Soğuğa karşı cildinizi koruyun

Güncelleme Tarihi:

Soğuğa karşı cildinizi koruyun
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 20, 2008 11:39

Cildimiz, yaşamımız boyunca değiştirme olanağı olmayan tek giysimizdir. Sağlığımız, ruhsal durumumuz ve ona davranış şeklimizi yansıtan bir vitrindir.

Haberin Devamı

Görünümü yaşımızı değerlendirmede  temel bir göstergedir. Kimi insanın kırk yaşındayken yüzü kırışıklık içinde, lekeli ve mattır; kimi altmış yaşındaki insanın yüzü ise hala gergin ve pırıl pırıldır. Sağlıklı ve genç bir cilt satın alınamaz, ancak cildimiz dışarıdan  yaptığımız bakımı ve gösterdiğiniz özeni takdir eder. Düzensiz beslenme, aşırı diyetler, stres, alkol veya sigara kullanımı, antioksidan ve vitaminlerin yeterince kullanılmaması gibi içten verdiğiniz zararların bedelini de  öder. Sağlıklı yaşam biçimi, kozmetik ürünler ve uygulamalar ile  insanın yaşını anlamak mümkün olmayabilir.

İçinde bulunduğumuz kış aylarının soğuk, kirli, isli, kuru, rüzgarlı havası da  cildimizin karşı koyması gereken "sabotaj faktörleri" dir.  Bütün bu  olumsuz iklim koşullarının etkisi ile cildimiz nemini kaybeder, kurur, hassaslaşır, kahverengi lekeler oluşur, ışıltısını kaybeder, ileri dönemde kırışır, yaşlanır.

Haberin Devamı

YaÅŸamda asıl olan "onarmak deÄŸil, yıpratmamaktır". Her ne kadar cildin yaÅŸlanmasına uygun birçok tedavi modeli varsa da bu gün için en etkili yaklaşım, koruyucu tedavidir.Â

Kış mevsiminde cildinizi sabotaj faktörlerinden koruyun….

" Cilt tipinizi tanıyın, onun istek ve ihtiyaçlarına göre doğru bakımı uygulayın. Soğuk kış aylarında, düşük nem oranına bağlı olarak cildimiz kurur, pırıltısını kaybeder, matlaşır, hassaslaşır.  Ciltte nem oranı ve yağ salgılanması normalin altına düşer; kepeklenme, pullanma, hassasiyet, kızarıklık ve kaşıntı olabilir. Bu nedenle bol su içilmeli, sert temizleyicilerden kaçınılmalı, uygun yağ ve su içeren yoğun nemlendiriciler kullanılmalıdır. Soğuk, kuru ve rüzgarlı havalarda nemlendiricileri dışarı çıkmadan 20-30 dakika önce uygulayın, yağlı kremleri tercih edin. Soğuk havalarda su içeriği fazla olan ürünler sürüp, hemen soğuk havaya çıkarsanız ıslak deride kuruma artacaktır. Gündüz kullandığınız nemlendiriciler cildinizde ince bir film tabakası oluşturarak yapay bir manto görevi üstlenirler.

Cildinizin koruyucu/bariyer fonksiyonlarını düzenlerler.  Çevresel etkenlere karşı koruyucudurlar.  Havadaki kir, toz ve diğer küçük partiküllere karşı cildinizi korurlar. Gündüz kremlerinin ultraviyole ışınlarına karşı koruyucu maddeler içermesine dikkat edin…Gün boyunca birikmiş toksik maddelerin yok edilmesi ve yeni sağlıklı cilt hücreleri oluşabilmesi için en uygun zaman, gecedir. Gece kremleri, ciltte gece boyunca kalır. Vücut dinlenirken,  kremlerde ciltteki kuruluk ve bozukluğu, çevresel etkenlerin neden olduğu hasarı onarır.

" Çevresel etkenlerin neden olduğu erken yaşlanma belirtilerinden korumak için… yaşam için gerekli…olmazsa olmaz… gençlik iksiri… "antioksidanlar" ürünler kullanın. Günümüzde deri yaşlanmasının en önemli nedeni hatta ta kendisi, serbest radikallerin yol açtığı harabiyettir. Yani, serbest radikaller, yaşlanma sürecinin kilit oyuncularıdır. Soğuk, rüzgar, yağış ve kirli hava gibi dışsal faktörler serbest radikaller (oksidasyon) üreterek  cildin koruyucu özelliğinde değişiklik oluştururlar. Serbest radikaller, cildin en önemli destek proteini, çimentosu olan, kolajene zarar verir. Antioksidanlar ise onları zararsız hale getirirler.  En önemli antioksidanlar, genel olarak A, C ve E vitaminleri, DMAE, alfa-lipoik asit, CM-glukan, selenyum gibi mineraller vb. ile bitkisel antioksidan (likopen, soya izoflavonları, yeşil çay, üzüm çekirdeği)' lardır. Özelikle kış mevsiminde, kapalı mekanlarda yaşam ve hava kirliliğinin cilt üzerindeki zararlı etkilerinden korunmak ve erken yaşlanma belirtilerini önlemek için antioksidan ürünler kullanarak cildi dışarıdan (kremler, mezolifting vb.) desteklemeli, içeriden (beslenme destek ürünleri, fitoterapötikler ile) beslemelisiniz.

" Günde en az 2 litre sıvı tüketin…

" Bol meyve ve sebze tüketin. A, C, E vitaminlerinden zengin olan kırmızı ve yeşil sebzeleri, E vitamininden zengin olan zeytinyağıyla birlikte tüketmek vücudun hava kirliliğinin oluşturduğu tahribatı kolay onarmasını sağlar.

" Sigara ve alkol kullanmayın. Son 20 yıllık çalışmalar sigara içenlerin, içmeyenlere oranla yüzlerinde daha fazla yaşlılık belirtileri ve ciltlerinde daha fazla kırışıklık olduğunu göstermektedir.

" Yaşam tarzınıza (düzenli fiziksel aktivite, stresten uzaklaşmak vb) ve uykunuza özen gösterin. Doğada, bol oksijenli alanlarda yaşayın.

" Mimik kaslarınızı aşırı kullanmayın. Onları dinlendirin. Medikal kozmetik denilen ameliyatsız estetik (örneğin botox ve dolgu enjeksiyonları) yöntemlerinden yararlanın… Mimik hareketlerine, kasların hareketine bağlı, oluşan kırışıklıklar kremler ile düzelmez….

" Kozmetik ürünlerden ve uygulamalardan  yararlanın!. Uygun kozmetik ürün seçimi ve ayrıntı için dermatologunuzdan yardım alın!. Ayda bir profesyonel cilt bakımı ve temizliği yaptırın.  Peeling cilt üzerindeki çevresel kirlilikleri temizler; ölü hücrelerin atılmasını ve yeni sağlıklı genç hücrelerin oluşumunu sağlar; dolaşımı hızlandırır. Yoğun nem maskeleri ile derin dokular neme doyar, cildiniz  sağlığına kavuşur...

Herkesin her yaşta genç, ışıltılı ve sağlıklı bir cilde sahip olması dileklerimle…. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!