Onlar için hayat yeniden başladı

Güncelleme Tarihi:

Onlar için hayat yeniden başladı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2008 10:31

Türkiye'nin bir ucunda yaşanan talihsiz ölümler, diğer ucunda organ bekleyen hastaları yaşama bağladı.

Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde son 1 ay içinde yapılan 4 kalp ve 2 karaciğer nakli, sadece hastaların değil, ailelerinin de yeniden hayata tutunmasını sağladı.

6 yaşındaki oğlunu dünyaya getirdikten sonra gelişen kalp yetmezliğiyle mücadele eden 8 yıllık öğretmen Yasemin Koç, acil bekleme listesine alınmasının ardından bir süredir yoğun bakım servisinde uygun kalp bekliyordu.

İstanbul'da trafik kazası sonucu yaşamını yitiren 19 yaşındaki bir genç kızın organlarının bağışlanması, Koç'a ikinci bir yaşama başlama şansı verdi.

Koç'a, Samsun'da anneannesiyle kalan oğlu Umut'un doğum gününden 3 gün önce bulunan uygun kalp, en güzel yaş günü hediyesi oldu.
Koç'un kardeşi Ümran Kınık, Umut'un 6. doğum günü kutlamasının önceki yıllardan daha coşkulu geçtiğini belirterek, “Yeğenim kendisi için en güzel doğum günü hediyesinin annesine bağışlanan kalp olduğunu söyledi. Şimdi dört gözle annesinin yolunu bekliyor” diye konuştu.

Oğluna olan özlemini Umut'un doğum gününde çekilen fotoğraflarla gidermeye çalışan Yasemin Koç ise duygularını, “Kalbiyle yeniden hayat bulduğum genç kızın organlarını bağışlayan ailesine müteşekkirim. Organ bağışı artmalı ki benim gibi hastalar sağlığına kavuşsun. Bir an önce iyileşip çok sevdiğim mesleğime ve öğrencilerime kavuşmak istiyorum” şeklinde dile getirdi.

ŞEHİT UZMAN ÇAVUŞ'UN İKİNCİ KAHRAMANLIĞI

Samsun'un Çarşamba ilçesinde hırsızlık zanlılarını yakalamak isteyen jandarma ekiplerine açılan ateş sonucu başından yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede şehit olan Jandarma Uzman Çavuş Serdar Dağ'ın bağışlanan organları ise aynı hastanedeki 2 hasta için umut oldu.
Dağ'ın kalbi, kronik kalp yetmezliği nedeniyle yoğun bakım servisinde tedavi altında bulunan 58 yaşındaki M.G'ye nakledildi.
Ameliyatı gerçekleştiren Yüksek İhtisas Hastanesi Kalp-Damar Cerrahisi Klinik Şef Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Ali Özatik, hastanın durumunun iyi olduğunu belirterek, “İleri derecede kalp yetmezliği gelişen hastalarımız için kalp nakli kaçınılmaz hale geliyor. Kalp nakli yapılmadığı takdirde kaybetme riski taşıdığımız hastalar, organ bağışı sayesinde sağlıklarına kavuşuyor. Bu şehit uzman çavuşumuzun ikinci kahramanlığı” dedi.

3 YILDIR KARACİĞER BEKLİYORDU

Şehit uzman çavuş Dağ'ın karaciğeri de Wilson hastalığına bağlı karaciğer yetmezliği bulunan 50 yaşındaki İbrahim Çayır'a nakledildi.
Tokat'ın Niksar ilçesinde çiftçilik yaparak geçimini sağlayan 3 kız çocuğu babası Çayır, duygularını, “Yeniden sağlığıma kavuştuğum için çok mutluyum. Şehit uzman çavuşa Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum. Onlar sayesinde hem ben hem de ailem yeniden hayata bağlandık” dedi.

Çayır'ın ameliyatını gerçekleştiren Yüksek İhtisas Hastanesi Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erdal Birol Bostancı da Wilson hastalığına bağlı karaciğer yetmezliği nedeniyle son 3 yıldır şikayetleri artan ve karaciğer nakli zorunlu hale gelen hastanın durumunun iyi olduğunu söyledi.

2 GENÇ KADININ KESİŞEN KADERLERİ

Bir süredir tedavisi Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesinde süren Hepatit-B'ye bağlı kronik karaciğer yetmezliği bulunan 35 yaşındaki, Yozgat'ın Akdağ Madeni ilçesinde yaşayan Ayten Koç ise Düzce'de organik fosfor zehirlenmesinden yaşamını yitiren genç bir kadının karaciğeriyle yeni bir hayata “merhaba” dedi.

3 yıldır organ bekleyen Koç'un eşi Adnan Ceylan, Düzceli genç kadının organlarını bağışlayan ailesine teşekkür ederek, “Artık bu ailenin kızları eşimde yaşıyor. Karım onların da kızı. Bu bağışla bir can değil, benim ve çocuklarımla birlikte 4 canı kurtardılar” diye konuştu.

YENİ BİR REKOR

Öte yandan, Yasemin Koç ve M.G'ye yapılan nakillerle birlikte son 1 ay içinde 4 kalp naklinin gerçekleştirildiği Yüksek İhtisas Hastanesi, yeni bir rekora imza attı.

Hastanede, geçen ay İzmit'te ailesiyle geçirdiği trafik kazası sonucu yaşama veda eden Gizem Özmen'in (15) kalbi Adıyamanlı genç Ahmet Çetinkaya'ya (24), bir hafta önce de, Bursa'da çalıştığı akaryakıt istasyonunda başını yazar kasaya çarptıktan sonra beyin kanamasından vefat eden Veli Özoğuz'un (44) kalbi ise Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi bilgi işlem biriminde görevli Hakan Özşimşir'e (39) nakledilmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!