SORU VE CEVAPLAR 45

Güncelleme Tarihi:

SORU VE CEVAPLAR 45
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 10, 2007 13:23

Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.

Haberin Devamı

SORU
merhaba ben acayip bir sekil uyurum iste bile kemdini zor tutuyorum bunun sebebi vitamin eksigimi yoksa kansızlık olabilirmi
CEVAP
UYkusuzluunbir çok nedeni olabilir.Öncelikle iş yerinde bile uyuyor olmanız gece uykunuzu çok iyi alamıyorsunuz demektir.Bunun nedeni gece uyuyamamnız değil kaliteli uyuyamamnızdır.Kiloda yada bir takım fiziksel problemlerden kaynaklanan uyku apne sendromu gece boyunca aralıklı uyanmanıza ve dinlenmenizin engellenmesine neden olmakta olabilir.Bir uzman doktora danışmanız faydalı olacaktır.

SORU
merhaba, 4 yaşında oğlum var.oğlumun problemi karın ağrısı.Genelde her yemek yediğinde karın ağrısı çekiyor olması ve bu çoğunlukla tuvalete gitmesiyle geçiyor.Gün içinde çok fazla tuvalete çıkıyor bazen 2 bazen 3 defa olduğu oluyor.Bu normalmi acaba?doktora götürmem de fayda edermi.teşekkür ederim şimdiden.
CEVAP Â
İrritable barsak hastalığı olabilir.Bir uzman tarafından değerlendirilmesi uygun olacaktır. Eğer irritabl barsak hastalığı ise beslenmesine dikkat etmesi her besini tüketmemesi faydalı olacaktır.
   Â
SORU
ben kronik hepatit b hastasıyım 6,5 yıldır zeffix kulanıyorum alt 30-40 larda ast40-50 lerde seyrediyor, HBVDNA negatif bundan sonra ne yapmam konusunda beni aydınlatırsanız sevinirim
CEVAP
TAkip altında bulunmanız uygun olacaktır.
 Â
SORU
VARÄ°SLERDEN KURTULUÅž VARMI
CEVAP
Varis tedavisinde amaç yaşam kalitesini artırmaktır. Hastalık genellikle iyi huylu seyir gösterip hastaların çoğunda ameliyat gerekmez ve konservatif tedavi yöntemleriyle iyi sonuçlar alınır. Bu nedenle semptomlar, çok ciddi değilse girişimsel tedavilerden kaçınılmalıdır. Semptomlar hastanın yaşam kalitesini ciddi olarak etkiliyorsa tedavi düşünülmelidir. Bazen büyük varisleri bulunan hastalarda, kanama veya ülserasyon gibi komplikasyonlar gelişirse daha agresif cerrahi tedavi yöntemleri denebilir. 
 Â
SORU
Yaptırdığım tahliller sonucunda gilbert teşhisi konuldu. Çocuk sahibi olmayı düşünüyorum gilbert hastalığının herhangi bir olumsuz etkisi olur mu? teşekkürler
CEVAP
Gebelik için bir sorun teşkil etmez. Uzman doktorunuza danışarak durumunuzun değerlendirilmesi ve gebelik için uygun olup olmadığınızın araştırılması uygun olacaktır.

Haberin Devamı

SORU
merhabalar, bende hamileyken kondilom çıktı ve ben bunu aldırdım birdaha da çıkmadı yanlız bu siğillerin kanser riski taşıyıp taşımadığını bilmiyorum aldıralı 2.5 sene oldu her an kendimi rahim ağzı kanserine yakalanmış gibi düşünüyorum ve ruh sağlığım bozuluyor korkudan doktora bile gidemiyorum siğillerin hpsi kansermidir.
CEVAP
HPV virüsü pozitif ise takip altında olanız uygun olacaktır.Düzenli olarak yaptıracağınız smear testleri önemlidir.

Haberin Devamı

SORU
Merhaba daha önce tiroidimin ağır çalışması nedeniyle 2 kez kilo aldım ve ilaç kullanarak verdim.3 yıldır ilaç kullamıyorum.Son yaptırdığım tahlil sonuçları TSH :1.88,FreeT3 :4,76 Free T4 12.65 bu değerler normalmi .!,5 sene önce historaktemi ameliyatı oldum ve ameliyat öncesi ve sonrasında çok kilo aldım tiroidlede alakalı olabilirmi ve yeniden ilaç kullanmam gerekirmi?İyi günler
CEVAP       Â
Tiroid değerlerinizin doğru olarak yorumlanabilmesi için tathlil yaptırdığınız yerdeki labarotuarın normal kabul ettiği değer arakılları önemlidir.Çünkü her labarotuar aynı değer aralıklarının normal olarak kabul etmeyebilir.Sİzi takip ve tedavi eden doktorunuza danışarak tedavinizin düzenlenmesi uygun olacaktır.

Haberin Devamı

SORU
topuk dikeni hakkında bilgi edinmek istiyorum iki topugum dada var kesin tadavisi varmı
CEVAP
Topuk dikenin tedavisi ameliyattır.Bİr ortopedi uzmanı tarafından değerlendirilip geekli tetkik ve tedavilerin yapılması uygun olacaktır.

