SORU VE CEVAPLAR 1

Güncelleme Tarihi:

SORU VE CEVAPLAR 1
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2007 14:59

NPİSTANBUL Hastanesi ve Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi'nden 33 uzman tüm psikoloji ve nöroloji konusundaki sorularınızı cevaplandırıyor!...

Haberin Devamı

SORU
Endişe ve kaygı bozukluğu yaşıyorum.psikiyatriste gittim paxil adlı ilacı kullanıyorum 2 ay oldu geceleri uyuyamıyorum genel olarak paxilden memnunum daha etkili alternatif bir ilac veya tedavi önerirmisiniz. hertürlü bilgilendirirseniz sevinirim. teşekkürler.
CEVAP
İki ay geçmeden Paxil’i değiştirmek zaten doğru olmaz. Kaygı bozukluklarında iki üç aydan sonra çok daha belirgin düzelmeler olur. Bu yüzden en uygunu, Paxil’e devam etmeniz ve ek olarak uykunuzu düzeltici bir ilaç kullanmanız. Hangi ilacın uykunuzu düzelteceğine de, elbette doktorunuz karar vermeli.

SORU
Merhaba ben çok agır deprasyon geçirdim. hayal.panik atak yanlış anlama düşünce yarışı yanlış algılama sinirlenme vs gibi bu ve bunu gibi her türlü bozukluk. manisa ruh ve sinir hastalıkları hastanesi başhekimi ahmet ayer bana lustral ve risperdal adlı iki ilaç önerdi bu ilaçları gündelik olara 2 yıl kullandım. ve şu anda çok iyiyim. geçmiş sorunlarımı hiç yaşamıyorum. sadece biraz aşırı uyku problemim var. bu sorunum takrar nüksedermi?. uyku problemi giderilebilirmi?
CEVAP
Ağır bir depresyon yaşamışsınız. Psikotik depresyon denilen tabloda kişinin algılaması bozulabilir. Es duyar ve görüntü görebilirler. Şüphecilik, alınganlık gelişebilir. Ancak bu tip belirtiler çok farkı psikiyatrik rahatsızlıkta da olabilir. O nedenle bir psikiyatri uzmanının kontrolünde olmakta fayda vardır. Uykusuzluğunuz giderilebilir ilaçlarla. Rahatsızlığın nüksü ilaç kullanıyorsanız düşük bir risktir. Ancak ilaç kullanmazsanız rahatsızlığınız daha yoğun şekilde tekrarlayabilir. İlaç uyumu ile riskler en aza iner. Doktorunuzun önerilerine uymanız çok önemlidir (sağlığınız için). İlginize teşekkür eder, geçmiş olsun dileklerimi iletirim.

SORU
Bir yıldır hayattan zevk almaz oldum sürekli bir hüzün yaşıyorum.yüz ifadem hep ağlamaklı ve kesin bir nedeni yok bunun.ne oluyor bana anlamıyorum.ne yapmalıyım.
CEVAP
Yaşadığınız tablo bir depresyon tablosu olabilir. Depresyonda iken insanlar kederli, üzgün ve mutsuzdurlar. Sosyal ilişkilerinde ve iş performansında bozulmalar yaşayabilirler. Konsantrasyon kaybı, güçsüzlük ve çok sayıda diğer belirtiler de klinikte egemen olan belirtilerdir. Bir hastayı klinik şartlarında değerlendirmeden depresyon tanısı koymak doğru olmayacaktır. Bir psikiyatri uzmanından yardım almanız uygun olacaktır. Geçmiş olsun dileklerimi iletir, ilginiz için teşekkür ederim.

Haberin Devamı


SORU
İYİ GÜNLER, INTERNETTEN ARAŞTIRDIĞIM KADARIYLA BENDE OBSESİJ KOMPULSUS BOZUKLUĞU OLDUĞU KANISINA VARDIM.ÖZETLE;ELLERİMİ ÇOK UZUN SÜRE YIKAMAM, DIŞARDA GEZERKEN HASTALIK KAPMA HİSSİ VEYA PASLI BİR YERE DOKUNUNCA TETANOZ OLACAĞIM GİBİ...BU BENDE SON 2 YILDA ARTIŞ GÖSTERDİ.BU DÜŞÜNCELERİN SAÇMA OLDUĞUNU BİLİYORUM.AMA ELİMDE OLMADAN BEYNİM HEP BU YÖNDE RAHATSIZ OLUYOR.BU HASTALIĞIN İLAÇLA TEDAVİSİ VARMIDIR?2,5 YAŞINDA OĞLUMDA GÖZÜKME İHTİMALİ VAR MI?
CEVAP
Obsesif kompülsif bozukluğun (OKB) oldukça etkili ilaç tedavileri vardır. Üstelik bu ilaçların çoğu yan tesiri az, uyku ve sersemlik yapmayan, uyuşturucu olmayan, çalışanların ve öğrencilerin rahatlıkla kullanabildiği ilaçlardır. Ayrıca bilişsel-davranışçı psikoterapi de son derece faydalıdır, ilaca ek olarak veya hiç ilaç kullanmadan uygulanabilir. OKB kısmen ırsi bir hastalıktır, oğlunuzda görülme riski başkalarına göre biraz daha yüksektir (sadece ‘biraz’). ‘TAKINTILAR’ adlı kitabımdan yararlanabilirsiniz (Dr. Oğuz Tan, Timaş Yayınları).


