SORU VE CEVAPLAR 36

Güncelleme Tarihi:

SORU VE CEVAPLAR 36
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 27, 2007 13:10

Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.

Haberin Devamı

SORU
sol böyrümden baslayan ve dönem dönem siddetini artiran bir agri hissediyorum.yani sanci seklinde. bazi araliklarla gecer gibi oluyor ama yinede geri geliyor sizce bunun sebebi nedir. simdiden tesekkürler.
CEVAP
Yan ağrılarına neden olabilecek bir çok problem vardır ama sıklıkla bu tarz gelip giden sancı şeklindeki ağrılara böbrek taşları sebeb olabilmektedir.Araştırılması ve gerekili tedavinin yapılabilmesi açısından bir ürolojı uzmanına başvurmanız uygun olacaktır. 

SORU
Diabet hastasıyım 3 aylık A1C cem 6.1 di 2 hafta sonra 10.13 olmuş ne yapmam lazım tekrarda doktoruma gitmedim birde sürekli sırt agrım var belimde özellikle cevabınızı bekliyorum
CEVAP
Hb A1c nizde yükselme olduğu için sizi takip eden doktorunuza danışmanıda gerekli görür ise ilaçlarınızda bie takım değiştimeler yapabilmesi yada tavsiyelerde bulunabilmesi açısından faydalı olacaktır.Bel ve sırt ağrılarınızı içinde tedavi verilebilecektir. 

SORU
iyi geceler hocam;benim sorunum idrar yolu enfeksiyonu,bütün tetkikleri yaptırdiğım halde bi cözüme varamıyorum.cok fazla antibiyotik kullandım dok.tarafından.ama faydasını göremedim,göremiyorumda.şimdiden tşk.ederim
CEVAP
İdrar kültürünün yapılamsı ve kültür sonucunda çıkan mikroba göre antibiyortik kullanımı faydalı olacaktır. İdrar yolları enfeksiyorunu özellikle hanımlarda tekrarlayabilen bir sıkıntıdır.Önlemek amaçlıda tedavi sırasındada hijyene ve bol bol su tüketmeye son derece dikkat edilemsi uygun olacaktır.Bazı kronik  idrar yoları iltihaplanmalarının altından bir takım yapısal problemlerde çıkabilmektedir.O bakımdan uygun olan bir üroloji uzmanına başvurarak gerekli tetkik ve tedavilerin yapılması olacaktır.

SORU
ürtiker rahatsızlığım var eylülden beri akşam saatlerinde müthiş bir kaşıntı ve deride kabarmalar anji ödem durumu da var. kendimi o kadar kötü hissediyorum ki.. ne yapabilirim. Selamlar saygılar
CEVAP
Öncelikle ürtikere necden olan durumun ortadan kaldırılması ve gerekli oluyor ise antihistaminik anti allerjik teavilerden uygun olanının başlanıp bir süre devam edilmesidir. Bİr uzmana danışarak gerekli tetkik ve tedavilerinizin yapılması uygun olacaktır. 

SORU
Sayın doktor; Ben 39 yaşında iki çocuk annesi çalÅŸan bir kadınım, on yıldır evliyim korunmak için hiç doÄŸum kontrol hapı kullanmadım. EÄŸer kullanırsam herhangi bir yan etkisi var mıdır? Saygılarımla.Â
CEVAP
Doğum kontrol hapı kullanmak sizin için uygun bir doğum kontrol yöntemi olup olmadığının bir kadın doğum uzmanı tarafından belirlenmesi uygun olacaktır.Çünkü doğum kontrol haplarının uygun olmadığı bir takım rahatsızlıklar vardır ve kullanılması kesinlikle sakıncalıdır. 
 Â
SORU
merhabalar benim sorunum biraz yürüyeyim yada ayakta kalayım bacaklarım ve ayaklarım çok ağrıyor daha önce bir kere doktora gittim nedenini bulamadı ve romatizma başlangıcı degil dedi acaba siz bana yardımcı olurmusunuz? iyi çalışmalar
CEVAP
Bacak ağrılarının nedeninşn araştırılması için öncelikle nerelerden kaynaklanabileceğinin bilinmesi gerekir. Kas kaynaklımı , kemik ve eklem kaynaklımı yoksa bir damar dolaşım problemindenmi kaynaklanıyor. Dama probleminden kaynaklanıp kaynaklanmadığı venöz dopler incelemesi denilen bir çeşit ultrason ile tesbir edilebilir. Kemik ve eklem kaynakli olup ulmadığı bir film çekilmesi fikir sahibi olunamadı ise daha ileri bir film olan MR incelemesinin yapılması ile anlaşılabilir. Tüm bu tetkiklerin bir uzman tarafından koordine edilmesi ve takip edilmesi uygun olacaktır.

