Saç dökülmesinin nedenleri

Güncelleme Tarihi:

Saç dökülmesinin nedenleri
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 14, 2016 11:04

Çoğu kişi saçlarını tarzıyla hatta kişiliğiyle bütünleştirir ve estetik olarak da olmazsa olmazlar arasında görür. Bu yüzden saç dökülmesi erkek ya da kadın olsun kimsenin kolay kolay göz ardı edemediği bir sorundur. Saç dökülmesinin önüne geçmek için ilk olarak saçların neden döküldüğüne dair doğru sebebi tespit etmek ve ana sorunun çözümüne odaklanmak en doğrusudur.

Haberin Devamı

Saç dökülmesi genellikle erkeklerin bir problemi olarak algılansa da şöyle bir çevremize baktığımızda pek çok kadının da saç dökülmesinden şikayet ettiğini görebiliriz. Kadınlarda saç dökülmesi hormonlarla, beslenmeyle ya da mevsim geçişleriyle ilgili olabilir.

SAÇ DÖKÜLMESİ NEDENLERİ

Beslenme Yetersizlikleri

D vitamini eksikliği saç dökülmesine neden olur. Örneğin kapalı mekanlarda fazla vakit geçirmeniz veya yaşadığınız yerin fazla güneş almaması D vitamini eksikliğine neden olur. Böyle bir durum söz konusuysa ve güneşlenmeniz mümkün değilse, D vitamini takviyesi alabilirsiniz. D vitamini dışında amino asit lizin, bakır ve çinko eksiklikleri de saç dökülmesine yol açabilir. Yeterince protein alınmadığı zaman da yine sorun yaşanabilir.

Saç dökülmesinin nedenleri

Haberin Devamı

Hormonal Dengesizlik

30 yaşından itibaren kadınların hormonlarında dengesizlik oluşmaya başlayabilir ve bu da saç dökülmesine yol açar. Bazı erkeklik hormonları hem erkek hem kadın vücudunda bulunur. Bazı kadınlarda bu her iki cinste de bulunan hormonların dengesizliği erkek tipi saç dökülmesine yol açabilir. Başka hormonal  nedenler de yine kadınlarda saç dökülmesi sebepleri arasında gösterilebilir.

Tiroit Problemleri

Boynun ön kısmında buluna tiroit bezi eğer gerekenden az ya da daha çok tiroit bezi üretirse bu aksaklık etkisini saçlar üzerinde gösterebilir. Ancak tiroit problemlerinde saç dökülmesi nadiren tek belirtidir. Saç dökülmesi dışında kilo alma- verme, sıcak ya da soğuğa hassasiyet, çarpıntı gibi diğer belirtiler de dikkati çekecektir.

Saç dökülmesinin nedenleri

Menopoz

Menopoz döneminde hormonlardaki değişim bazı kadınları saç dökülmesi problemiyle karşı karşıya bırakabilir. Bu geçici bir şikayettir ve saç dökülmesi bir süre sonra sorun olmaktan çıkar. Yine de 40 yaşından itibaren saçların gençlik dönemlerindeki kadar gür olmalarını beklememek gerekir. Ayrıca menopoz döneminde kullanılan ilaçlar da saça etki edebilir. Doktorunuzla ilaçlarınızın bu tip bir yan etkisi olup olmadığını ve alınabilecek önlemleri konuşabilirsiniz.

Haberin Devamı

Zehirli Kimyasallar İçeren Saç Ürünleri

Sodyum lauryl sülfat (SLS) piyasadaki çoğu şampuanda bulunan bir kimyasaldır. Burada dikkat edilmesi gereken asıl nokta bu maddenin bağışıklık sistemi üzerinde zehirli etkisi olduğu ve bu maddenin saç köklerine zarar verdiğidir. SLS içermeyen ve doğal içerikli şampuanlar kullanmak saçlarınızın daha sağlıklı olmasını sağlayabilir. Saç boyalarında da aynı zararlı içerik sorunu vardır. Saçları fazla kimyasala maruz bırakmamak ve doğal ürünlere yönelmek, saçları dinlendirmek dökülmeyi azaltabilir.

Saç dökülmesinin nedenleri

Sıkı Toplanmış Saç Şekilleri

Saçları ince ince ördürmek, sıkı at kuyrukları veya sürekli bigudi kulllanmak saç dökülmesi için risk oluşturur. Saçların nefes alması gerekir. Eğer sürekli saçlarınızı sıkı sıkı topluyor ya da benzer modeller kullanıyorsanız, saçlarınızı açıp bir süre saçı serbest bıraktığınız modelleri kullanmak saçların kendini toparlamasına yardımcı olabilir.

Haberin Devamı

Saç dökülmesinin nedenleri

YaÅŸlanma

Yaşlandıkça saçların büyüme hızı da yavaşlar. Saç incelir, beyazlar ve gençlik günlerine oranlar artık daha sağlıksızdır. Saç sağlığını korumak için beslenmeye özen göstermek ve gerekli vitamin desteklerini almak önemlidir.

Â

Saç dökülmesinin nedenleri

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!