SORU
Endişe ve kaygı bozukluğu yaşıyorum.psikiyatriste gittim paxil adlı ilacı kullanıyorum 2 ay oldu geceleri uyuyamıyorum genel olarak paxilden memnunum daha etkili alternatif bir ilac veya tedavi önerirmisiniz. hertürlü bilgilendirirseniz sevinirim. teşekkürler.
CEVAP
İki ay geçmeden Paxil’i değiştirmek zaten doğru olmaz. Kaygı bozukluklarında iki üç aydan sonra çok daha belirgin düzelmeler olur. Bu yüzden en uygunu, Paxil’e devam etmeniz ve ek olarak uykunuzu düzeltici bir ilaç kullanmanız. Hangi ilacın uykunuzu düzelteceğine de, elbette doktorunuz karar vermeli.

Haberin Devamı


SORU
Ben çok sık başağrısı çekiyorum.ama gündüzleri değil özellikle geceleri ve bunu yaklaşık 7-8 yıldır yaşıyorum.sanırım psikolojik.çünkü hava kararmaya başladığı an beni bir huzursuzluk kaplıyor ve hemen uyumak istiyorum.kötü bir haber duysam sanki o olayı kendimde yaşayacakmışım gibi elim ayağım titriyor.hemen yanlız kalıp uyumaya çalışıyorum ve passiflora adlı şurubu içiyorum onu içince rahatlıyorum.ne olduğunu bilmiyorum.yardımcı olursanız çok sevinirim
CEVAP
Yaşadığınız sıkıntılar kaygı bozukluğu ya da depresyon belirtileri olabilir. Baş ağrınız için tetkikler yapıldıktan sonra bir sorun bulunamıyorsa gerilim tipi baş ağrısı demek daha uygun olacaktır. Kullandığınız ilaçlar ilgili olarak mail ortamında yorum yazmak uygun olmayacaktır. Bir psikiyatri uzmanından yardım almanız yerinde olacaktır. Doktorunuz uygun görürse sizi terapiye de yönlendirebilir. İlginiz için teşekkür eder, geçmiş olsun dileklerimi iletirim.


SORU
Ben bir süredir her sabah 1 adet lustral alıyorum 2 yıl önce doktor tavsiye etmişti kullandım ve kestim sinirlilik halim geçmedi herşeye sinirlenir oldum insanlardan kalabalıktan herşeyden sıkılıyorum o nedenle lustral alıyorum ama eskisi gibi herhangi bir faydası olmuyor yine sinirime hakim olamıyorum sakin olup olaylara daha sakin bakabilmem için ne yapmam lazım
CEVAP
Sinirlilik ve öfke kontrolsüzlüğü çok sayıda psikiyatrik rahatsızlıklarda belirti olarak karşımıza çıkabilir. Bu belirti ile en sık karşımıza çıkan hastalıklar, depresyon ve anksiyete (kaygı) bozukluklarıdır. Öfke kontrol bozukluğu, sinirlilik belirtileri altta yatan ana rahatsızlık düzelince (tedavi edilince) ortadan kalkabilir ya da belirgin derecede hafifleyebilir. Bunun için bir psikiyatri uzmanından yardım almanız gerekmektedir. İlaç tedavisine ek olarak planlanacak olan psikoterapiden de fayda göreceğinizi düşünüyorum. İlginiz için teşekkür eder, geçmiş olsun dileklerimi iletirim.