SORU
Rahim ağzı kanserinin aşısı Türkiye'ye geldi mi ya da ne zaman gelecek?ben bir hpv hastasıyım ve merak ettiğim bu aşı hpv ye yakalananlara da yapılabiliyor mu?
CEVAP
Aşı önleyici olduğundan şu anda bilinen virüs almamış kişilerde etkili olacağı yönündedir.

Haberin Devamı

SORU
KAFAMA HERŞEYİ TAKIYORUM VE BİRYERE ARABAYLA GİDERKEN HEP KAZA GEÇİRCEKMİŞİZ GİBİ VE HERŞEYİ KAFAMA TAKIYORUM NAPICAM BİLMİYORUM BUNU NASIL YENİCEM.
CEVAP
Bu konuda bir uzmandan yardım almanı faydalı olacaktır.

SORU
merhaba benim merak ettiğim safra kesei amaliyatı olan bir l kişinin yememesi gereken bir yiyecek varmı?örneğin yumurta yı ne kadar süre ile tüketilmemmesi gerekiyor.birde bu kişi reflü ve duedenit hastasıysa ne yapmalı ne önerirsiniz.iyi çalışmalar diliyorum saygılarımla.
CEVAP
Safra kesesi rahatsızlığı olan hastaların yağlı yiyecekleri tüketmemeleri faydalı olacaktır. Yumurtada hastaları rahatız eder ama ne kadar yanilmemelidir diye bir zaman vermek çok doğru olmayacaktır. Reflü  ve duedenit açısındanda çok acı bahharatlı kazartmalar gibi bir takım yiyecekerden uzak durması uygun olacaktır.

Haberin Devamı

SORU
ben teyzemin kızıyla evlendim.benim kan grubum a rh(+) eÅŸimin ise a rh(-),nasıl bir önlem alabiliriz çocuÄŸumuzun sakat olmaması için.Â
CEVAP
İlk doğumdan sonra bebek Rh + olur ise Rhogam denilen bir iğne yapılması gerekli olacaktır.Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından düzenli gebeliğin  planlanması ve gebelik esnasında takibi faydalı olacaktır. 
 Â
SORU
mide ca lenflere metastaz en son tetkiklte pankreasa bası oluşturan 46x26 mm solid lezyon kusma hızlandı halsizlik acaba son zamanlara doğru hızmı kazandı ltf cevap bekliyorum teşekkürler ameliyat olalı 2 yıl oldu doktor bir şey yapılamaz dedi sizin fikriniz nedir ltf
CEVAP
Hastalığın ilerlemiş olduğu yapılan tetkikler ile belirlenmiş. Mide bulantısı şikayetlerinin artması ile hastanın beslenme ve sıvı alımınında az olması gnel durumundaki bozulmalara katkıda bulunmuş olabilir.Bu zamandan sonra hastaya rahat etmesi için destek tedavilerinin yapılması uygun olacaktır. 
     Â
SORU
suan cocugun atesi var ne yapmali ve fitil verilirmi yasi 2 dir
CEVAP
Ateşi olduğu zaman ateş yaşına uygun doktorunuzun uygun göreceği ateş düşürücü şuruplar yada fitil kullanılabilir.
      Â
SORU
Yattığım zaman sol kulağımda bir uğultu başlıyor. bu durum elbetteki uyumamı engelliyor,herhangi bir şey düşünmemi zorlaştırıyor. bu uğultunun sebebi nedir acaba?  
CEVAP
Kulak uğultlarının kaynağında pek çok şey bulunabilir ve bunların çoğu tedaviye cevap verir. Öncelikle kulak burun boğaz muayenesi ve odyolojik inceleme yapılması uygun olacaktır.Bu incelemelerin sonuçlarına göre gerekli görülür ise daha ileri tetkikler istenilebilir.  Uğultu erken tanınıp tedavi edilirse tam düzelebilir ve bundan sonra yapılacak yakın takip ile yeniden tekrarlanması önlebilir.
    Â

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!