüksek bir yerden düştüm.Doktora gittiğimde bana belde disk kayması olduğunu ve bunun için birşey yapılamayacağını ve ömür boyu çekeceğimi söyledi.Tabii kilolu olmamında etkisi var.Şimdi biraz belimi zorladığımda direk sol ayağıma ağrısı vuruyor.Bazen çok yürüdüğümde de ağrılar baş gösteriyor.Gerçekten bir tedavisi yokmu?Bu konuda nasıl bir yorum yaparsınız?teşekkürler
CEVAP
Omurganın bel kısmı beş adet omur ve diskten oluşur. Burası vücut ağırlığını en fazla taşıyan yerdir. Herhangi bir zorlanmayla ortasında çekirdek ve bunu koruyan kapsülden oluşan disk yırtılır. Çekirdek doku arkaya, kanala doğru fıtıklaşırsa sinirlere baskı yapar ve bel fıtığı oluşur. Bel fıtığı tedavi edilmediği taktirde bası altında kalan sinirler zaman içinde görevlerini yapamaz hale gelir. Sinir kökünün seviyesine göre bacakta hissizlik, felç, idrar ve büyük abdest yapmada sorunlar ortaya çıkar. Bunlar kalıcıdır. Ameliyat yapılsa da bir düzelme görülmez. Bu nedenle ilerleyici his kaybı, kuvvetsizlik gibi şikayetler tespit edildiğinde hızlı bir şekilde ameliyat kararı verilmelidir.

Haberin Devamı

SORU
iyi gunler bende kilolarimdan sikayetciyim 3 cocuk annesiyim ve 6 tane dusuk yaptim sikintilarimi yemek yiyerek atiyorum bazen 32 yasindayim 95 kilodayim eger bana bir tavsiyede bulunursaniz sevinirim simdiden tesekkurler.
CEVAP
Günümüz dünyasında, çalışan insanların kilo verme ve kontrol etme sorunları bulunmaktadır.  Çağımızda, kısıtlı fiziksel hareketli yoğun iş çalışma saatleri günlük egzersiz için zaman ayrılmasına fırsat vermemektedir.  Fazla kilolu olmak kalp hastalığına, yüksek tansiyona, şeker hastalığına ve eklem kireçlenmesine neden olmaktadır.  Eczanelerde kilo kaybına yardımcı olmak amacı ile pek çok yardımcı kilo verme ilacı bulunmaktadır.  Ancak, pek çok ilaçta olduğu gibi bu ilaçların da belirli riskleri bulunmaktadır.  “Kilo verme isteği”  ve “yaşam tarzındaki uygun değişiklik” ile kilo vermek mümkün olmakta ve genel sağlık durumunuzu etkileyecek vücut ağırlığına ulaşarak genel sağlık durumunuzu korumanız sağlanmaktadır.

SORU
14 yaşında oğlum var ergen sivilceleri geçmiyor. özel polikiniliğe götürdüm merhem ve antibiyotik verdi fakat 15 gün oldu hiç düzelme yok yardımcı olursanız teşekkür ederim,
CEVAP
Lütfen hekim ve eczacınıza danışmadan hiçbir ilacı kullanmayınız. Hekim ve eczacınızın önerileri dogrultusunda kullandıgınız ilaçları mutlaka önerilen süre boyunca kullanın. Yeni bir tedavi kürü başlamak için öncelikle hekim ve eczacnıza danışmak gerektigi unutmayın. Ister oral olarak ister topikal olarak kullanılsın her ilacın uzun süreli kullanımda kalıcı yanetkilere sahip olabilecegini unutmayın.

Sabırlı olun. Daha önce de belirtildiği gibi en etkili tedavi dahi aylarca sürebilir. Hekiminizin size önerdigi tedavi mutlaka akne ile ilgili probleminizin derecesi, aknenin skar bırakan türde olması ve olmaması, sosyal koşullarınız ve tedaviye yönelik uyan önlemlerinizi izlemedeki titizliginiz yakından ilişkilidir. Bu nedenle hekiminizin ve eczacınızın önerilerini yakından izleyin. • Size hekim ya da eczacı tarafından önerilmiş olan tedavi uygulaması için yakınlannızı yönlendirmeyin. Akne tedavisi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. • Ümitsizlige kapılmayın. Unutmayın ki TEDAVİ EDILEMEYECEK AKNE YOKTUR. Dermatoloji uzmanlan probleminizin ciddiyet derecesine uygun olan tedavileri bilmekte ve belli bir sıra içinde uygulamaktadıriar. Bu sırada uygun bir tedavi prosedürünün izlenmesinde uzmanlara yardımcı olun… ! GEÇMIŞ OLSUN


SORU
Merhaba 2000 yılından beri prolaktin yüksekliği rahatsızlığım var parlodel (gynodel) kullanıyorum fakat bazen normal seviyeye düşsede 1 ay ilacı kullanmasam tekrar prolaktin seviyesi yükseliyor İstanbul ve Bursa da doktorlara gittim ama iyileşemedim 41 yaşımdayım en kötü yanı sürekli halsizlik hissi işimden ayrılmak zorunda kaldım. Sormak istediğim bu hastalık için yeni bir ilaç ve tedavi varmı geliştirildimi ve 3 ayda bir prolaktin ve troid testleri yaptırıyorum.
CEVAP
Esas hastalığın tedavi edilmesi. Prolaktini yükselten sebepler bulunabilirse öncelikle o hastalık tedavi edilir. Prolaktin yüksekliğinde kullanabilecek ilaçlar "bromokriptin" veya "lisurid" adı verilen ilaçlardır. Bu ilaç vücutta prolaktin karşıtı etki yaparak yakınmaları düzeltebilir.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!