Haberin Devamı

SORU
Gelecekle ilgili endiselerim var okul hayatında basarılı olamadım ünw sınavını kazanamadım iki kez girdim ve artık hayata atılmak istedim basarılı olamadım ve ve sık sık olmasada bazı günler aniden duygusal çöküntüler moral bozuklugu stres isteksizlik yasıyorum ve sinirlerim bozuluyo ne yapmam gerek bilmiyorum ingilizce ve bilgisayar kursumu alıym cünki vasıfsız elemanın bu ülkede hiç bi deyeri yok ve 15 sene okuyan birininde yardımcı olursanız sevinirimm iyi günler
CEVAP
Yaş dönemi olarak beklentilerin çokça olduğu bir dönemdesiniz.Yetişkin hayata başlıyor olmanız zaten üzerinizde bir kaygı yaratacaktır.Hem sizin beklentileriniz hem de sizden beklenenler bir yetişkinin ki gibi olacakken sizin bunları karşılama stiliniz geçmiş alışkanlıklarınız ile yani gençlik alışkanlıkları ile olabilir. Yaşadığınız durum yetersizlik ve güvensizlikle beslenen belirsizlik durumunun yarattığı kaygı.her başarısız girişiminizde bunu destekleyecektir. Her planlanmamış ve stratejik düşünülmemiş çabuk kararlar ile uygulamaya geçmenizde başarısızlığı. Size önerim gerçekçi beklentliler oluşturarak geçmişte elde edemediklerinize hayıflanmadan ve kendini suçlamadan en iyi yaptığınız şeyi, mücadele etmeyi sürdürmeniz. En azından şimdi başarısız olmanın birkaç yolunu daha önceki deneyimlerinizden biliyorsunuz değil mi?! Psk. Orhan Gümüşel

SORU
ANNEM VE BABAM SAĞ ALLAH KORUSUN DEVAMLI ONLARI KAYBETME DÜŞÜNCESİ VAR.HEP ONLARI KAYBEDICEĞİMİ DÜŞÜNÜYORUM.BENDE PSİKOLOJİK OLARAK RAHATSIZLIK OLUSTU BU YUZDEN PSİKOLAĞA GİTMEYİ BİLE DÜŞÜNDÜM. TESEKKUR EDERIM.
CEVAP
Hemen herkes yakınlarının başına kötü bir olay gelmesinden endişe duyar. Ancak kişinin hayat kalitesini düşürecek kadar şiddetli yakınlarını kaybetme korkusu ve diğer aşırı kaygı ve kuruntular çoğunlukla anksiyete bozuklukları adı verilen psikiyatrik hastalıklarda görülür. Kişi kendisine de anlamsız gelebilen bu korkudan kurtulamaz. Çoğu zaman huzursuzluk, yorgunluk, düşüncelerini odaklayamama, kas gerginliği, uyku bozukluğu gibi belirtiler de kaygılara eşlik eder. Bu durum ilaç tedavileri ve çeşitli psikoterapilerle etkili biçimde tedavi edilebilir. Eğer kaygınız şiddetli ve hayatınızın genel akışını aksatacak nitelikte ya da eşlik eden diğer yakınmalarınız varsa psikiyatrik yardım almanızı öneririm.

Haberin Devamı

SORU
Uyku bozukluğu sorunum var.Benim şikayetim birden fazla bozukluğu kendimde bulmam.Sabahları uyanamama,gündüz ya da akşam sürekli uyku hali,ağır uyuma,sürekli yorgunluk.Şikayetlerim evlenmeden önce de vardı.Hipotroid hastasıyım,ilaç almıyorum.İlaç aldığım dönemdede şikayetlerimde bir azalma olmadı,depresyon yada psikolojik sorunlarında buna yol açabileceğini biliyorum ama benim uyku sorunum birden fazla olunca hormonal,nörolojik ya da psikolojik tedavi yöntemlerinden hangisine müracaat etmeliyim?
CEVAP
Öncelikle hipotroidi sorununuzun çözülmesini öneririm çünkü belirttiğiniz şikayetler bu rahatsızlıkta da sıklıkla görülen durumlardır. Aynı zamanda psikiyatrik yardım da alabilirsiniz.

SORU
Depresyonun ilaçlı tedavisinden başka yöntemleri de var mı? Mesela elektrik akımı falan veriliyor diye duydum.Sanki reset yapar gibi denildiğini işittim.Bu konuda aydınlatırsanız sevinirim.Şimdiden herşey için teşekkürler, selamlar
CEVAP
Ağır depresyon veya ilaç tedavisine dirençli durumlarda bazen psikotik bozukluklarda kullanılan bir yöntem olan elektrokonvulsif terapi(EKT) halk arasında şok tedavisi veya elektrik tedavisi olarakta biliniyor. Ancak bu uygulama için hekimin değerlendirme ile karar vermesi gerekir.

SORU
Ben bir süredir her sabah 1 adet lustral alıyorum 2 yıl önce doktor tavsiye etmişti kullandım ve kestim sinirlilik halim geçmedi herşeye sinirlenir oldum insanlardan kalabalıktan herşeyden sıkılıyorum o nedenle lustral alıyorum ama eskisi gibi herhangi bir faydası olmuyor yine sinirime hakim olamıyorum sakin olup olaylara daha sakin bakabilmem için ne yapmam lazım
CEVAP
Sinirlilik ve öfke kontrolsüzlüğü çok sayıda psikiyatrik rahatsızlıklarda belirti olarak karşımıza çıkabilir. Bu belirti ile en sık karşımıza çıkan hastalıklar, depresyon ve anksiyete (kaygı) bozukluklarıdır. Öfke kontrol bozukluğu, sinirlilik belirtileri altta yatan ana rahatsızlık düzelince (tedavi edilince) ortadan kalkabilir ya da belirgin derecede hafifleyebilir. Bunun için bir psikiyatri uzmanından yardım almanız gerekmektedir. İlaç tedavisine ek olarak planlanacak olan psikoterapiden de fayda göreceğinizi düşünüyorum. İlginiz için teşekkür eder, geçmiş olsun dileklerimi iletirim.

