Korkutan yöntem tarih oluyor

Güncelleme Tarihi:

Korkutan yöntem tarih oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2012 00:00

Gebeliğin 16 ile 18'inci haftaları arasında yapılan amniyosentez testi yerini yeni bir yönteme bırakıyor: 'Serbest fetal DNA analizi.' Yeni yöntemle anne karnından iğne ile girmek yerine

Haberin Devamı

Bilim adamlarının 10 yıldır üzerinde çalıştığı bir yöntem sayesinde anneden alınan kan örneği ile anne karnındaki bebeğin DNA'sına ulaşılabilecek. Böylece bebekte olası genetik hastalıklar ortaya çıkarılabilecek. Hisar Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Kılıç Aydınlı, serbest fetal dna analizi ismi verile yöntemin amniyosentezin yarattığı bazı riskleri de ortadan kaldıracağını söyledi. Prof. Dr. Aydınlı gebeliğin 8'inci haftasından itibaren uygulanabilen yöntemde yüzde 99 oranında doğru sonuç alınabildiğini ve amniyosentezde yaşanan düşük riskini ortadan kaldıracağını belirtti. Serbest fetal DNA analizinin bir diğer avantajı da 3-4 haftada sonuç veren amniyosentezin aksine 4 saat gibi kısa bir sürede sonuçların elde edilebilmesi.

/images/100/0x0/55ea6dacf018fbb8f87f492c

Haberin Devamı

Aydınlı ayrıca amniyosentez sürecinin sıkıntılarına da dikkat çekerek, “Amniyosenteze karar verirken geçen süreç çok sıkıntılı. Anne-baba üzülüyor. 10'da 1, bir şey çıkıyor, onda 9 bir şey çıkmıyor” dedi.


AMNİYOSENTEZ NEDİR?


Bebekte Down sendromu gibi herhangi bir kromozomal anomali olup olmadığının anlaşılması için yapılan amniyosentez testinde anne karnından bir iğne ile girilerek, bebeğin içinde bulunduğu amnios sıvısından bir örnek alınıyor. Ancak bebekte kromozomal anomaliyi anlamak için en yaygın kullanılan yöntem olan amniyosentez gebeliğin 16'ıncı ile 18'inci haftaları arasında yapılabiliyor. Sonuçlar alınana kadar geçen sürede ise gebelik birkaç hafta daha ilerlemiş oluyor ve gebeliğin sonlandırılmasını gerektiren bir durum varsa bu hem yasal hem de anne sağlığı açısından tehlikeli bir durum ortaya çıkarıyor.


2 YIL İÇERİSİNDE UYGULANABİLECEK


Prof. Dr. Aydınlı bu yöntemin 1,5 - 2 yıl gibi bir süre içerisinde pratikte uygulanabilecek bir yöntem olduğunu belirtiyor; "Şu anda ABD ve Çin başta olmak üzere Almanya'da da bu konuda çok hızlı bir şekilde araştırmalar gerçekleştiriliyor. Bugün çok pahalı bir yöntem ama her yöntem gibi yaygınlaştıkça çok ucuzlayacaktır. Bu yöntemin en önemli avantajı amniyosentez de az da olsa bulunan düşük riskini ortadan kaldırıyor, gebeliğin daha erken haftalarında yapılabiliyor ve yüzde 99'un üzerinde doğruluk oranı var. Ama aynı zamanda iki zayıf noktası var. Bir tanesi elde edilen DNA'lar küçük fragmanlar halinde. Diğer bir zayıf noktası ise obez hastalarda da DNA oranı çok düşük çıkıyor."

Haberin Devamı


4800 GENETİK HASTALIK VAR


Amniyosentez bu yöntem sayesinde sadece gerçekten risk grubundaki hamilelere yapılabilecek. Böylece anne-baba adayları gereksiz yere amniyosentez uygulamak yerine, basit bir kan testi ile bebeklerinin sağlıklarını tehdit eden hastalıklara karşı önemli ön bilgiler elde edebilecek. Prof. Dr. Aydınlı bu yeni uygulamanın çok faydalı olduğunu ancak yinede amniyosentez gibi yöntemleri tam anlamıyla ortadan kaldıramayacağının altını çiziyor; "4800 civarında genetik hastalık var ve bu hastalıklar ancak amniyosentez ve benzeri yöntemlerle ortaya çıkarılabiliyor."

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!