SORU
BAS DONMESI VAR TANSIYON YUKSEK GIBI 15 E 10..14 E 9 GIBI BAS DONMESI NADIREN YERE DUSURECEK KADAR OLMUYO AMA DONUYO YARDIMCI OLURSANIZ SEVINIRIM IYI GUNLER.
CEVAP
Tansiyonunuzun kontrol altına alınması önemlidir.DÜzenli olarak tansiyo takiplerinizin yapılması , gerekli görülür ise ilaç tedavisine başlanması uygundur.Tansiyonunuzdaki ani yükselmeler yada ani değişiklikler başdönmesine yol açabilir. 
 Â
SORU
Sayın yetkili, yakın bir zamanda KKB uzmanına gittim. Uzun bir zamandır sesim çatlak çatlak çıkıyor. Ses tellerimin birinde diğerine göre kalınlaşmış olduğunu söyledi. Yüksek sesle ve çok konuşmamamı önerdiler. Tabiki en önemlisi sigarayı bırakmamı söylediler. Bunun dışında yapabileceğim bir şey olup, olmadığını merak ediyorum. Teşekkür ederim.
CEVAP
Soğuk gıdalar tüketmemeniz , sigarayı mümkün olduğu kadar az tüketmeniz hatta bırakmanız ayrıca çok yoğun dumanalı ve tozlu ortamlarda bulunmaktan kaçınmanız faydalı olacaktır.
   Â
SORU
merhaba reflü veya ülserin ilaçlar yardımıyla tedavi edilmesi mümkünmü. bu hastalıkların kansere dönüşüm oranı nedir.bitkisel bir tedavisi varmı?
CEVAP
Reflünün ve ülserin ilaç tedavisi altında tutulması faydalı olacaktır.Aksi takdirde şikayetleriniz artacaktır. Tedavi edilmemesinin ve ilerlemesi halinde bir takım istenmeyen kötü hastalıklara dönüşebilir.Bİtkisel tedavilerden ziyade beslenmeye dikkat edlmesi uygun olacaktır.
  Â
SORU
2 gün önce sol kulağımın arkasında kafatası kemigiyle saç derimin arasında bir şişlik oluştu bişey çiğnerken biraz acı veriyor sizce ne olabilir geçici bişeymidir yoksa doktora başvurmalımıyım.teşekkürler
CEVAP
Deri altında bir beze oluşumu yada herhangi bie trava sonucu ödem oluşmuş olabilir.Ne olduğunun anlaşılabilmesi ve tedavisinin yapılabilmesi için bir uzman doktora danışarak film çekilmesi uygun olacaktır.
 Â
SORU
2 AY ÖNCE RAHATSIZLANDIM KANIMDA WBC ORANI ÇOK YÜKSEK ÇIKTI VE IDRARDA MIKROP BUL MIKTARDA BU BENDE MIDE BULANTISI ARTI HALSIZLIK YAPIYOR VE HALA ŞIKAYETLERIM DEVAM EDIYOR NE YAPABILIRIM
CEVAP
Vücutta iltihabi değerlerin yüksek olması bir takım vücur kimyasallarının artmasına neden olmaktadır.Bunlarda öncelikle mide bulantıları ve kusmalara neden olmaktadır.Bİr süre devam etmesi normaldır fakat enfeksiyonun gerilemesine rağmen mide bulantılarının devam etmesi uzman doktor tarafından değerlendirilmesini gerektirmektedir. 
  Â
SORU
T.kol. 260 çıktı doktorum hemen ilaca başlamamız gerektiğini belirtti ama ben ilaç kullanma taraftarı değilim kolestrolümmü düşürmem konusunda bana yardımcı olabilirmisiz. Kolestrolümün çok yüksek olduğu ve ilaç kullanmadan bunu düşüremeyeceğimi söylediler ben 1 ay zaman istedim eğer bir ayda düşüremessem ilaç alabileceğimi belirttim bu konu hk.bana yol gösterirseniz çok ama çok sevineceğim ilginize çok teşyekkür ederim iyi günler dilerim
CEVAP
Kolesterolü etkileyen en önemli faktör beslenmedir. Ağız yoluyla aldığımız katı yağlar (doymuş yağlardan zengin), yağlı sığır ve koyun eti, tam yağlı süt ve süt ürünleri kolesterolu yükseltir. Beslenmede sıvıyağ kullanmak (yemekleri kızartmamak koşuluyla) kolesterolu dengede tutar. Yağ dışında uyulması gereken bir diğer konu da tuz tüketimi. Olabildiğince az olmasıdır. Meyve-sebze rahatlıkla tüketilecek besinlerdir. Ekmek alırken tercih kepekli, buğday ya da çavdar ekmeğinden yana kullanılmalı, beyaz ete ağırlık verilmeli. Kırmızı et kullanımında ise hem miktarı sınırlı tutmak, hem de olabildiğince yağsız et kullanmak gerekiyor. 
Â
SORU
mrh benim sorunum miğdem bulanıyo başım dönüyo hamilelikten şüphelendim ama hasta oldum bulantılarım devam ediyo ayrıca halk içinde üstüne görme diyorlar hastada olsak hamile kanırmış ama ben hastalığım süresince 4 iğne vurdurdum eğer hamileysem bebek için bir sakıncası varmı ne yapmalıyım stres oldum cvb bekliyorum
CEVAP
Kanda gebelik testi yaptırarak kontrol etmeniz uygun olacaktır.
  Â
SORU
merhabalar benim sormak istedğim 13 yaşında oğlum var.Arkadaşları oğlumdan daha yapılı oda üzülüyor henüz ergenliğe giremedi boyu 147 kilosu 27 acaba normalmidir?benim yapmam gereken nedir bana yol gösterebilirseniz sevinirim.
CEVAP
Boy uzaması erkek çocuklarda biraz daha geç olabilmektedir.Çocukların boyları anne ve babalarının boylarına orantılı olarak uzamaktadır.Uzun boylu anne ve babanın çocukları daha yaşıtlarına göre daha uzun boylu olabilmektedirler.Endişe edilecek bir durum yoktur.
  Â
SORU
benbirhafta önce ilçemizin devlethastahanesinde birhekime muayeneoldum rahatsızlığım midemin sol alt tarafındabir ağrı vebu ağrı benim yemekyememi engelliyor midemebaskı ve ağırlık yapıyor hekimbenden tahlil istedi kan analizlerim normal çıktıfakat ultrasonsonucunda safrakesemin doğuştan küçük olduğu söylendi bunun benim sağlığıma negibi bir zararı olduğuhakkında bilgilendirirseniz çok memnunolurum kilom48den42ye düştü boy: 1.67yaş:29 nasılkilo alabilirim lütfen enkısasürede cevaplayabilirmisiniz
CEVAP
Safra kesesinin ve safra yollarının değerlendirilebilmesi için ERCP denilen bir görüntüleme yöntemi vardır.Buı yöntem ile incelenip bir uzmana tarafında takip ve tedavilerinin düzenlenmesi uygun olacaktır.