SORU
Ben utangac birisiyim ve cabuk SIKILAN birisiyim ve icime kapali birisiyim ve her hangibi bir olayda cabuk sitrese girerim ne yapmam lazim bana lütfen cevap yaziniz. saygilarla
CEVAP
Utangaçlık, içine kapalılık kişinin düşüncelerini ve duygularını davranışa dönüştürmesini engelleyici bir etkiye sahiptir, kişi düşüncelerini ve sıkıntılarını içine attıkça daha da utangaç hale gelir, utangaç hale geldikçe daha da içine atar, böyle bir kısır döngü oluşur. Böyle durumlarda bu kısır döngüyü bir yerden kırarak işe başlamak en iyisidir, size davranışa dönüştürmenin çok zor gelmeyeceği ama utandığınızdan dolayı bugüne kadar yapamadığınız bir davranışla başlamak bu döngüyü kırmak için iyi bir başlangıç olabilir. Başlangıçta zorlanabilirsiniz, ancak zorlanmak bir şeyleri özellikle kendimizle ilgili olan ve değiştirmek istediğimiz özellikleri değiştirmemiz için olmazsa olmaz bir geçiş sürecidir. İlk denemelerinizde hedeflediğiniz davranışa ulaşamasanız da moralinizi bozmayıp devam etmelisiniz. Bu değişim sürecinde bir psikolog veya psikiyatristen yardım da alabilirsiniz.

Haberin Devamı

SORU
Merhabalar nasıl başlıcamı bilmiyorum hayatan hiçbirşeyden zevk almamaya başladım ani aglamalar insanlarla görüşmek istememe duygusu sürekli halsızlık.buna benzer bir çok olay nasıl bir yol izlemem lazım.bana yardımcı olurmusunuz hiçbir doktor desttegi almadım.şimdiden teşekkürler
CEVAP
Bahsetmiş olduğunuz belirtiler depresyon hastalığına ait bulgular olup buda tedavisi olabilen bir rahatsızlıktır. Vakit kaybetmeden psikiyatriste gidip yardım almanız yerinde olacaktır.

SORU
Sayın dr. 20 yaşında öğrenci olan kızımda 2 sene öncesinde kas güçsüzlüğü şikayetleri başlamıştı, nörolojik takiplerinde myastin gravis teşhisi kondu, çapa nöroloji bölümü takip ediyor, geçen sene temmuz ayında göğsünden timus bezi alındı. ilaç olarak da mestinon verildi. başka bir tedavi uygulanmadı. eskiye nazaran daha iyi ama kas güçsüzlüğü devam ediyor, sizin de görüşlerinizi almak istedim. Teşekkür ederim.
CEVAP
Myasthenia Gravis tedavisinde bazen sadece tek başına timus alınması bile yeterli olabilir. Mestinon ise bu hastalıkta güçsüzlüğe karşı verilen bir ilaçtır. Kortizon tedavisine başlanmaması ise daha iyi seyir yönünde bir bulgu olabilir. Hastanın izlendiği klinik bu konuda oldukça yetkin bir kliniktir. Takiplerinizi aksatmamanızı tavsiye ederiz

SORU
Sürekli olarak baş ağrım oluyor.2-3 gündür de tansiyonum büyük 9 küçük 6 ve çok baş ağrım oluyor. nedeni ne olabilir acaba?bundan 6-7 ay önce de baş dönmem oluyodu ayaktaysam gözlerim kararıyodu ve bir yere tutunmazsam düşecek gibi oluyordum.şimdi ise baş dönmem yok ama tansiyon problemim var ve baş ağrım nedenini öğrenebilirsem sevinirim. Teşekkürler İyi çalışmalar
CEVAP
Ayağa kalkınca tansiyon düştüğünde göz kararması olabilir. Bunun altında kansızlıktan sinir iltihabına kadar bir çok neden olabilir. Ama anlaşılan baş ağrılarınız şu anda yok. Baş ağrısının yüzlerle ifade edilen nedeni vardır. Bunlardan en sık görüleni de migren ve kronik gerilim tipi baş ağrısıdır. Bu aşamada baş ağrısının hangi nedene bağlı olduğunu anlamak için bir nöroloji uzmanına başvurmanız önerilir.

