Sıcak yaz ayları erkekleri kötü etkiliyor

Güncelleme Tarihi:

Sıcak yaz ayları erkekleri kötü etkiliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2014 00:00

İngiltere’deki Sheffield ve Manchester Üniversiteleri’nin gerçekleştirdiği yeni bir araştırma sıcak yaz aylarının erkeklerin sperm kalitesini olumsuz yönde etkilediğini ortaya çıkarttı.

Birce BORA / LONDRA

Haberin Devamı

Araştırmacılar erkeklerin Haziran- Ağustos ayları arasında yavaş hareket eden ve şekli bozuk spermler üretme olasılığının arttığını tespit ettiklerini ve yaz aylarında hamile kalmaya çalışan çiftlerin yaşadığı zorlukların buna bağlanabileceğini söyledi.

Araştırmayı gerçekleştiren ekibin başında bulunan Dr Allan Pacey, yaptığı basın açıklamasında “Yaz aylarında sperm kalitesinin neden düştüğünü açıkçası henüz bilmiyoruz. İlk önce testislerin fazla ısınması ile ilgili olabileceğini düşündük ancak aynı etkiyi yaratan dar iççamaşırlarının sperm kalitesinde bir düşüşe neden olmadığını gördük” dedi.

SİGARA VE ALKOL ETKİLEMİYOR


Uzmanlar 2 bin 249 erkek üzerinde gerçekleştirdikleri araştırmada sigara ve alkol kullanımının sperm kalitesini etkilemediğini gözlemlediklerini de belirtti.

Dr Pacey, sadece esrar içmenin genç erkeklerde sperm kalitesinin önemli oranda düşmesine neden olduğunu gözlemlediklerin belirtirken “Bu etki kalıcı değil. Ancak çocuk sahibi olmak istiyorsanız deneyeme başlamadan önce esrarlı sigaralar içmekten vazgeçmelisiniz. Esrarın etkisinin ortadan kalkması yaklaşık üç ay alacaktır. Bu nedenle Cuma günü esrarı bırakıp iki gün sonra güvenle partnerinizi hamile bırakabileceğinizi düşünmeyin” dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!