Kalbinin sesi çantasında atıyor

Güncelleme Tarihi:

Kalbinin sesi çantasında atıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2013 00:00

Hülya Usta'nın kalp nakli olması gerekiyordu. Bir türlü organ bulunamadı. Sonunda yapay kalp takılmasına karar verildi ve Türkiye'nin total yapay kalp takılan ilk kadın hastası oldu. Şimdi hala nakil bekliyor ancak Hülya Usta'nın en büyük derdi bu değil. Genç kadın her şeyden çok ayağa kalkamayan hasta oğluna üzüldüğünü belirtiyor: Bir kalbim yok ama oğlumdan dolayı en büyük acıyla sınanadım. Şu anki halim beni üzmez.

Haberin Devamı

Ankara Üniversitesi (AÜ) Kalp Merkezi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda geçen yıl gerçekleştirilen ameliyat ile kendisine total yapay kalp
takılan 37 yaşındaki Hülya Usta, yapay kalp ile yeniden hayata döndüğünü ve çok mutlu olduğunu söyledi.

BU CİHAZLA HAYATA YENİDEN BAĞLANDIM


Organ nakli bekleyen Usta, bir cihazla da olsa yaşamaktan duyduğu mutluluğu dile getirirken, “Çok sıkıntıdaydım diğer organlarımı da kaybetmek üzereydim, nefes alamıyordum, yemek yiyemiyordum, konuşamıyordum hatta eşime ve çocuklarıma vasiyet bile bırakmıştım ama son anda bir ışık doğdu. Bu cihazla tekrardan çocuklarıma, eşime yeniden kavuştum” dedi.


Kalp seslerinin dışarıdan yüksek sesle duyulduğu taşınabilir cihazla yaşamanın kendisi için bir zorluğu olmadığını, bununla yaşamaya alıştığını anlatan Usta, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

BENİM İÇİN ÖNEMLİ OLAN YAŞAMAK


“Banyodayken, uyurken bir sıkıntı yaşamıyorum. Cihazla yaşamaya alıştım, bir zorluk çekmiyorum ama elimde taşıdığım üniteden gelen kalp atışı seslerini çevredeki insanlar yadırgıyor, çanta içinde bomba olduğunu düşünüp yanımdan uzaklaşanlar bile oluyor. Çantayı, bağlantı kablolarını görenlerin kimisi benim ilaçlama şirketinden geldiğimi zannediyor. Kalp sesimi herkes duyuyor ama bu beni üzmüyor. Bazen bunu müzik sesi sananlar oluyor, asansöre bindiğim zaman sesleri duyup, asansör bozuldu diye panik olanlar da oluyor. Bu onların sıkıntısı benim sıkıntım değil. Benim için yaşamak ailemin yanında olmak önemli” dedi.

BİR YILDIR NAKİL BEKLİYOR


Bir yıldır organ nakli beklediğini belirten Usta, insanların organ bağışının ne kadar önemli olduğunu ihtiyaç duyana kadar anlamadığını söyledi. Organ bağışının sadece, sadece nakil yapılan insana değil, o kişinin ailesine de hayat verdiğini ifade eden Usta, “Kimse 'başıma gelmez' diye düşünmesin. İki yıl önce aynı makinaya bağlı yapay kalp takılmış bir hastayı televizyondan izledik iki sene sonra benim başıma geldi” dedi.

Haberin Devamı


19 yıl önce doğum yaparken kalp hastası olduğunu öğrendiğini, ancak tedavi ve kalp kapakçığı ameliyatına rağmen sağlığına kavuşamadığını anlatan
Usta, geçen yıl olduğu ameliyat ile kendisine total yapay kalp takıldığını ve
bir cihazla da olsa yeniden hayata dönme şansı verildiğini belirtti. Usta, “Şimdi kalbim bir çantanın içinde, cihaz da olsa çok güzel bir duygu, yeniden
hayata döndüm eşime, çocuklarıma, aileme kavuştum.Yaşamaktan daha güzel bir şey
olabilir mi” şeklinde konuştu.


6 KİLOGRAM ÇANTAYI KENDİSİ TAŞIYOR YEDEKLERİNİ REFAKATÇİ

Yanından hiç ayıramadığı ve kendisinin taşıdığı çantanın yaklaşık 6 kilogram olduğuna değinen Usta, makinada bir arıza görülmesi halinde yedek motorların da olduğunu, bunları taşımak için de mutlaka yanında bir refakatçi bulundurduğunu dile getirdi. Cihazı 3-4 saatte bir şarja koyduğunu belirten Usta, “herhangi bir sıkıntı durumunda cihaz mutlaka alarm veriyor, örneğin suyu az içtim ya da çok içtim hemen alarm veriyor.” dedi.

Haberin Devamı

BENİM BİR KALBİM YOK AMA...

En büyük üzüntüsünün yatağa bağımlı SSPE (Kızamık sonrası beyne yerleşen virüsün neden olduğu bir merkezi sinir sistemi hastalığı) hastası 10 yaşındaki oğluna bakamamak olduğunu dile getiren Usta, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Benim bir kalbim yok ama oğlumun hiç bir yeri tutmuyor, ben onun bütün organlarıyım. Bir seneden beri nakil olamadığım için oğluma bakamıyorum,
sadece uzaktan ilgileniyorum. Başbakanımıza bir mektup yazdım, oğlumun hissedip anlatamadığı tüm sıkıntıları ona anlattım. Oğluma, zamanında kızamık aşısı yapılmadı, aşı gelmediği için 5 yaşından sonra da bu hastalık başladı, yatağa bağlı yaşıyor. Oğlumun kaderini paylaşan bir çok hasta çocuk var ve bu hastalık ne araştırılıyor ne de ilacı var. Ben de bu yüzden Başbakanıma mektup yazdım ondan cevap bekliyorum. Şimdi herkese bu cihazla yaşamak zor gelebilir ama ben oğlumdan dolayı en büyük acıyla sınandım şu andaki halim beni üzmez.”

Haberin Devamı

"KALP BAĞIŞINA SICAK BAKILMIYOR"


Organ nakli ile ilgili çoğu insanın yanlış inanışları olduğuna dikkati çeken Usta, özellikle kalbin diğer organlardan farklı görüldüğünü, kalp bağışına sıcak bakılmadığını iddia etti.


Bazı insanların kendisine ailesinin çok geniş olduğunu hatırlattığını ve neden kimsenin kendisine kalbini vermediğini sorduğunu anlatan Usta, “Kimi iki kalbim olduğunu sanıyor kimi de kalbim olmadığı için duygularımın da olmadığını düşünüyor. Ben robotlaşmadım, duyguları bir organa bağlamamak gerek, kalp de ciğer gibi böbrek gibi bir organ, bunu bir organa bağlamamak gerekiyor” şeklinde konuştu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!