Haberin Devamı

SORU
Sayın Hocam merhaba Böyle bir hizmette bulunduğunuz için Teşekkür ederim. Benim sorum. yaşım 42 hayatımda hiç sigara kullanmadım,Ağımdan özürlü olduğum için pek sporda yapamadım,benim şikayetim , yol yürüken olsun,merdiven çıkarken olsun vs. çabuk yoruluyorum ve nefes nefese kalıyorum.Bir yıldan beri her sabah işe giderken en az bir kilometre yürümeme rağmen nefesinde bir açılma,rahatlamada yok.bu konuda daha önce doktorada gittim fakat herhangi bir rahatsızlık bulmadılar.sizce başka neolabir
CEVAP Â
Tıp dilinde dispne denilen nefes darlığı önemli bir hastalığın belirtisi olabilir. Spor yaptıktan, koştuktan veya yorucu bir iş yaptıktan sonra nefes darlığı normal sayılabilir. Ancak ortada neden yokken nefes darlığından şikayet etmek mutlaka üzerinde durulması gereken bir konudur. Çünkü kansızlık, kalp hastalıkları, mide hastalıkları, bronşit, tiroid bezinin büyümesi, akciğer hastalıkları, zatürree, astım, zehirlenme, şişmanlık, nefes darlığına neden olabilir. nefes darlığından şikayet edenlerin sigarayı kesinlikle bırakmaları, ağır yemekleri de terk etmeleri gerekir.
   Â
SORU
Yaşım 47 Spastik kolon rahatsızlığım var.çeşitli ilaçlar kullandım.ancak ilacı kestikten sonra fayda göremedim. Aşırı gaz birirkimi oluyor ve kalp çarpıntısı başlıyor.siz neler önerirsiniz saygılarımla
CEVAP
Bir çok hastada uygun bir diyet İBS belirtilerini azaltır.Yakınmalarının  artmasına neden olan (kişinin kendine özel)yiyecekler daha az yenmelidir.Laktaz enzimi bulunan bakteriler içeren yoğurt iyi tolere edilir.Süt ürünlerinde laktoz bulunur.Laktaz yetmezliği bulunan hastalarda ishale sebep olabilir.Lifli yiyecekler bir çok vakada İBS yakınmalarını azaltabilir. Tahıl ekmeği ve tahıllar,fasulye,meyveler,sebzeler lifli yiyeceklerin önemli kaynağıdır.Bol kepekli,lifli diyet kolonu hafifçe şişkin tutar,bu şekilde spazm önlenmeğe çalışılır.Lifin bazı kısımları gaitanın içinde suyu tutar,gaitanın sertleşmesini önler,barsaktan geçişi kolaylaştırır.Yeterince lifli yiyecek yiyen İBS'li hastalar dışkılaması daha rahat ve ağrısız olur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!