SORU
İyigünler benim sorum anadolu öğretmen lisesi 3.sınıfta okuyan 17 yaşındaki oğlumla ilgili sorunu yatağa yattığı sıralarda uykuya yeni vardığı sıralarda şiddetli terleme ile birlikte yüksek sesle seslenerek yani çığırarak yatakdan fırlayarak kalkıyor.yanına giderek ayıktırıyoruz.sebebini sorduğumuzda genelde cevap vermiyor.bazen örümcek türü hayvanların saldırdığını bazende anne babaya karşı saldırı olduğunu nadiren söylüyor.hemen hemen hergece tekrar ediyor.uykuda konuşuyor.vereceğiniz bil.tşk
CEVAP
Uyku döneminin ilk üçte birlik döneminde ortaya çıkan ve genellikle korku içinde çığlık atmayla başlayan, yineleyen duruma uyku terörü adı verilir. Sıklıkla çarpıntı, terleme, hızla soluk alıp verme gibi bedensel belirtiler duruma eşlik eder. Çoğu zaman uyandırılan kişi çevreye karşı tepkisizdir ve ayrıntılı bir rüya anımsamaz. Çoğu zaman korkutucu olan bu durum yaşın ilerlemesi ile ortadan kaybolur ve tıbbi tehlike yaratmaz. Ancak sorunu yaşayan kişi öncelikle bir psikiyatrist muayenesinden geçmeli ve tablonun altında yatan başka bir sebep olup olmadığı araştırılmalıdır.

SORU
Ben kenndím almanyada yasiyorum yakalasik 14 sendedir benede epilepsi var dediler ama benim sorum o degil sorum benim kiriz geldigi zaman bana sanki biri yanimda varmis gibi oluyor ver bana ner zeman bana döneceksin diyor sende hic Allah korkusu yokmu sende diyor bunu bir türlü engilemiyorum bana bu konuda yardimci olursaniz menmun olurum saygilarimla
CEVAP
Anlattığınız şikayet de epilepsi ile ilişkili olabilir. Bazı epilepsi tiplerinde kasılmalar yerine ya da kasılmalardan önce bu tür psikiyatrik sanılabilecek bulgular olabilir. Temporal lob epilepsisi adı verilen bir sara çeşidi vardır ki dediğiniz şikayetler bu tip bir epilepside olur. Bu nedenle bahsettiğiniz şikayetler de bir epilepsi bulgusudur ve epilepsi tedavisi ile gerileyebilir. Şikayetlerinini bir nöroloji uzmanına anlatmanız ve gerekirse EEG ve MR gibi tetkileri yaptırmanız yararlı olabilir.

SORU
Selamlar ilgilerinize teşekkür ederim.benim sorunum yaklaşık 2 yıldan beridir bir halsizlik uyuşma güçsüzlük aşırı yorgunluk ve yüzümde yorgunluk belirtisinin aşırı şekilde belli olması
CEVAP
Psikiyatrik sorunlar çoğu zaman kendisini beden diliyle gösterir. Yaşadığınız tablo depresyon da olabilir, başka bir rahatsızlığın habercisi de olabilir. Yorgunluk dahili başka nedenlerle de ortaya çıkabilir (kansızlık, tiroid fonksiyon bozukluğu, tansiyondaki dengesizlik, vit B12 ve folik asit eksikliği, vb.). Organik herhangi bir neden bulunamazsa rahatsızlığınızın psikiyatrik temelli olduğunu belirtebiliriz. Bu açıdan tetkiklerinizin yapılması, gerekli olursa da psikiyatri uzmanıyla görüşmeniz uygun olacaktır. İlginiz için teşekkür eder, geçmiş olsun dileklerimi iletirim.

SORU
Sayın Hocam ;5 yıldır aralıklarla; migren ve erken boşalma proplemi sebebi ile anti depresan(paxil 20mg) kullanıyorum günde 10mg; ilaç iki şikayetimede iyi geliyor, bıraktığım zaman şikayetlerim tekrar artıyor ;sürekli kullandığım zaman ise bazı yan etkileri var(cinsel isteksizlik ve sertleşme problemi)ilaç kullanmak istemiyorum ,fakat bıraktığım zaman şikeyetlerim tekrar başlıyor ne yapmalıyım..Şimdiden ilginize teşekür ederim....
CEVAP
Bu konuda paxil tek seçenek değildir. Cinsel işlevlere etki etmeyen benzer tarzda ilaçlar da mevcuttur. Ayrıca migren tedavisinde farklı etki mekanizmasına sahip başka ilaçlar da vardır. Bu konuda her şeyi anlatarak bir nöroloji veya psikiyatri uzmanına başvurmanızı öneririz.

