Küresel ısınma deri kanseri riskini artırdı

Güncelleme Tarihi:

Küresel ısınma deri kanseri riskini artırdı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2007 10:12

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr. Neslihan Şendur, küresel ısınmanın etkisiyle yaz aylarında deri kanserine yakalanma riskinin sarışın, mavi gözlü açık tenli kişilerde daha fazla olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Şendur,  yaptığı açıklamada, sürekli sıcak ortamda çalışanların deride yaşlanma riskiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Son yıllarda güneşin artan etkisinin deri kanserine yakalanma riskini de artırdığını ifade eden Şendur, “Tarlada sürekli çalışanlar, kaynakçılar, dönerciler, sörf yapanlar, denizciler deri kanseri ve deri yaşlanma riskini diğerlerine oranla 2 kat daha fazla yaşar” dedi.

Bununla birlikte güneşin dik olduğu saatlerde dışarda çalışmak zorunda olan sarışın mavi gözlüler ile açık tenliler de deri kanserine yakalanma riskinin daha fazla olduğunu bildiren Şendur, “Güney bölgelerde yaşayan insanların güneşten korunması gerekiyor. Özellikle son yıllarda küresel ısınma nedeniyle sıcak havalardaki risk daha fazla arttı” diye konuştu.

“BENLER VE DERİ KANSERİ İLİŞKİSİ”

Aydın'daki ailelerin, “benler ve deri kanseri” ilişkisi konusunda bilgi düzeyini ortaya çıkarmak amacıyla bir araştırma yaptıklarını bildiren Prof. Dr. Şendur, “Deri kanserinin taşıdığı risk faktörleri ve uygulanan korunma yöntemlerini öğrenme amacıyla yapılan araştırmada, toplumun bu konudaki bilgi düzeyinin çok düşük olduğu ortaya çıktı” dedi.
İl merkezinde 7-12 yaş grubu arasındaki 1000 çocuğun anne ve babasına “benler ve deri kanserleri” hakkında 10 soru sorduklarını belirten Şendur, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Benler ve eri kanserlerine ilişkin bilgi düzeyinin ölçüldüğü ankette sorulan 10 soruya, bin kişiden 14'ü doğru cevap verdi. Aldığımız cevaplara göre, ailelerin yüzde 48'i deri kanserlerine karşı önlem almıyor. Çocukların ilaçla korunması yönünde gerekli özeni göstermiyor. Ortaya çıkan sonuç eğitimsizlikten kaynaklanıyor.”

Aynı araştırmaya katılan çocukların vücutlarında ortalama 19 ben tespit edildiğini belirten Şendur, çocukların anne ve babalarına “çocuğunuzun vücudunda kaç ben var?” şeklinde sorulan soruya çoğu anne ve babanın doğru yanıt vermediğini söyledi.

Prof. Dr. Şendur, anne ve babaların ancak yüzde 4'ünün çocuğunun vücudundaki benlerden şüphelendiğini ancak yine çoğunluğunun hiçbir tedavi girişiminde bulunmadıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Güneşin, bazı deri kanserlerinin oluşmasında önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Şendur, “Özellikle çocukluk döneminde maruz kalınan fazla güneş ışını ve oluşan güneş yanıkları deri kanserinin oluşumu açısından son derece önemli. Deri kanserine yakalanma riski yaz aylarında çok fazladır” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!