Memeler neden sarkar?

Güncelleme Tarihi:

Memeler neden sarkar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2015 15:52

Estetik plastik ve rekonstrüktif cerrahi uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Borman, memelerin temelde yağ ve bez dokularından oluştuğunu ve yer çekimi etkisiyle aşağıya doğru sarkma eğilimli olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Bu durum akla şu soruyu getiriyor? Yer çekimi olmayan bir ortamda yani uzayda yaşama şansı olsaydı daha dik memelere sahip olunabilir miydi? Bu tabii ki tartışmaya açık bir konu ancak yerçekimi olmasaydı vektörel bir güç olması nedeniyle sarkma olayının da olmayacağını varsayabiliriz.

"SAĞLIKLI BİR YAŞAM VE ZİNDE BİR VÜCUT İÇİN SPOR YAPMAK ESASTIR"

Bu bilinç giderek toplumumuzda da yayılmaktadır. Yerçekimine ek olarak memelerin aşırı sallanmasına neden olan sporlar bu bağların ve derinin esnemesine neden olarak sarkmanın hızlanmasına veya artmasına neden olabilirler. Bir de ek olarak memeler büyük ve ağırsa sarkma daha da kolaylaşır. Bu tür spor faaliyetleri içinde olanların sıkı korseli bir sütyen kullanarak memelerini göğüs duvarına sabitlemeleri yararlı olacaktır.

Haberin Devamı

Memeler neden sarkar

Yaşamımızda önemli bir unsur olan beslenme şekli de meme sarkmasında rol oynar. Hazır ve pratik gıdalarla beslenen kişilerin şişmanlaması kaçınılmazdır. Şişmanlayınca memelerdeki yağ dokusu artmakta ve meme hacmi büyümektedir. Bununla birlikte meme derisi de genişlemekte ve esnemektedir. Daha sonra kişi zayıflayınca meme derisi eski haline dönememekte ve sarkma meydana gelmektedir. Sebze ağırlıklı beslenmek, bol su içmek ve şeker içeren yüksek kalorili gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmak kadınların başlıca hedeflerinden olmalıdır. Sigara, alkol ve kafeinli içeceklerin tüketimi,  aşırı güneş ışınlarına maruz kalmak da dokuların elastikiyetini azaltarak sarkmaya neden olurlar.

HAMİLELİK MEMEDE DEFORMASYONA NEDEN OLUYOR

Hamilelik döneminde de meme bezleri büyümekte ve yağ doku artışı meydana gelmektedir. Memelerin hacmi ve ağırlığı artmaktadır. Hamilelik dönemi sona erince ve memeler küçülmeye başlayınca deri buna uyum gösteremezse meme sarkması meydana gelir. Memelerin içi boşalır. Kadınların hoşlanmadığı bir durum ortaya çıkar. Burada bahsetmeden geçemeyeceğim şanslı bir grup da vardır. Bunlar deri elastikiyeti iyi olan kişilerdirler. Kilo alıp-verme sonrasında veya hamilelik sonrasında bu kişiler sarkma olayını teğet geçmektedirler.

Haberin Devamı

Hormonal değişimle seyreden bazı hastalıklar ve genetik rahatsızlıklar da meme dokusu sarkmasında rol oynayabilir. Meme sarkmasının en önemli nedenlerinden biri de yaşlanmadır. Meme bağları zayıflar, elastikiyet azalır ve memeler sarkmaya başlar. Tüm bunlar olmadan da yapısal olarak memeler puberteden itibaren sarkık bir durumda olabilirler.

Sonuç olarak tüm etkenleri kontrol altına alamayacağımıza göre meme sarkması önlenebilir bir durum değildir. Ancak sarkmanın geciktirilmesi mümkün olabilir.

MEME ESTETİĞİ YÖNTEME GÖRE DEĞİŞİYOR

Bu durumda tedavi seçeneklerini konuşmak uygun olacaktır. Meme sarkıklığını gidermek için çeşitli yöntemler mevcuttur. Bunlar temelinde estetik cerrahi prensipleri ile yapılan ameliyatlardır. Bu ameliyatlar şekil verme, meme başını taşıma yöntemleri ve bırakılan kesi izleri açısından birçok sınıflandırmaya sokulurlar. Bu yöntemleri kesi izine göre sınıflandırabiliriz: Sadece meme başı çevresinden yapılan kesi, meme başı ve dikey kesi (lolipop şeklinde), meme başı ve meme altı yatay kesi, meme başı ve diğer kesiler gibi…

Haberin Devamı

Bu yöntemler meme büyüklüğü, sarkma derecesi ve cerrahın en iyi sonucu elde edeceğini düşündüğü yöntemi seçmesine göre belirlenir. Estetik plastik cerrahinin geldiği aşamada artık sarkık meme sorun olmaktan çıkmıştır. Arzu edilen boyut ve diklikte memeler oluşturabiliyoruz. Birçok kadının ciddi bir sorun olarak gördüğü bu konunun çözümü kişileri toplumda daha mutlu ve özgüvenli bir hale getirmektedir. Yapılan araştırmalarda ameliyat olan kişilerin daha girişken ve iş hayatında daha başarılı olduklarını görüyoruz. 

BAKMADAN GEÇME!