SORU
Ben 33 yaşında evli,çocuğu olan bir erkeğim.kadın kıyafetlerine aşırı ilgim var.ilkokula başlamadan,annemin ablalarımın çoraplarını ve çamaşırlarını elbiselerini gizlice giyerdim.gençlik yıllarımda bunun yanlış olduğunu düşünüp bırakmaya çalıştım.fakat ne yaptıysam bundan vazgeçemiyorum.halen kendime aldığım çamaşır,kıtafet ve ayakkabıları gizlice giyiyorum.nerede bir güzel kadın kıyafeti görsem dayanamıyorum,mutlaka alıp giymek istiyorum. içimde inanılmaz bir kadın olma isteği var.
CEVAP
Erkeğin  kadın kıyafetleri giymekten haz almasıyla tanımlanan psikoseksüel rahatsızlıklara transvestizm  diyoruz. Bu rahatsızlığın çeşitli nedenleri vardır. ancak bu bir rahatsızlık olduğu için kişinin bunu aşmak için uzman bir psikiyatristen yardım almasında fayda vardır.  Tek başına bırakmaya çalışmak  sizde de olduğu gibi başarısızlıkla sonuçlanmaya ve kişinin mutsuzluğuna, umutsuz hissetmesine sebep olur.

SORU
Yazımın devamı eskiden hiçbirşeyi önemsemez güler geçer ve sorunlara çözüm arardım.hamileliğimde ve doğum sonrasında bana herkonuda destek olması gerekenler hayatımı bir kağusa çevirdi.kafama takmadığım herşey artık benim için bir sorun oldu ve herkeze bağıran,her olayı kendine bağlayan en ufak bir rahatsızlığın altında(kızımiçin)çok kötü sonuçlar çıkacağına inanan ve çocuğuna artık bakamayacağı kanatını getirmiş bir kadın oldum.hayatım dondu ve hareket etmiyor.yardımcı olursanız sevinirim :(
CEVAP
Doğum sonrasında çevrenizdeki kişilerden yeterli desteği göremediğinizi bunun sonucunda da kendinizi yalnız hissettiğinizi anlıyorum.  Bu yalnızlık duygunuz her sorunu kendinizin çözmek için çaba sarfetmenize neden olmuş. Bu durum bir süre sonra size yardımcı olan insanları görememenize her olaydan olumsuz sonuçlar çıkarmanıza da neden olabilir. bu nedenle sorunlarınızı ve sorumluluklarınızı yaşamınızı paylaştığınız kişilerle paylaşmanız da fayda var. onların sorumluluk almaları sizi rahatlatacaktır. Bir çocuğun en önemli ihtiyaçlarından biri annesiyle duygusal yakınlık oluşturmaktır. Sizin yumuşak ses tonunuz, kucaklamanız onun için oldukça önemlidir ve en temel ihtiyaçlarından biridir. Uyku, yemek ve altını temizlemek konusunda da zaman zaman çevrenizden yardım almanız sizi rahatlatır. Bunları yapıyor ama tatmin olmuyorsanız o zaman da kendinizden beklentilerinizi sorgulamanız da fayda var.

SORU
Merhabalar benim sorunum tırnak yemek bundan kurlulmak istiyorum ama yapamıyorum farkında olmadan elim ağzıma gidiyor. insanlar neden tırnak yer bunuda çok merak ediyorum bunu cevaplarsanız sevinirim. birde bundan kurtulmak için ne yapmam gerekiyor teşekkürler
CEVAP
Tırnak yemek, o sırada üstesinden gelmeye çalıştığınız bir sıkıntınızın olduğunu gösterir. Bu sıkıntı, genellikle belli bir durumun, olayın veya kişinin sizde belli bir duyguyu (kaygı, öfke...vs gibi) uyandırmasına bağlıdır. Ancak tırnak yemek kaygınızı yatıştırma için etkili bir yol olmadığı gibi belli bir sorunun da çözümünü sağlayamaz. Daha ziyade olaylar veya durumlarla etkili biçimde başedemediğiniz için kendinize eziyet ettiğinizi ifade eder.

Çözüm olarak; tırnaklarınızı yediğinizi fark ettiğiniz her seferinde bunu frenlemeye çalışmanız, sizde sıkıntı yaratan şeyin ne olabileceğini bulmaya gayret etmeniz işe yarar. Neyin sizde sıkıntı uyandırdığını bulduğunuzda da onunla daha etkili ve işe yarar biçimde nasıl başa çıkabileceğinizi, o konu veya durumla ilgili ne yapabileceğinizi düşünüp, harekete geçebilirsiniz.

SORU
Sinirimi kontrol edemediğim zamanlar sık sık olmaya başladı, buna nasıl engel olabilirim?
CEVAP
Sinirlilik, özellikle kontrol edilemeyen patlamalar, tahammüzlsüzlük gizli bir depresyon bulgusu olarak karşımıza çıkabilmektedir. Eğer bu sizin insan ilişkilerinizi, işinizi sekteye uğratıyor ve bunu engelleyemiyorsanız mutlaka bir danışma almalısınız.

