SORU VE CEVAPLAR 21

Güncelleme Tarihi:

SORU VE CEVAPLAR 21
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2007 14:52

ağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.

Haberin Devamı

SORU
Merhabalar, 40 yaşındayım ve yatağıma sırtüstü yattığım zaman topuklarımı yatağa koyduktan sonra ağrı yapıyor. Muhakkak ayaklarımın altına yastık koyarak topuklarımı yere koymayı engelleyerek uyuyorum... Topuklarımın arkasında kemik çıkıntısı oluştu. Kemiklerim mi büyüyor? yoksa deformasyon mu geçiriyor ayaklarım bilemiyorum. Kimisi topuk dikeni diyor ve cerrahi yöntem ile törpülenebiliyormuş. Bu konuda bana bilgi verebilir misiniz? Nasıl bir ameliyattır, ne kadar sürede yürüyebilirim.
CEVAP
Size saglikli yanit verebilmek icin fizik muayene bulgularinizin bir hekim tarafindan degerlendirilmesi gereklidir.  Buyuk olasilikla ayak sagligi ile ilgili bir sorun yasiyorsunuz; dar burunlu ayakkabi giymekten kaynaklanan halluks valgus denen bir hastalik veya topuk dikeni sorun olabilir.  Tedavi yontemini konusmadan once taninin ner konabilmesi gereklidir.  Bu nedenle, en kisa zamanda bir hekime danisiniz.

Haberin Devamı

SORU
28 yaşındayım, bekarım , şu yaşıma kadar çok kez antibiyotik kullandım, ve çoğuna karşı az duyarlıyım, geçenlerde hemşire bir arkadaşım çok antibiyotik kullanmamın ileride hamile kalmama kötü etkileyeceğini söyledi , doğrumudur?CEVAP
Bu bilimsel dayanirliligi olan bir bilgi degildir.


SORU

merhaba,4 gün önce diş ağrılarım yüzünden doktora gittim.dişimin çekilmesi gerektiğini söyledi doktor.çekti fakat diş köklerim eridiği için çene kemiğime yapışmış.dişimi çekerken çene kemiğimide kırdı doktor. doktor kemik erimesi olduğunu söyledi.çene yapımında küçüldüğünü söyledi .ne yapmam gerekiyor.bu arada 27 yaşındayım 2 çocuk annesiyim.çocuklarımın aralarında 2 yaş var.
CEVAP
başlangıç ve şimdiki durumu gösterir röntgen görmeden kesin birşey söylemek mümkün değil.Bazen kemikle diş kaynaşmış olabilir, o zamanda kökler çıkmayabilir.Kalan kök küçükse kalmasında sorun olmaz.Eğer köklerin tamamı içerdeyse o zaman o bölge için müdahale gerekmektedir.


SORU
MERHABA BENİM SORUNUM 2005 YILINDA VUCUDUMDA(SADECE GÖVDEDE)KIRMIZI LEKELER ÇIKTI KAŞINTI YOK SSK YA GİTTİM İLAÇ VERDİ GEÇTİ AMA BACAKLARIMDA YOĞUNLAŞTILAR SSK BENİ CERRAHPAŞA VE SAMATYAYA SEVK ETTİ SSK,SAMATYA VE CERRAHPAŞADAKİ TAHLİLLERİM TEMİZ ÇIKTI.BENİM BU RAHATSIZLIĞIMIN NEDENİ NE OLBİLİR YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM.TEŞEKKÜRLER.LÜTFEN MESAJIMA CEVAP VERİN.!!! CEVAP
Cilt dokuntusu yapabilecek pek cok neden bulunmaktadir.  Bu nedenlerin bir hekim tarafindan arastirilmasi ve ardindan size rahatsizliginizin nedeni konusunda yorum yapabilmesi mumkun olacaktir.  Bu nedenle, mevcut hekimlerinizin onerilerine uyunuz.

Haberin Devamı

SORU
13 yasında bir kızım var. sabah ranzasundan inip lavoboya gidip tekrar ranzasına cıkmak isterken birden görememe ye basladı.gözleri acık bilinci yerinde.yaklasık 30 saniye sürdü.görmeye baslayayınca terledi ve biraz midesi bulandı.simdiye kadar her hangi bir sikayeti her hangi bir yerinde agrısı h,ç olmadı.simdi her hangi bir sikayeti yok. genede bir doktora bas vurmak istiyorum. bu konuda yardımcı olabilirmisiniz.bu tür gecici görememe ciddi bir rahatsızlıgın habercisi olabilirmi. simdiden tes
CEVAP
Vakit gecirmeden bir noroloji uzmanina danisiniz.

SORU
ayak mantarından kurtuluş yolu varmıdır? neden çıkar? önlemlemleri nelerdir? ve eğer geçerse kaç hafta veya ayda geçebilir?
CEVAP
Ayak mantarindan kurtulus yolu vardir.  Ayak temizligi; sik yikama ve kurulama; ayagi nemli birakmama gibi onlemler iyilesme ve hastaliga yakalanma surecini etkiler.  Tedavinin suresi; hastaligin siddeti ve tedaviye uyuma baglidir.

Haberin Devamı

SORU
Yaz-kış çok sık hasta oluyorum ve sürekli antibiyotik kullanmak zorunda kalıyorum. Bağışıklık sistemimi güçlendirmek için ne yapabilirim ?
CEVAP
Bagisiklik sistemini guclendirmek icin vitamin ve mineral iceren taze sebze ve meyveyi bol miktarda tuketmekte fayda olacaktir.  Ayrica, cesitli donemlerde asilama kampanyalari araciligi ile vucut bagisikligini desteklemek de faydali olacaktir.

