Ruslar Antalya'da '‘Komünist kola’ üretecek

Güncelleme Tarihi:

Ruslar Antalyada ‘Komünist kola’ üretecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2007 12:15

RUSLARIN milli içeceği sayılan ve ‘komünist kola’ olarak anılan ‘kvas’, Antalya’da Türk ve Rus ortaklı Kvas Gıda Sanayi tarafından ‘Frist Kvas’ adıyla üretilmeye başlandı. 1 milyon dolara mal olan fabrikada günde 20 ton kvas üretiliyor.

Cinsel gücü de artırıcı bir etkisi olan kvasın kısa sürede Türk damak tadına da yerleşmesi bekleniyor.

Son yıllarda Rus turistlerin akınına uğrayan Antalya'da, üretim de bu doğrultuda şekilleniyor. Rusların votkadan sonra milli içeceği sayılan ve ‘komünist kola’ adıyla bilinen ‘kvas’ artık Antalya'da üretilecek. Rus pazarına girmeye çalışan Coca Cola'nın bile rekabet etmekte güçlük çektiği kvas, her yıl 100 binlerce Rus turistin tatil için geldiği Antalya'da üretilip tatil köylerine ve süper marketlere pazarlanacak.

Antalya- Alanya karayolu üzerinde, Manavgat yakınlarındaki Çolaklı Mevkii'nde, 9 personelin çalıştığı, Türk ve Rus ortaklı Kvas Gıda Sanayi'nin fabrikası kuruldu. 600'ü kapalı, toplam 6 bin 500 metrekare alan içerisinde, Türk ortak Talip Köseoğlu ve Rus ortak Victor Likoyda tarafından 1 milyon dolar yatırım yapılarak, geçen hafta üretime başlayan fabrika günde 20 ton kvas üretiyor.

ÜRETİM 2 KATINA ÇIKACAK

Günlük 40 ton üretim yapmayı hedeflediklerini ve yatırımı iki katına çıkarmak zorunda olduklarını aktaran Türk ortak Talip Köseoğlu, “2 bin yıldır Rusya'nın milli içeceği sayılan kvasın üretimine başladık. Son yıllarda Antalya'da Rus turist ve yerleşik yabancı sayısındaki artış bizi bu işe yönlendirdi” dedi.

Rus ortağı Victor Likoyda ile Türkiye tatilinde tanıştıklarını aktaran Köseoğlu, “Victor, Moskova’da kvas üretimi yapıyor. Buradaki pazar konusunda sohbet ettik ve bana Antalya'da ortak bir fabrika açma teklifinde bulundu. Ben de Manavgat'taki işyerimi satıp bu işe girdim” diye konuştu.

RUSYA'DA SUDAN DAHA YAYGIN

Fabrikada üretim prosesini takip eden Rus Mühendis Sergei Dovin de “Çok geçmiş dönemlerden beri Slav’lar kvas yapmaktadır. Kvasın tarihi, Kiev Rusları'ndan önceye dayanmaktadır. Ukrayna kökenli bir kelimeden türeyen kvas ‘ekşi içecek’ anlamına gelir. Kvas, Rusya'da o kadar popüler ki yemek ansiklopedisinde bile (Sudan sonra en yaygın içecek kvasdır ve insanların sudan daha fazla tercih ettikleri içecektir) ifadeleri yer alır. Kvasın Antalya'da ciddi bir pazar payı yakalacağına inanıyorum” görüşünü dile getirdi.

CİNSEL GÜCÜ ARTIRIYOR

Gıda Mühendisi Mustafa Göllü, kvasın içinde susta (Çavdar maltı, Çavdar unu, Arpa maltı, Mısır unu), ekmek mayası, şeker ve su bulunduğunu bildirdi. 48 saat süren proses üretimin ardından, 30 derecedeki kvasın soğutma işlemine alındığını ve sıcaklığının 5 dereceye düşürülüp muhafaza edildiğini kaydeden Göllü, “Kvas Rusya’da savaş döneminde enerji içeceği olarak tüketiliyordu. Rusya’da sokaklarda bile satılan kvasın hijyenik şartlarda Antalya'da üretilmesinden büyük sevinç duyuyoruz. Tokluk hissi veren kvasın alkolsüz oluşu, ayrıca içindeki B vitaminin yüksekliği, cinsel gücü artırıcı yönde etkiler ortaya koyuyor” dedi.

Üretilen kvas ilk olarak Alanya bölgesindeki Rus tatilcilerle buluştu. İçinde alkol bulunmadığı için Rusya'da her yaş grubundan insanın tükettiği kvasın Türk damak tadına da yerleşmesi bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!