SORU
Merhaba,babam uzun yıllardır kronik şizofrenik hastadır.benim eşimle ciddi sorunlarım var mutsuz bir evlilik sürdürüyorum.işlerimde istediğim gibi gitmiyor genelde ve çok sık düşüncelere kaptırıyorum kendimi işte şu şöyle olsa bu böyle olsa diye ve uyku düzenimde iyi değil sürekli bir uykusuzluk hali yaşıyorum.mutlu değilim yaşamda doğrusu.çok çabuk sinirleniyorum insanlara tahammül edemiyorum... bende bazen acaba şizofren olurmuyum diye içimde bir korku var.sorunlarımıda çözemiyorum...
CEVAP
Bahsettiğiniz şikayetler bir şizofreniyi değil depresyonu düşündürmektedir. Babanızda şizofreni olması sizin mutlaka şizofreni olacağınız anlamına gelmemektedir. Ancak depresyon gibi hastalıkları ağır geçirme riskiniz artar. O yüzden vakit geçirmeksizin bir psikiyatri uzmanına görünmelisiniz.

SORU
Ben 37 yaşındayım. bundan altı ay önce bir psikiyatriste gittim. sorunlarımı dinledi ve bana cipram 20 mg ve tolvon adında ilaçlar verdi. tolvonu 15 gün kullandım.çünkü gün içinde beni sersemletiyodu. cipramı 6 aydır kullanıyorum.günde 1 adet. şimdi ilaçları bırakmak istiyorum nasıl bırakmalıyım. günde ne kadar alarak azaltmalıyım. yardımcı olursanız sevinirim. saygılar E.Y
CEVAP
Herhangi bir şekilde herkim tarafından başlanan bir ilacın yine bir hekim kontorlünde bırakılması uygundur. Bu ilaçları yazan hekimle irtibata geçiniz ve durumunuzu belirtiniz, mutlaka size yardımcı olacaktır. Belki kesmeyip doz ayarlamasıyla sorununuz çözülecektir.

SORU
İYİ GÜNLER, BENİM SORUNUM DOĞUMDAN SONRA ELİMDE,YÜZÜMDE VÜCUDUMUN BELLİ BÖLGELERİNDE VEYA BAZEN KISMİ YERLERDE UYUŞMALAR OLMAKTADIR.BU UYUŞMA SOĞUKLUK HİSSİ VE ÖR/KOLUNUZUN ÜSTÜNE YATTIĞINIZDA OLUŞAN UYUŞUKLUK+SOĞUKLUK HİSSİ KARIŞIMI BİR UYUŞUKLUK YAŞAMAKTAYIM.BEYİN MR'I ÇEKTİRDİM.BİR SORUN OLMADIĞI SÖYLENDİ.FAKAT ÜZÜLÜNCE,YORULUNCA VE BU UYUŞUKLUK AKLIMA GELDİĞİNDE BU SORUNU YAŞAMAKTAYIM.BİRDE BAZEN AYNI NOKTAYA BASTIRINCA ÖR/KOLUMA VEYA YÜZÜME ELİMİ KOYUNCA BU HİSSİ YAŞIYORUM
CEVAP
Kolda, bacakta, başta uyuşma, karıncalanma veya ağrı belirtileri maskeli depresyonda görülen bir durumdur. Maskeli depresyonda kişide daha çok sizin yaşadığınız türden uyuşmalar, karıncalanmalar, güçsüzlükler, ağrılar, unutkanlıklar, halsizlikler söz konusu olmaktadır. MR'da bir şeyin saptanamaması da bunu destekler mahiyettedir. Hiç vakit kaybetmeksizin bir psikiyatri uzmanına danışmalısınız.

SORU
Nişanlım depresyonda ona yardım etmek istiyorum ama nasıl yardımcı olacağımı bilmiyorum hayatla olan bağlarını koparmış gibi davranıyor buda beni çok üzüyor ona nasıl yardım edebileceğim konusununsa bana yardım edebilirmisiniz.
CEVAP
Nişanlınızda eğer mutsuzluk, keyifsizlik, hayattan tad alamama, yorgunluk, halsizlik, dalgınlık, unutkanlık, uyku bozukluğu gibi şikayetler varsa bir depresyon atağı düşünülebilir. Bu durumda mutlaka bir psikiyatri uzmanıyla görüşmelidir. Bu durum uygun bir tedaviyle büyük oranda tedavi edilebilmektedir.