SORU
merhaba normalinde kalp atışlarının 60-80 arasında değiştiği söylenir. ama ben kalp atışlarımı ne zaman ölçsem 90-95 arası çıkıyor. bu bir kalp sağlığı sorunu mudur. yoksa boşuna mı endişeleniyorum. teşekkürler
CEVAP
Kalp atisinin normalden hizli atmasina; yani tasikardik olmasina neden olabilecek tiroid bezinin fazla calismasi veya kansizlik gibi durumlari arastirmak uzere bir ic hastaliklari uzmanina danismanizda fayda olacaktir.

Haberin Devamı

SORU
benim sorum şu bundan yaklaşık 10 yıl önce göğüsümde ufak bir kitle vardı doktor beze dir dedi bende fazla oralı olmadım ardından bir kaç yıl sonra diğer göğüsümdede çıktı oda ufak bişey şu ana kadar herhangi bir büyüme olmadı ama arada sancı yapıyo acaba tehlikeli olabilir mi?bunun dışında herhangi bi şey yok belirti olarak. Teşekkür ederim.
CEVAP
Memede gorulen kitle ve bezeler; yakinmalarin ortaya ciktigi zaman; yasiniz gibi ozellikle de degerlendirilerek meme muayenesi, meme ultrasonu ve mamografi ile tetkik edilmelidir.  Bu nedenle, en kisa zamanda ileri tektik ve tedavi amaciyla bir hekime danismalisiniz.

SORU
merhaba ben 1.5 yıl önce manik depresif psikoz teshisi konmus bir hastayım doktorum bana 4mg risperdal ve 2mg akineton verdi ve ben 2 ay icinde iyilestim bir yıl icinde ilacların ağır yan etkilerini görmeye basladım ve 6 ay önce kullanmayı bıraktım hersey iyi gidiyordu sadece biraz fazla sinirliydim bundan yaklasık 2 ay önce ani bir sinir patlaması yasadım ve hastalık eskisindende siddetli olarak geri döndü sürekli baskalarının konusmalarını duyuyormusum gibi geliyor ilaclara tekrar basladım
CEVAP
En kisa zamanda bir psikiyatri uzmanina danisiniz ve onun onerisi olmadan da ilac kullanamayiniz.

Haberin Devamı

SORU
Sağ kulağımı birkaç sens evvvel temizlettim.Fakat temizlerken kulak duvarının zedelendiğini söyledi başka bir uzman.Sürekli sağ kulak üzerine yattığımdan arada bir kulağımda bir kaşıntı ve yanma hissi oluşuyor.Bazende akıntı ile birlikte yine tıkandığını hissediyorum.Temizletme bir sonuç getirirmi,hep bu şekildemi hayatımı idame ettireceğim.ne önerirsiniz.Didim/AYDINda oturmaktayım.Şimdiden teşekkürler.
CEVAP
Kulak temizleme uygun bir tedavi sekli degildir.  Kalici duyma kaybina kadar gidebilecek durumlara yolm acabilir.  Bu nedenle, en kisa zamanda bir KBB hastaliklari uzmanina danisiniz.

SORU
bebeklere inek sütü verilmeye hangi aydan başlanır.
CEVAP
Bebeklere inek sutu; sulandirilmis olarak 9.aydan itibaren verilmeye baslanabilir.

SORU
sorum bir haftadır belden aşağı tarafımda ateş ve gece terlemesi var ne olabilir.
CEVAP
Yakinmaniza yonelik olarak ileri tetkik ve tedavi amaciyla bir ic hastaliklari uzmanina danismanizda fayda olacaktir.
 
SORU
eşimde kolesrol,tansiyon ve şeker rahatsılığı var.Raprlu olup ilaçlarını devamlı olarak kullanmakta Ona midesindeki rahatsızlıktan dolayı limonu dahası ekşi hiçbir şeyi sevdiremedim.Bilhassa şekeri dengelemek te yardımcı olarak limon türü gıdaları vucudun istemesini sağlamak gibi bir yöntem varmıdır.ilgilerinize teşekkür ederim.
CEVAP
Limon yemenin şeker düzenlemesi ile uzaktan ve yakından hiçbir ilgisi yoktur

SORU
hipotiroit hastasıyım hastalığımı bilmiyordum geçen kasımda 4 aylık bebeğimi kaybettim tsh:2.23 t4:8.27 t3:1.27 st3:3,94 st4:1,14 atpo ve atg lerim ise binlerde çalışmakta 3 aydır düzenli olarak ilaç kullanıyorum ve bu sonuçlar düzelmiş sonuçlarımdır her ay düzenli hormon testimi yaptırıyorum. yardımcı olmanızı istediğim konu hipotiroidi olan hastaların birdaha bebeklerinin olmayacağı söylenmesi böyle birşey varmı? bebeğe zararı nedir hipotiroidin? hamile kalınılabilirmi?
CEVAP
Hipotiroidiniz  Tiroidit dediğimiz bir ottoimmun hastalık neticesinde gelişmiştir diye düşünüyorum (çünkü antikorlarınız yuüksek). TSH ve tiroid hormon tetkiklerinizi ayda bir değil 3 ayda bir yaptırın, her şey yolunda giderse 6 aya geçebiilirsiniz.Hipotiroidili bayanların bebeği olur, hamile kalabilirsiniz. Takibi düzgün yapıldıktan sonra bebeğinize zarar gelmez. Yalınız gebelik döneminde aylık TSH takibi yapmak lazım.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!