Piercingteki nikel alerjisine dikkat

Güncelleme Tarihi:

Piercingteki nikel alerjisine dikkat
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2007 12:25

ERCİYES Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Serap Utaş, kınayla yapılan geçici dövmelerin deride egzama ve deride renk değişikliğine, Piercing ve kalıcı makyajların organın yapısını değiştirip, nikel alerjisi yaptığını hatırlattı.

Dövmeler ve vücudun değişik yerlerinin delinerek metal takılar takılması olarak bilinen Piercing'in günümüzde yaygınlaştığını, bunların yapıldığı yerlerin sağlığa uygun olymasının büyük önemi olduğunu söyledi. Prof.Dr. Utaş, aksi halde istenmeyen birçok sorunun ortaya çıkabileceğini vurgularken, şöyle dedi:

“Piercing, özellikle gençlerde yaygın olan ve kulak, kaş, burun deliği, dil, alt dudak, göbek, meme başları veya cinsel organ gibi vücudun değişik bölgelerine metal aksesuar takmak amacıyla yapılan bir uygulamadır. Bu uygulamalar esnasında ve sonrasında çeşitli istenmeyen sonuçlar oluşabilir. Yırtılma, kopma gibi bir doku veya organın yapısını, biçimini bozan ve dıştan mekanik bir tepki sonucu oluşan durumlar gelişebilir. Uygulama koşullarının sağlığa uygun olmadığı durumlarda deride enfeksiyonlar görülebilir. Kişilere işlem sırasında hepatit gibi enfeksiyonlar bulaşabilir.

Uygulama yapılan yerde, metal takılarda bulunan nikele karşı alerjik temas egzaması veya ‘nedbe' dokusu gelişebilir. Dudak ve dil piercing'ine bağlı diş etlerinde çekilme, alveoler kemiklerde hasar görülebilir. Ağız içine yapılan piercing'e bağlı olarak ağrı, enfeksiyon, ödem, çiğneme zorluğu, konuşma sorunları, ağız kokusu görülebilir.”

Prof.Dr. Serap Utaş, vücut derisi üzerine iğne ve benzeri sivri araçla çizilmek ve içine renk veren maddeler konulmak yoluyla yapılan yazı veya resimlerden oluşan dövmelerin de son yıllarda arttığını belirtti. Dömelerin sedef hastalığına bile yol açabildiğini bildiren Prof.Dr. Utaş, uyarılarını şöyle sürdürdü:

“Günümüzde moda olan kaş yapma, dudak kontürü oluşturma gibi kalıcı makyaj uygulamalarından sonra, uygulama yapılan kişilerde, kullanılan boyaların içindeki maddelere bağlı olarak alerjik egzama gelişebilir. İşlemin deride neden olduğu küçük darbeler bazı deri hastalıklarının örneğin sedef hastalığı yayılımına neden olabilir. Kalıcı olan boyalarla yapılan bu dövmelere bir alternatif olarak gösterilen geçici kına ile yapılan dövmelerden sonra da deride egzama ve kalıcı renk koyulaşması olabilir. Literatürde, dövme yapılan kişilerde çok nadir de olsa dövmelerdeki boyalara bağlı bazı deri tümörlerinin oluştuğu da bildirilmiştir. Dövme veya piercing gibi uygulamalara karar vermeden önce bunların risklerini bilmek ve ona göre karar vermek en doğrusudur. Yine de dövme veya piercing yaptırmak isteniyorsa uygulama yapılan yerlerin sağlığa uygun koşulları taşıyıp taşımadığına mutlaka dikkat edilmelidir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!