SORU
MERHABALAR,BENİM SORUM HEMEN HEMEN HER HAFTA OLAN 1 VEYA 2 GÜN SÜRELİ YOĞUN BAŞAĞRISINDAN MÜZDARİBİM,O KADAR AĞIR GEÇİRİYORUM Kİ BAŞKA BİR KONU ÜZERİNE YOĞUNLAŞAMIYORUM,AYRICA İLAÇ KULLANMAK PEK İSTEMİYORUM NELER YAPABİLİRİM?
CEVAP
Baş ağrısının yüzlerle ifade edilen nedeni vardır. İlk olarak başınızın ağrısının neye bağlı olduğu anlaşılmalıdır. Gerekirse bazı tetkikler de istenebilir. Baş ağrılarının bazılarında ilaç tedavisi dışında akapuntur gibi ilaç dışı yöntemler de mevcuttur. Bu nedenle bir nöroloji uzmanına veya ağrı merkezine  başvurmanız ve onun çizdiği yolda tetkik ve tedavinin planlanması önerilir.

SORU
Annemin ellerinde uyuşmalar oluyor, ellerini kapatıp sıkamıyor ve aynı zamanda kolları ile beraber ağrılar oluyor.Nöroloji uzmanına ve fizik tedaviye götürdüm. Filim çekip kan tahlili yaptılar. Boyun bölgesinde boyun fıtığı olmuş, ellerde de romatizmal iltihaplanma oluşmuş dediler iğne ve ilaç verdiler geçmedi.Bir başka doktor da psikolojik olur dedi ,üzülünce böyle ağrılar olur dedi. Sonuç olarak ağrısı halen var,sızlanıyor.Ne yapmalıyız.Önerilerinizi bekliyorum
CEVAP
Bu konuda deneyimli bir romatoloji uzmanına başvurmanız uygun olur. Boyun fıtığı da benzer bulguları yapabilir. Hastanın muayene bulguları bilinmeden ve filmleri görülmeden bir şey söylenmesi uygun olmayacağından bir beyin cerrahisi uzmanının da görmesinde yarar olabilir.

SORU
AİLENEVİ PROBLEMİM VAR ŞUANDA DEPRASYONDAYIM ŞİDDETLİ GEÇİMSİZLİK
CEVAP
Şiddetli geçimsizlik; evli çiftlerin sıkça karşılaştıkları sorunlardır.Tabiatıyla bu tür sorunlar hem erkekte hemde kadında ;ruhsal rahatsızlıklara sepep olabiliyor.özellikle kadınlar bu tür duygu durumlarına daha çok maruz kalıyorlar.size önerim bir evlilik danışmanından bu konuda yardım almanız.Aile iletişimi kitaplardanda yararlanabilirsiniz.Bu konuda prof .dr. Nevzat TARHAN hocamızın Makul Çözüm  kitabını öneririm. Ayrıca Evlilikte dört mevsim  (Gary CHAPMAN) kitabını öneriyorum.
 
SORU
Ben yaklaşık 5 aydır kusma problemi yaşıyorum.genel cerraha gittim safra kesesinde bişey çıkmadı,ancak ülser olma ihtimali olduğu söylendi ancak,farkında olmadan bişey kızınca,sinirlenince veya üzülünce bulantı başlıyor ve kusuyorum.En son psikolojik dendi ancak sizlerin fikrini alabilirmiyim vede ne yapmam gerek.Buarada yaşım 25.teşekkürler şimdiden
CEVAP
Sorununuz evet psikolojik.muayene sonucunda doktorunuz size gerekli açıklamayı yapacaktır.Bu konuda uzm.bir psikiyatri hekiminden yardım almanız gerekiyor.gecikmeden baş vurun lütfen.
 
SORU
İyi günler. Benim sorunum işimle. Evleneli 1 yıl oldu 27 yaşındayım isteksiz ve dolayısıyla ağrılı bir cinsel yaşantımız var. Jinekologlar psikolojik olduğunu söylediler ne yapmam lazım.
CEVAP
Sizin yakınmanız tıp dilinde vajinusmus deniyor.Cinsel ilişki sırasında  kadınlarımızın çoğunda bu tür sorunlar yaşanıyor.Bunun adresi  uzm. bir psikolog veya psikiyatri doktorudur.Bu yakınma çok kolay tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. ilgili uzmandan yardım alın lütfen.  
 
SORU
Anneannemin ani ölümü ile birlikte başlayan bir ölüm korkusu yaşıyorum. Heran anneme, eşime veya kıza bir şey olacak kaygısı duyuyor ve çoğu zaman bu kaygı ağlama krize ile son buluyor. Bu konuda yapabileceğim bir şey var mıdır?
CEVAP
Sevdiklerimizi,yakınlarımızı,tanıdıklarımızı kaza ,deprem doğal afetler sonucu veyahut normal ölümlerinde  ruh sağlığımızı etkiler ve bu türlü tepkiler gösterebiliriz.Adapazarı depreminde biz bunları hem bireysel olarak,hemde millet olarak yaşadık.sizde en sevdiğiniz yakınınızı ani olarak kaybetmişsiniz.Bunlar  günlük hayat içerisinde görülen durumlar.Bu anlattığınız duygu durumu süreklilik arz ediyorsa bir psikiyatri uzm.dan yardım almanız gerekiyor.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!